Tęsiu savo kiniškų patiekalų odisėją. Garuose keptos kiniškos bandelės (arba steam buns) – tai toks minkštas sentimentalus patiekalas, į kurį kažkodėl akimirksniu norisi suleisti dantis:) Kaip į kokius tik ką iš krosnies ištrauktus mielinius pyragėlius, pakvepinusius visus namus… Kiniškų bandelių tešla – visiškai tokia pat kaip tradicinių stalo bandelių, tik troškinamos (verdamos? kepamos?) garuose jos įgauna kiek kitokį skonį ir užuot tapę skaisčiai geltonomis, išlieka sniego baltumo. 

Kiniškas bandeles galima įdaryti įvairiausiais įdarais arba mėgautis vienomis, arba užsigardžiuoti valgant kitus patiekalus, prie kurių norisi „duonos”. Bene populiariausias tokių bandelių įdaras – saldžių raudonųjų pupelių. Tokios banelės tampa desertinėmis. Tačiau jei ruošiate vaišes ir gaminate užkandžius, užvis labiausiai tiks saldžios kiniškos minkštos kiaulienos (panašios į barbecue pulled pork) įdaras. 

Kiaulienos įdarui pasirinkite gabalėlį mentės, nes išsitroškinusi lėtai žemoje temperatūroje mėsa bus minkšta ir sultinga. Bandeles galite patiekti su padažu (labai tiks Santa Maria Sweet Soy and Garlic), arba kitoks mėgstamas. Bandelėms virti tiks bambukinis garų puodas, tačiau jei tokio neturite, virkite tradiciniame garų puode. O jei norite pagaminti iškart didesnį kiekį bandelių, kepkite jas garinėje orkaitėje!! Be galo patogu ir greita:) 

Kiniškuose prieskoniuose marinuotą kiaulieną lėtai ir ilgai kepkite orkaitėje, žemoje temperatūroje
Kiniškuose prieskoniuose marinuotą kiaulieną lėtai ir ilgai kepkite orkaitėje, žemoje temperatūroje
Kiauliena bandelių įdarui gausis tokia minkšta, kad ją padalinsite šakute
Kiauliena bandelių įdarui gausis tokia minkšta, kad ją padalinsite šakute
Paruoštos bandelės turi pakilti
Paruoštos bandelės turi pakilti
Kiniškos bandelės skanios su mėgstamais padažais
Kiniškos bandelės skanios su mėgstamais padažais
Rytojaus dieną atvėsusias bandeles įkiškite kelioms minutėms į garinę orkaitę ir pašildykite
Rytojaus dieną atvėsusias bandeles įkiškite kelioms minutėms į garinę orkaitę ir pašildykite
Garuose virtos kiniškos bandelės su saldžios kiaulienos įdaru
Yields 20
Komentuoti
Spausdinti
Tešlai
  1. 1 šaukštelis cukraus
  2. 250ml šilto vandens
  3. 2 šaukšteliai sausų mielių
  4. 2 šaukštai aliejaus
  5. 450g miltų
Kiaulienos įdarui
  1. 250g kiaulienos
  2. 2 šaukštai Hoi Sin padažo*
  3. 2 šaukštai balto vyno
  4. 2 česnako skiltelės, susmulkintos
  5. 1/2 šaukštelio kiniško penkių prieskonių mišinio
  6. 1 šaukštelis cukraus
Kiaulienos įdaras
  1. Kiaulieną supjaustykite plonomis juostelėmis (1cm storio). Sumaišykite visus likusius ingredientus ir iš jų pasigaminkite marinatą. Sumerkite kiaulienos gabalėlius į marinatą ir palikite pasimarinuoti kelias valandas (arba geriausia - per naktį šaldytuve).
  2. Išimkite kiaulienos gabalėlius iš marinato (tik marinato neišpilkite!). Nusausinkite mėsą popieriniais rankšluosčiais. Įkaitinkite keptuvėje šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite iš abiejų pusių mėsą, kol ši gerai apskrus. Išėmę iškeptą mėsą sudėkite į puodą (kuris tinkamas dėti į orkaitę). Į karštą keptuvę, kurioje kepė mėsa, įpilkite 3-4 šaukštus vandens ir pagramdykite prikepusį marinatą, tada vandenį supilkite į puodą su mėsa. Ten pat supilkite ir marinatą, kuriame marinavosi mėsa.
  3. Įdėkite uždengtą puodą į orkaitę ir įjungę nustatykite 140C temperatūrą. Troškinkite taip kiaulieną apie 2 valandas. Patikrinkite eigoje, ar neišgaravo skystis, jei matote, kad mėsa sausa, įpilkite šlakelį vandens.
  4. Išimkite puodą iš orkaitės ir šakute paplėšykite kiaulieną, kad jos masė tiktų įdarui (arba pasmulkinkite peiliu).
Bandelių tešla
  1. Ištirpinkite cukrų šiltame vandenyje, tada ant viršaus plonu sluoksniu per visą vandens plotą suberkite mieles, ir palikite 15 minučių, kad masė suputotų.
  2. Į dubenį arba elektrinio kombaino indą sudėkite miltus, supilkite mielių mišinį bei aliejų ir užminkykite minkštą, elastingą tešlą.
  3. Iš tešlos suformuokite rutulį ir jį įdėkite į dubenį, kurį uždengę palikite šiltoje vietoje valandai arba ilgiau, kol tešlos masė padvigubės.
  4. Iš pergamentinio popieriaus iškirpkite 20 nedidelių kvadratėlių, ant kurių dėsite bandeles.
  5. Iš tešlos suformuokite ilgą cilindrą, jį padalinkite į 20 vienodo dydžio gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį suvoliokite į rutuliuką, tada tą rutuliuką suplikite į "blyną". Į vidurį dėkite paruošto kiaulienos įdaro, ir sulipdę kraštelius suformuokite vėl rutuliuką. Taip suformuotą bandelę dėkite ant pergamentinio popieriaus kvadratėlio ir rikiuokite į skardą ar padėklą. Kai padarysite visas bandeles, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai, kad paaugtų.
  6. Iškilusias bandeles dėkite su visais popierėliais į perforuotą kepimo skardą, ir kepkite 20 minučių garų orkaitėje arba virkite garų puode, uždengę dangčiu.
Pastabos
  1. *Jei neturite Hoi Sin padažo, pakeiskite jį Santa Maria Sweet Soy and Garlic
Adapted from Asian Cook
Adapted from Asian Cook
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Garuose keptos kiniškos bandelės su saldžiu kiaulienos įdaru"

  1. Nida:

    Rasa, būtent visiškai taip ir reiktų daryti, norint imituoti garų orkaitę!! Jei turit tokią specialią skardelę su skylėmis (ji skirta garų orkaitei), tai idealu – susikarpykit pergamentinio popieriaus gabalėlius kiekvienai bandelei ir naudokit kepant bandeles ant tos skardelės (antraip be popieriaus gali prilipti). Jei tokios skardelės neturit, mėginkit kažkaip sudėlioti ant grotelių (tik nedėkit į tradicinę skardą, nes reikia, kad cirkuliuotų tie garai iš visų pusių). Taip pat būdinai dėkit pergamentinio popieriaus gabaėlius ant grotelių. Gal pvz., turit kokias nors smulkesnes groteles (aš pvz turiu tokią kepimo skardelę, į kurią įsistato tokios languotos grotelės, kad kepant mėsa nemirktų riebaluose, o būtų pakilusi kokius 1,5cm nuo dugno, tai va tokios grotelės labai tiktų, nes nat jų geriau laikytųsi sudėtos bandelės). Dar vienas būdas – sukryžiuoti 4 medinius pagaliukus (su kuriais chinese valgot), ir taip ant grotelių padaryti tokius „padėkliukus”, ant kurių sudėlioti bandeles, kad jos netyčia per tarpus neiškristų. Tikrai kažką sugalvosit kūrybiško, čia juk labai paprastas patiekalas, greitai pagaminamas, temperatūra nedidelė, tereikia kūrybingai pažvelgt į šią situaciją 🙂

  2. Rasa:

    O kaip būtų imituoti garų orkaitę ? Gal kepti ant grotelių, o apačioje įdėti skardą su verdančiu vandeniu ? Ar pavyktų ?

  3. Nida:

    Evelina, acto tikrai nepilkit, tikrai juo vyno nepakeisit… Verčiau kokias obuolių sultis gal?… O 5 skonių mišinį galima pasigaminti, receptą tikrai rasit internete. Tas prieskonis čia esminis, be jo patiekalas praras mažiausiai pusę žavesio…. 🙂

  4. Evelina:

    Sveiki, nekantrauju išmėginti receptą! Tik kuom galima pakeisti vyną , ar tiktų baltojo vyno actas?
    Ir neradau penkių prieskonių mišinio ,ką įdėti vietoj jo? Ačiū 🙂

  5. Nida:

    Ieva, šį indą pirkau, jei gerai pamenu, Mozambike:) Ne, jis nėra skirtas virimui ant garų, labiau dekoratyvinis. Panaudojau tik fotosesijai, o virti reiktų arba garų puode, arba tokiam specialiam bambukiniam krepšelyje, būtent ant puodo su verdančiu vandeniu statomame.

  6. Agne:

    Nida, aciu. Teko prideti truputi miltu, nes gavosi is pradziu be protiskai lipni. O bandeles tai WOW! As jas anksciau tik kinu baruose valgydavau, negalvojau, kog taip lengva ir paprasta js gaminti namie.

  7. Nida:

    Na ji turi būti minkšta ir elastinga, o kai pakyla, pasidaro lipnoka, bet ne tokia, kad paimti į rankas negalima būtų… Be to, galima miltais darbastalį pabarstyt, kad neliptų… Sunku pasakyti kokio lipnumo jums ta tešla gavosi.. Įdomu, ar gavosi bandelės:)

  8. Nida:

    Kristina, tu teisi, gerai kad kiaulienos dvigubą porciją dariau, nes labai mielai ant rytojaus pasišildėme ir su ryžiais suvalgėme:) O tavo būdas išties ne prasnesnis mėsai ruošti, o kad greitesnis, tai 100%:)

  9. Kristina:

    Laba gardžios šitos bandelės. Aš gaminu panašiai, tik naudoju paprastoje keptuvėje pakepintą maltą mėsą ir gardinu ją saldžiu sojų padažu (ketjap manis). Tavoji lėtai troškinta kiauliena taip puikiai atrodo, kad, regis, man ją būtų net gaila į bandeles dėti 🙂

  10. Nida:

    Su mėlynėmis?? O kodėl gi ne:) Visai sugundei išmėginti ir su mėlynėmis! Bus toks lietuviškai kiniškas fusion!!!:)

  11. Odeta:

    Niam, labai skaniai atrodo 🙂 Panasias esu ragavusi, bet su melynemis, kazkada uosviene buvo padariusi. Laabai skanios buvo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *