Mano blog’o įrašas, kuriame dar 2012 metais skelbiau Gaspačio sriubos receptą, vasaros mėnesisia visuomet būna vienas skaitomiausių. Kur gi ne – kažin ar yra geresnis būdas malšinti vienu metu ir alkį ir troškulį, nei ši sriuba:) Beje, ji dar vadinama ir skystomis salotomis, nes jei tuos pačius ingredientus tieisog supjaustytumėte ir patiektumėte lėkštėje, gautųsi tradicinės vasariškos saltotos:) 

Dabar, kai karaliauja pomidorų metas, pats laikas kasdien jungti blenderį ir mėgautis šviežutėliu gaspačio!! Tik nepamirškite gaspačio gerai atšaldyti ir suplanuoti savo laiką taip, kad jo užtektų sriubos pastovėjimui šaldytuve (mažiausiai 2 valandas): taip visi skoniai tarpusavy gerai susimaišys ir šalta sriuba taps dar labiau nepakartojama 🙂

Gaspačio receptų- ne vienas, dažnai siūloma plakant daržoves kartu įmaišyti ir padžiūvusios duonos, tačiau aš vasarą renkuosi lengvesnį ir paprastesnį variantą. Taip pat nenulupu poidorų odelių – tada sriuba gaunasi “su pakramtymais”:) Jūs suraskite savo variantą, kuris jums skaniausias!

Gaspačio sriuba - tarsi skystos salotos
Gaspačio sriuba – tarsi skystos salotos
Nepamirškite gaspačio gerai atšaldyti prieš patiekiant
Nepamirškite gaspačio gerai atšaldyti prieš patiekiant
Vasariška šalta pomidorų sriuba
Vasariška šalta pomidorų sriuba
Vietoje tradicinio tabasco labai tiks Buga's čili padažas
Vietoje tradicinio tabasco labai tiks Buga’s čili padažas
Gaspačio
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 kg pomidorų, supjaustytų gabalais
  2. 1 trumpasis agurkas, supjaustytas
  3. 1 raudonoji saldžioji paprika, išvalyta, supjaustyta
  4. 1 raudonasis svogūnas, supjaustytas
  5. 3 česnako skiltelės, susmulkintos
  6. Jei trūksta rūgšties - šlakelis sherry acto arba balzamiko acto arba šviežių citrinų sulčių
  7. druskos, pipirų
  8. Tabasco padažas arba Buga's čili padažas
Instrukcijos
  1. Visas sriubai skirtas daržoves ir duoną sudėkite į elektrinį plakiklį (blenderį), įpilkite pusę stiklinės šalto vandens, ir sutrinkite viską iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite pagal skonį čili padažo arba įlašinkite tabasco. Uždengtame inde šaldykite mažiausiai dvi valandas, o geriausiai - pernakt, kad skoniai susimaišytų.
  2. Prieš pateikiant gerai išmaišykite, supilstykite į dubėnėlius arba puodelius (stikliukus arba stiklines), ant viršaus galite uždėto po šaukštelį paruoštų kapotų daržovių* ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi.
*Kapotos daržovės papuošimui
  1. Po 2 šaukštelius kiekvienos smulkiai sukapotos daržovės: pomidoro, agurko, raudonosios paprikos, raudonojo svogūno
  2. 2 šaukšteliai smulkiai sukapotų petražolių
  3. 1 šaukštelis citrinos sulčių
  4. 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  5. Druskos, pipirų
  6. Nedideliame indelyje sumaišykite visus šiuos ingredientus, pagardinkite druska, pipirais.
Nidos receptai http://www.nidosreceptai.lt/

10 thoughts on “Gaspačio. Vasaros karščiams malšinti

  1. Nida:

    Laima, reikėtų prie šių produktų pridėti 3 riekes padžiūvusios baltos duonos ir padidinti vandens kiekį iki 1.5 stiklinės (arba atitinkamai, kokio norite tirštumo sriubos – pilkite pradžioje stiklinę, o paskui, jei bus pernelyg tiršta, praskiesite vandeniu).

  2. Laima:

    O jeigu duonos vis tik dėčiau, koks kirkis, kaip paruoštos? Produktų sąraše jos nematau, gaminimo eigoje taip pat nenurodyta…

  3. Nida:

    Gerai ir šaltibarščiai!! Bet kartais, pakeitimui, visai smagu pasimėgauti ir gaspačio:)

  4. Nida:

    Dovile, gera mintis- sezamai. Apskritai tai švelnios ir be galo puošnios sėklytės, tinkančios daug kam. O baltos duonos ir aš retai kada dedu, tik tąkart pagaminau pagal tradicinį receptą, kaip sakant, pagal knygą:) SKANAUS!!!

  5. Dovilė:

    Nors ir nebekaršta šiandien, bet gaminausi šį patiekalą. Tik be baltos duonos ir mėgstu pabarstyti sezamo sėklyčių ant viršaus. Ir kartais (kai turiu namuose)uždedu saulėje džiovintų pomidorų.

  6. Nida:

    Odeta, ir aš dažniausiai darau gaspačio nedėdama duonos, be šįkart nutariau pasigaminti tradicinį variantą:) Man patinka tas švelnus tirštumas:) O šaltibarščius, beje, mes čia dar dažniau nei gaspačio ragaujam! Labai tinka, kai užsvilina virš +40!:)

  7. Odeta:

    Nida, šiandien karšta, tai pasidarėme šaltibarščių (lietuviškai), nors prieš savaitę Ispanijoje karštį malšindavome su gaspačio, bet aš dažniausiai nesilaikau ispaniškos gaspačio taisyklės, nededu baltos duonos džiuvesėlių. Man daržoviškiau ir gaiviau, kad dar gaiviau būtų įdedu ledukų, labai maloniai ir lėtai atskiedžia:)Pamačius Tavo gaspačio receptą sentimentai užplūdo, o dar futbolo finalą žiūrim, tai iš viso nuotaika labai ispaniška:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.