Šių metų vasara – tikri tropikai! Jei toks saulėtas oras užsibūtų mūsų kraštuose ilgesniam laikui, turbūt čia imtų augti palmės:) O jei jau palmės, tai ir ananasai:) Mėginu įsivaizduoti kaip atrodytų spygliuočių miškas, kurį matau pro savo namų langus, su kur ne kur kyšančiomis palmių viršūnėmis:) 

Tie ananasai man visai ne šiaip sau vaidenasi. Vaidenasi todėl, kad nekantrauju pasidalinti itin egzotišku patiekalu, ypač tinkančiu šiai saulėtai vasarai (ir ne tik vasarai, su malonumu pakartosiu šį projektą kai orai pabjurs – bent skoniais nukeliausiu į tropikus:)). Ananasai čia gros net trimis smuikais: su jais gaminamas marinatas, ananasai sudaro ypatingo padažo pagrindą, ir garnyrui taip pat patieksime apkeptus ant grotelių karamelizuotus ananasus. 

Šiam patiekalui gaminti aš naudojau mažyčius viščiukus (spatchcocks), jie itin tinkami kepimui grilyje. Šių viščiukų dydis ir svoris toks, kad vieno viso viščiuko kaip tik užtenka vienam žmogui, Jis nepaprastai greitai iškepa, ant grotelių puikiai apskrunda ir mėsa išlieka itin sultinga. Žinoma, prie to sultingumo labai prisideda ir Big Green Egg savybės, nes kepant viščiukus ant grotelių uždengus dangtį ir uždėjus specialią pertvarą (konvEGGtorių) tarp žarijų ir kepamo maisto, viščiukas kepa pamažu, nesausėja ir nesvyla, kaip tik išlieka ypatingai sultingas. Tik paskutinėje stadijoje galima nuimti pertvarą ir šiek tiek apskrudinti viščiukus, kartu apkepant (karamelizuojant) ir ananasus. 

Šiuos viščiukus pirkau šaldytus, Promo Cash& Carry parduotuvėje. Tačiau tikrai esu mačiusi ir didžiuosiuose prekybos centruose, ir buvau maloniai nustebinta tokio asortimento!:)

Šiame patiekale ananasai grieš net trimis smuikais!
Jei tik rasite, griebkite tuos mažučius, miniatiūrinius, į delną telpančius ananasus. Jie itin saldūs!
Romo ir ananasų marinate pagulėjusiems viščiukams geriausia vieta – įkaitusiame grilyje:)
Kepant su konvEGGtoriumi, viščiukai negaus tieisoginės kaitros, tad išliks sultingi ir minkšti
Ananasai jau laukia savo eilės:)
Ananasams pakaks vos 5 minučių, galima juos kepti ant tiesioginės ugnies. Taip pat kartu apskrudinti ir iškepusius viščiukus
Apskrudę ananasai taps dar saldesni, labai tinkami su vištiena!
Beliko tik pabarstyti žalumynais, čili pipirais ir patiekti su saldžiu ananasų ir romo padažu

Grilyje kepti viščiukai su karamelizuotais ananasais ir romu

4 asm.

  • 4x500g mažyčiai viščiukai (spatchcock) 
  • 1/4 stiklinės (90g) medaus
  • 1 nedidelis ananasas
  • Čili pipirai, grūsti juodieji pipirai ir žalumynai patiekimui

Ananasų ir romo marinatas

  • 2 stiklinės (460g) kubeliais supjaustyto šviežio sunokusio ananaso 
  • 2/3 stiklinės (160ml) romo (pageidautina tamsaus)
  • 1/4 stiklinės laimo sulčių
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 2 šaukšteliai kalendrų sėklų
  • 2 šaukšteliai druskos (rupios arba dribsnių)
  • 1/4 stiklinės (55g) cukraus

Pradėkite nuo marinato: visus ingredientus sudėkite į virtuvinio kombaino indą, ir smulkinkite ko masė bus vientisa. Atidėkite į šalį.

Viščiukus išskleiskite*, tada kiekvieną perverkite dviem metaliniais iešmais. Sudėkite taip paruoštus paukščius į didelį indą arba padėklą (marinavimui patartina naudoti stiklinį, plastmasinį arba nerūdijančio plieno indą). Ant viščiukų užpilkite 3/4 stiklinės (180ml) ananasų ir romo marinato ir jį įtrinkite į mėsą. Palikite pasimarinuoti 30 minučių (kambario temperatūroje), arba pernakt (šaldyvuve).

Likusį marinatą supilkite į nedidelį puodą, įdėkite medų ir kaitinkite maišydami apie 10 minučių, arba kol padažas sutirštės, taps lipnus. Atidėkite į šalį.

Įkaitinkite kamado tipo grilį Big Green Egg iki 200C (su konvekcija). Dėkite ant grotelių viščiukus odele į apačią, ir kepkite juos apie 15 minučių, tada apverskite ir kepkite dar apie 15 minučių, arba kol gražiai apskrus, o mėsa viduje bus iškepusi (storiausioje vietoje įbestas mėsos termometras turėtų rodyti apie 65C). Jei viščiukus kepsite orkaitėje, juos taip pat kepkite ant grotelių (apačioje po grotėlėmis padėkite folija arba kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, kad nuvarvėtų skystis kepant), ir kepkite pagal tas pačias instrukcijas apie 210C temperatūroje. 

Nuimkite grilio konvEGGtorių, ir ant grotelių sudėkite ananasus bei viščiukus. Kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 minutes, arba kol ananasai karamelizuosis, o viščiukų odelė taps traški. Jei kepate orkaitėje – šioje stadijoje įjunkite grilio funciją. 

Patiekdami pabarstykite višsiukus grūstais juodaisiais pipirais ir žalumynais ir valgykite su romo ananasų padažu, karamelizuotais ananasais ir čili pipirais. 

*Kaip išskleisti viščiukus: paguldykite viščiuką krūtinėle į apačią, kad viršuje liktų nugarėlė. Aštriomis žirklėmis perkirpkite visai šalia nugarinio kaulo iš abiejų pusių, taip tą kaulą pašalindami visai. Tada apverskite viščiukus ir stipriai paspauskite delnu ties krūtinėlėmis, kad viščiukai taptų visiškai plokšti. Aštriu peiliu įpjaukite viršutinėje viščiuko centrinėje dalyje, kad paukštis būtų dar plokštesnis. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *