Jei dar neatradote haliumi sūrio – pulkite kuo greičiau į artimiausią prekybos centrą ir susiraskite jį pieno produktų skyriuje!! Tai bene vienintelis sūris, tinkamas kepimui. Tikras Viduržemio jūros regiono pasididžiavimas!! Vasarą, kai nesinori nieko labai sunkaus, toks sūris atstoja sotų mėsos kepsnį!

Šis pusiau kietas sūris brandinamas sūryme, tad jis pakankamai sūrus. Būtent todėl halloumi (toks tikrasis jo pavadinimas) labiausiai tinka sujungtas su saldesniais ingredientais arba padažais. Šiose salotose haliumi sūrio juosteles aš pakepiau ant griliaus grotelių, kartu su ananaso skiltelėmis. Abu šie ingredientai įgavo malonų dūmo kvapą, tad dar labiau tiko karštai vasaros popietei. Tačiau jei grilio kurti neturite galimybės, pakepinkite supjaustytas sūrio riekeles griliaus keptuvėje (toje su rievelėmis), arba paparastoje keptuvėje, šlakelyje aliejaus. 

Salotų užpilui aš naudojau klevų sirupą, tačiau tikrai tiks ir šviežias skystas medus!!

Jei haliumi sūrį ir ananasus kepsite grilyje, jie maloniai kvepės dūmu
Keptas sūris neišsilydo, o ananasas – karamelizuojasi
Belieka tik išdėlioti lėkštėje…
…Ir mėgautis:)

Griliaus salotos su keptu halloumi sūriu ir ananasais

2 porc.

Salotoms:

  • 1 pak (apie 200g) halloumi sūrio
  • 3 didelės skiltelės ananaso
  • Šlakelis aliejaus kepti
  • saujelė paskrudintų anakardžių riešutų
  • 2 saujelės sultenių (arba kitų mėgiamų salotų)
  • saujelė granatų sėklų
  • sauja mėtų lapelių

Užpilui:

  • 2 cm imbiero šaknies gabalėlis, sutarkuotas
  • 2 šaukštai klevų sirupo (arba skysto medaus)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1/2 citrinos arba 1 laimo sultys (apie 2 šaukštai)

Įkaitinkite griliaus groteles.

Haliumi sūrį nusausinkite, supjaustykite juostelėmis (apie 1cm pločio). Ananasą nulupkite, ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais. 

Sumaišykite visus užpilo ingredientus ir atidėkite į šalį. 

Haliumi sūrį ir ananasą patepkite trupučiu aliejaus ir ta pateptąja puse dėkite ant grotelių. Kepkite apie 3-5 minutes, kol gražiai apskrus. Ištepkite viršutinę pusę aliejumi ir apverskite kiekvieną gabalėlį, apkepindami ir iš kitos pusės. 

Kol sūris kepa, lėkštėse išdėliokite sultenes. Ant jų dėkite tik ką iškepto sūrio ir ananaso gabalėlius, pabarstykite riešutais, granatų sėklomis, pašlakstykite užpilu ir mėtų lapeliais. Patiekite šiltas. 

Recepto šaltinis – Kwestia Smaku

Komentarų apie "Griliaus salotos: su keptu haliumi sūriu ir ananasais": 6

  1. Nida:

    Aušrine, ačiū už dar vieną gerą vietelę sūriams pirkti:) Kažkam tikrai pravers, kas arčiau gyvena (o gal ir man pačiai – kaip ne kaip Jeruzalėje buvo mano pirmi namai atsikrausčius į Vilnių:)). Šį savaitgalį pamėginsiu kepti su Molėtų ūkininkų pagamintu sūriu. Lietuviški, žinoma, skiriasi skoniu, nes jie nėra brandinti sūryme. Gal kada net pamėginsiu pabrandinti, tada tikrai ir skoniu (sūrumu), ir savybėmis į haliumi bus panašus ir lietuviškas produktas!!:) Ačiū jums, kad skaitot ir kad naudojatės receptais!!

  2. Aušrinė:

    Labai skaniai “skamba” šios salotos, būtinai gaminsiu. O tokio tipo lietuviško sūrio į Vilnių atveža sūrinė iš Jurbarko, penktadieniais iki pietų būna prie Iki parduotuvės Jeruzalėje. Išbandžiau – kepimui puikiai tinka ir labai gardus.
    Ačiū, kad dalinatės puikiais receptais ir mintimis!

  3. Nida:

    Edita, miela girdėti! Žinokit, ir man pasitaikė kažkoks neprotingai saldus ananasas!! Net Meksikoj tokių saldžių nesu valgiusi:))) Rimtai, čia tikriausiai kažkokią sėkmingą partiją užvežė. Jei ananasas toks saldus koks mano ir jūsų, tai tikrai padažą galima rūgštesnį ir sūresnį daryti…. Susibalansuos tobulai. Gero savaitgalio!!

  4. Edita K.:

    Nepaprastai skani salota gavosi! Ką tik suvalgėm ir skubu pasakyti AČIŪ už receptą. Ananasas ir halloumi dera tobulai. Tiesa, vyras šiek tiek pabambėjo kad saldoka. Tiesiog pasitaikė stebuklingai sunokęs ananasas, kokių Lietuvoje retai pasitaiko. Bet jei saldumo gaidelė netrikdo – receptas tobulas!

  5. Nida:

    Andrej – BGE pas mus kuriamas kasdien, nepriklausomai nuo oro:) Nes juk tai ir yra didžiausias šio griliaus privalumas, kad nereikia laukti “geros dienos”:) Dėl nusidėvėjimo nepergyvenu – BGE suteikia viso gyvenimo garantiją savo gaminiams:) 🙂 Labai sudominote tuo sūriu – kur jį perkate? Aš vieną esu mėginusi iš Tymo turgelio, tas taip pat kepamas, labai patiko (tik gal kiek riebokas). Mielai pabandyčiau ir jūsiškį, jei išduotumėt paslaptį kur jo gauti:)

  6. Andrej:

    Matau kad BGE naudojamas pilnu pajėgumu. Tokiais tempais ir nusidėvės greitai 🙂

    O aš vietoje Haloumi atradau pigesnį variantą, bet tikrai neprastesnį. Iš ūkininko gaunu lietuvišką varškės sūrį, kuris yra gaminamas naudojant citrinos sultys. Sūris skirtingai nuo savo atmainų parduotuvėje turi tokia pat konsistencija kaip ir Haloumi ir visiškai neišsilydo nuo karščio, tad yra dažnas svečias mano keptuvėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.