Pastaruoju metu dažnai turiu galimybę užsukti į  maisto prekių parduotuves Varšuvoje. Lenkijoje gyvenau bet trejus metus, tačiau tai buvo prieš 17 metų! Jau tada man akys raibdavo nuo produktų pasirinkimo, kokio Lietuvoje 9 dešimtmetyje niekas, savaime suprantama, dar nė neįsivaizdavo. Taip, situacija pasikeitė, ir mūsų parduotuvių lentynos, atrodo, lūžta nuo prekių gausos, tačiau turiu objektyviai prisipažinti, kad iki pasirinkimo tokio, kokį savo parduotuvėse turi lenkai, mums dar toli:( Jau nekalbant apie kur kas draugiškesnes pirkėjų piniginėms kainas…

Labiausia, kas mane žavi Varšuvos (ir visos Lenkijos) prekybos sistemoje, kad didieji prekybos centrai labai aiškiai pasiskirstę pagal tai, kokiam pirkėjui jie skirti. Yra pigių ir neišvaizdžių centrų, kuriuose pirkėjai jaučiasi tarsi sandėlyje, produktus patys nusikeldami tiesiai nuo palečių ir sandėlio lentynų. Ten valdo ne prekių pasirinkimas, ir ne švara bei stilius – tik žema kaina. Kita kategorija prekybcentrių – tūkstančius kvadratinių metrų prekybinio ploto skaičiuojantys hyper-super-marketai, kur salės darbuotojai važinėja riedučiais, nes suvaikščiojimui į kitą parduotuvės galą užtruktų trečdalį savo darbo dienos, o ir prekių pavadinimų skaičius čia neišmatuojamai didelis. Bet man užvis labiausiai patinka ganėtinai neseniai Lenkijoje atidaryti prekybos centrai “Alma” bei “Piotr i Pawel”, skirti aukštesnes pajamas turintiems, stilių, švarą ir nepriekaištingą aptarnavimą vertinantiems klientams. Tai tarsi didžiulės delikatesų parduotuvės, kurių lentynose tikrai rasi te viską – nuo prancūziškų žąsų kepenėlių, sraigių, iki itališkos aukščiausios rūšies pastos, ispaniško hamono, rečiausių šveicariškų sūrių, egzotiškų vaisių iš Tailando, japoniškų padažų ir visko, ko tik gali prireikti sofistikuotai virtuvei. Tik nepagalvokite, kad kalbu apie tipiškas delikatesų parduotuvėles, kurių tarsi prištampuota Lietuvoje, su vienodų 15-20 produktų pripildytais šaldytuvais (marinuotais artišokais, alyvuogėmis, mocarela, saulėje džiovintais pomidorais ir dar keletu). Tai prekybcentriai, kuriuose galima nusipirkti visų tradicinių produktų – nuo varškės, miltų ar jogurto iki svogūnų, duonos ar bulvių. Ir kainos ten ne ką aukštesnės nei tradiciniame supermarkete. Gal tik mielesnės kasininkės ir apsaugininkų pareigoms priimti garbaus amžiaus mielo veido kostiumuoti inteligentiški  pagyvenę vyrukai, atrodantys tarsi liokajai. Apsipirkimas tokiame prekybcentryje – tikras malonumas, kai nereikia stumdytis eilėse, kai paprašyta atpjauti vieną griežinėlį sūrio ar sumalti gabalėlį šviežios mėsos pardavėja maloniai nusišypso ir paslaugiai patarnauja.

Tad šventėms, kaip supratote, apsipirkinėjau Varšuvoje. Tai buvo vienas maloniausių mano apsipirkinėjimų. Kalnai šviežių salotų, saldžių ir sultingų vaisių karaliavo ant mūsų šventinio stalo. Gavau  net šviežuėlių figų, raudonųjų serbentų, šilauogių ir kitokių vasaros sezono uogų mano šventiško garuose kepto sūrio pyrago papuošimui.

Patį sūrio pyragą (cheesecake) kepiau iš Lietuvoje taip pat parduodamos tris kartus permaltos varškės, labai tinkamos būtent tokio pobūdžio kepiniams. Pagrindui naudojau taip pat pirktą sumaltų aguonų, sumaišytų su džiovintais vaisiais ir riešutais, masę.

Pyragas kepamas garuose, vandens vonelėje, kadangi taip geriau pasiskirsto karštis, ir iškepęs būna lygus ir gražus, nė kiek nepakrypęs ir kreivai neiškilęs. Labai tinkamas šventiniam – ne būtinai Kalėdiniam ar Naujametiniam – stalui!

Cheesecake su aguou pagrindu-5_LR

Varškės pyragas su aguonu pagrindu

Garų vonioj keptas sūrio pyragas su aguonų pagrindu
Komentuoti
Spausdinti
Aguonų pagrindui
  1. • 250 g pirktos maltų aguonų masės (arba pagamintos namuose - receptas žemiau)
  2. • 1/2 šaukštelio imbierinių sausainių prieskonių mišinio (tas mišinys sudarytas iš malto imbiero, cinamono, muskato, gvazdikėlių ir kakavos)
  3. • 1/2 šaukštelio cinamono
  4. • 30g (2 šaukštai) minkšto sviesto
  5. • 2 kiaušiniai
  6. • 50 g maltų migdolų arba lazdyno riešutų (dedam tik į pirktą aguonų masę)
  7. Sūrio masei
  8. • 750 g maltos varškės masės
  9. • 250 g mascarpone sūrio
  10. • 3 šaukštai krakmolo
  11. • 1 pilna ir 1/4 stiklinės cukraus
  12. • šaukštelis vanilės pastos (arba pakelis vanilinio cukraus)
  13. • 5 kiaušiniai
  14. • 125 ml riebios grietinėlės (min 30%)
Instrukcijos
  1. Torto formą su nusegamais kraštais išklokite pergamentiniu popieriumi, popieriaus kraštus iškiškite uš šonų kraštų - taip bus lengviau išimti iškepusį pyragą.
  2. Pasigaminkite aguonų pagrindą: įkaitinkite orkaitę iki 175C (be apipūtimo funkcijos). Į didelį dubenį suverskite aguonų masę iš konservos ir įmaišykite maltus riešutus (jei naudojate aguonų masę pagal receptą žemiau - riešutų pridėti nereikia). Įberkite prieskonius, cinamoną, vanilę, įmaišykite sviestą. Kitame švariame inde iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus, tada supilkite trynius ir dar porą minučių plakite. Supilkite kiaušinių masę į aguonų masę ir viską išmaišykite. Visą gautą masę supilkite į paruoštą formą ir kepkite 20 minučių (jei naudojate pirktinę aguonų masę, arba 15 minučių, jei naudojate namuose pagamintą aguonų masę). Išimkite iš orkaitės ir gerai atvėsinkite.
  3. Torto formos, kurioje kepė aguonų pagrindas, dugną ir šonus gerai apvyniokite keliais sluoksniais aliuminio folijos. Kadangi tortą kepsime garų vonelėje, reikia, kad nepatektų į vidų vanduo.
  4. Užvirinkite pilną arbatinį vandens ir pasiruoškite indą (gilią kepimo skardą), į kurį tilps torto forma.
  5. Pasiruoškite sūrio masę: Į elektrinio mikserio puodą sudėkite maltą varškę kartu su mascarpone sūriu, lėtais apsisukimais šias dvi mases sumaišykite. Suberkite krakmolą ir cukrų ir sumaišykite iki vientisos masės. Tada įpilkite vanilės pastą ir lėtais apsisukimais maišant įmuškite po vieną kiaušinį, kol visi ingredientai susijungs. Tik neperplakite - maišykite ypač lėtai. Pačioje pabaigoje įmaišykite grietinėlę.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 175C (be apipūtimo funkcijos). Folija apvyniotą torto formą su apkeptu aguonų pagrindu įstatykite į gilų indą (kepimo skardą). Į torto formą labai atsargiai supilkite paruoštą sūrio masę.
  7. Idėkite kepimo skardą su joje esančia torto forma į orkaitę ir į tą skardą supilkite karštą virintą vandenį. Kepkite 15 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 120C ir kepkite sūrio pyragą 90 minučių.
  8. Sūrio pyragą reikia atvėsinti palaipsniui. Todėl kai tik jis iškeps, išjunkite orkaitę ir palikite uždarytoje karštoje orkaitėje pyragą 15 minučių. Tada šiek tiek praverkite orkaitės dureles ir taip palaikykite 15 minučių. Tada atsargiai išimkite pyragą iš orkaitės, išimkite iš vandens vonelės ir palikite visiškai atvėsti, po kurio laiko nuimdami foliją.
  9. Kai pyragas visiškai atšals, peiliu atsargiai apipjaukite pyrago kraštus ties formos šonais ir nusekite juos. Padėkite pyragą į šaldytuvą ir laikykite mažiausiai 8 valandas, o geriausia - per naktį. Prieš patiekiant padekoruokite pyrago viršų šviežiais sezoniniais vaisiais, arba tiesiog pabarstykite aguonomis.
Namuose pagaminta aguonų masė pagrindui
  1. 250 g aguonų
  2. • 30 g graikiškų riešutų
  3. • 30 g razinų
  4. • 30 g cukruotų apelsino žievelių
  5. • 30 g džiovintų slyvų arba abrikosų
  6. • 2 šaukštai amaretto likerio (arba 1/3 šaukštelio migdolų esencijos)
  7. • 2 łšaukštai medaus
  8. Aguonas supilkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir lėtai virinkite pusvalandį. Tada nupilkite vandenį ir leiskite visiškai išdžiūti ir atvėsti. Galiausiai sumalkite aguonas mėsmale du kartus.
  9. Į dubenį su maltomis aguonomis suberkite susmulkintus riešutus, razinas, apelsinų žieveles, džiovintas slyvas arba abrikosus. Įmaišykite amaretto likerį (arba migdolų esenciją) bet medų ir viską gerai išmaišykite. Taip paruošta masė gali kelias dienas stovėti šaldytuve. Ji tinka mieliniams vyniotiniams, virtiniams įdaryti.
Nidos receptai http://www.nidosreceptai.lt/

Surio pyragas su aguonu mases pagrindu

Komentarų apie "Garų vonioje keptas sūrio pyragas su aguonų pagrindu": 24

  1. Nida:

    Labai ačiū, Andrej! Jūsų šeima turi būti be proto laiminga, tokį šeimininką turėdama!! Pritariu 100% – aguonų masė tik gaminta namuose, o varškė gali būti ir pirktinė.

  2. Andrej:

    Nepraleidau savaitgalio be torto 🙂 Tikrai gan nesudėtingai kepamas, nebent užtrunka su aguonų mase, bet tikrai verta pačiam, nes pirktinėje didžioji dalis- cukrus. Pyragas labai primena prieš tai bandytus cheesecake, bet gal dėl kepimo garuose, o gal dėl kitų ingredientų, ypatingai švelnus ir puriai tolygus.
    Kas dėl varškės, tai yra dabar ne tik President bet ir Farm milk specialios maltos varškės kepiniams, tad neverta vargti su malimu, nebent yra perteklius geros kokybės namų gamybos.

  3. Nida:

    Andrej – jūs klausiat tikriausiai apie namuose gaminamą aguonų masę? Jos greičiausiai liks kitiems kepiniams (pvz., mielinėms bandelėms įdarytoms aguonų mase).

  4. Andrej:

    Norečiau pasitikslinti. Rašot, kad aguonų masė 250 gr. bet vien iš gaminamų ingridientų svorių 400 gr, priskaičiuoju. Ar teisingai suprantų , kadpasigaminus reikia ne visą panaudoti?

  5. Nida:

    Ačiū, Aiste!! Jums taip pat nuo6irdžiausi Naujametiniai sveikinimai ir palinkėjimai! Dėl silikoninės formos: pyragą joje, žinoma, iškepsite. Bet išimti bus labai sudėtinga… Todėl verčiau rekomenduočiau kepti tradicinėje, nuimamais kraštais formoje.

  6. Aistė:

    Laba diena, miela Nida,

    su Naujaisiais Metais:) Linkiu jums dar daugiau kūrybinio įkvėpimo tiek, darbe, tiek šioje “virtuvėje” 🙂 Norėjau Jūsų paklausi, ar galima šį pyragą bandyti kepti silikoninėje kepimo formoje? Aistė

  7. Skaitytoja:

    Dabar aisku, apie ka kalba. Yra ir pas mus sitos varskes, butent ja ir pati perku. Pasitikslinau, galbut busiu praleidus kokiu kitu variantu 🙂 Tiek bekalbant apie surpyragius, pati uzsimaniau gabalelio:)))

  8. Nida:

    Bent jau Lenkijoje yra didelis pasirinkimas tokios varškės, bet lygiai tokią mačiau ir Lietuvoje. Lietuvoje įkrito į akį President – ji supakuota į tokį kibirėlį. Kadangi sūrio pyragai Lenkioje labai populiarūs (be to, ta varškė naudojama ir blyneliams, ir koldūnams, ir kitokiems kepiniams…), tai pas juos didelis pasirinkimas. Vienos su vanile, kitos paprastos, bet visų kokybė panaši, ir visos jos supakuojamos po kilogramą kibirėliuose. Atkreipk dėmesį, kai būsi parduotuvėje, prieš šventes buvo tikrai, o dabar gal vėl yra?

  9. Skaitytoja:

    Nida, gal gali pasidalinti, kokia konkreciai tris kartus malta varske naudojai?

  10. Nida:

    Odeta, jau mačiau tavo bloge, kad kepei:) Užsinorėjau dabar negyvai to sūrio pyrago…

  11. Odeta:

    Nida, aš sekmadienį irgi sūrio pyragą kepiau ir receptą nuo Tavęs šiek tiek nusižiūrėjau;) Labai skanu buvo:)

  12. Nida:

    Man žinok, Skaitytoja, irgi su varške skaniausia – su Filadelfija pernelyg sunkus, riebus gaunasi. Ta 3 kartus sumalta varškė – mano atradimas. Negaliu patikėt, kad tik dabar ją atradau:)

  13. Skaitytoja:

    Nida, pritariu visiskai, kad tai klasika, o klasika blogai negali buti 🙂 As irgi dazniausiai didziajai daliai varskes mases naudoju paprasta varske. Karta bandziau pagaminti kaip originalas rase, vien is Philadelphia (ir gal dar mascarpones ar ricotos). OMG, man buvo per sunku, tad nuo to karto paprasta varske “eina i trasa” pas mane:)))

  14. Nida:

    Ir viena, ir kita, Dovile:) Ir dar trečia – na nėra pas mus pasirinkimo kokybiškų produktų, ir sakykit jūs man ką norit. Kol neturi su kuo lyginti, tol gali save apgaudintėti, kad pas mus viskas OK. Na gerai, turbūt OK, palyginus su Baltarusija ar Kazachstanu, bet ne OK, palyginus su Švedija, Danija, Anglija, Vokietija, ir net Lenkija. Deja, esame maža šalis ir turime su tuo bent jau kol kas taikstytis.

  15. Dovilė:

    Geriausia šio posto dalis, tai apie parduotuves. Šiandien parduotuvėje prisipirkom tokios pusėtinos kokybės produktų ir visą dieną bandau kažką sumeistraut. Dabar pagalvojau, kad gal čia po švenčių kokie neišpirkti likučiai likę, ar prieš eurą žmonės parduotuves prašlavė? :-/

  16. Nida:

    Donata, aš bandyčiau kepti ir su apipūtimo funkcija, bet temperatūrą mažinčiau kokiais 20 laipsnių.

  17. Donata:

    Pas mane orkaite tik su orapute,jos neimanoma isjungti…O taip noretusi isbandyt sita torta!Ar tikrai negalima kepti su orapute?Gal tiesiog reiketu mazesne temperatura uzstatyt?Patark,Nida=)

  18. Nida:

    Donata, žinok nėra daug ką ten veikti (ypač jei pasisektų gauti gatavos aguonų masės – netikrinau, ar pas mus parduotuvėse tokios yra). Varškės masę sumaišyti – vieni juokai. O didžiausias darbas – tai apvynioti folija ir vėsinti vis atidarant orkaitės dureles. Tikrai vertas pabandymo šitas cheesecake!

  19. Donata:

    Tai va iš kur tos šviežios figos ir serbentai! Aš jau pirmą kartą kuomet rašei apie savo nerealų Kalėdų meniu, pastebėjau šviežias figas ir norėjau klausti, iš kur tu jų toookių gavai:)))pas mus tokių nėra!
    Nerealiai atrodantis cheesecake,laukiau laukiau recepto:)
    Bandysiu! Yra ką veikti man rodos su juo,bet labai noriu pabandyti.

  20. Nida:

    Skaitytoja – tai tradicinis purus sūrio pyragas. Minkštas, kvapnus, drėgnas. Žinoma, aguonų pagrindas duoda tokį įdomesnį skonio išskirtinumą. Man apskritai sūrio pyragai (cheesecake) yra tobuli kepiniai. Niekada nesuklįstu, jei pasirenku būtent cheesecake – ar užsisakinėčiau coffee shop’e, ar gaminčiau namuose. Klasika yra klasika…

  21. Skaitytoja:

    Nuostabus! Tikiu, kad koks nepaprastas vaizdas, toks pats ir skonis 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.