Jei reikėtų išrinkti žmogų, kuris labiausiai moka išnaudoti kitus, tai aš gaučiau aukštą poziciją:) Kai mano grupiokas prasitarė, kad savaitei skrenda į savo gimtąją Meksiką, po sekundės užkroviau jam savo prašymą: „Parvežk Masekos”. Maseka – tai kukurūzų miltai, skirti kepti kukurūzų tortilijoms. Amerikoje, Lotynų Amerikoje šių miltų – pilni supermarketai. Tuo tarpu Europoje jų niekur neteko užtikti… Net Izraelyje, kuriame, atrodo, VISKO yra, Masekos niekas neimportuoja.

Tiesą pasakius, maniau, kad Danielis mano užsakymą pamirš: dar to betrūko, kad vaikinas temptų kilogramą miltų atgal į Izraelį… Bet kokia buvo mano nuostaba, kai atėjusi į paskaitą gavau maišelį su pakeliu Masekos… 🙂 Nepamiršo! 😉 Išsitraukiau iš rūsio savo aprūdijusį tortilijų gaminimo presą, kurį prieš kokius penkerius metus parsitempiau iš Meksikos,  ir savaitgalį surengiau Meksikietišką balių mudviem su Dariumi:)

Ta proga – namuose gamintos tortilijos (galite naudoti pirktas, nes nedaug šansų, kad turite Masekos) ir iš jų pagamintos gardžios enčilados, užkeptos su pomidorų padažu ir sūriu.

Kukurūzų tortilijos (apie 10 vnt)

2 puodeliai masekos

1 ir 1/4 puodelio drungno vandens

žiupsnelis druskos

Viską sumaišome į vientisą masę (ši masė prie rankų nelimpa). Padaliname ją į maždaug 10 rutuliukų. Tortilijų presą išklojame iš abiejų pusių gabalėliu celofano (antraip tortilija prilips prie metalo ir jos nenulupsite). Kiekvieną rutuliuką dedame į preso vidurį ir išspaudžiame apvalų tortilijos paplotėlį. Tą patį galima padaryti su kočėlu, tarp dviejų celofano gabalėlių, iškočioti apvalius paplotėlius.

Tortilijas kepame sausoje įkaitusioje keptuvėje, maždaug po 0.5-1 min iš kiekvienos pusės, ir dedame vieną ant kito, uždengiant rankšluosčiu, kad neatvėstų.

Pomidorų padažas enčiladoms (gausis apie 6 puodeliai)

4 indeliai konservuotų pomidorų (arba maždaug kilogramas šviežių)

3 ęesnako skiltelės, supjaustytos

1 svogūnas, supjaustytas

1-1.5 šaukštelio (arba daugiau, jei mėgstate aštriai) čili plokštelių (chili flakes)

1 šaukštelis saldžiosios paprikos

1 šaukštelis malto cumino

1/2 šaukštelio džiovinto oregano

druskos, cukraus

Blenderyje (a6 naudoju Kitchen Aid – tai geriausia virtuvinė technika, kokią esu gyvenime turėjusi) susmulkinam pomidorus, česnakus, svogūną. Masę supilam į puodą, suberiam prieskonius. Užverdam ir karts nuo karto pamaišant verdame apie 15 minučių. Jei masė pernelyg sutirštėja, atskiedžiam vandeniu. Pabaigoje pataisome skonį – įberiame druskos, cukraus, jei reikia – įlašiname citrinos sulčių.

Enčilados (4 žmonėms)

Vištos krūtinėlė (galima naudoti jautieną, kiaulieną)

Aliejaus

1 šaukštelis druskos

1 šaukštelis džiovinto oregano

1/2 šaukštelio cumino

1 svogūnas, supjaustytas į 4 dalis

2 česnako skiltelės, susmulkintos

4 puodeliai pomidorų padažo enčiladoms (receptas aukščiau)

12 kukurūzų tortilijų

1 puodelis tarkuoto geltonojo sūrio

Svogūno laiškų ir grietinės pateikimui

Orkaitė 180C.

Mėsą dedame ant folijos lakšto. Ją apšlakstome šaukštu aliejaus, pabarstome druska, prieskoniais, česnakais, apdedame svogūno gabalais ir užlankstę folijos kraštus kepame orkaitėje (vištieną – apie 1-1.5 val., jautieną – apie 2-3 val.). Šį punktą galima atlikti prieš kelias dienas ir iškeptą mėsą laikyti šaldytuve.

Iškepusią mėsą supjaustome pailgais gabaliukais (jautieną galima pasmulkinti tiesiog šakute). Į mėsą įpilame pusę puodelio pomidorų padažo, kurį pasigaminote. Likusį pomidorų padažą pašildome, jei reikia, praskiedžiame vandeniu, kad būtų ne per tirštas. Pusę puodelio padažo išpilame ant kepimo indo dugno ir jį tolygiai paskirstome per visą plotą.

Kiekvieną tortiliją iš abiejų pusių pavilgome pomidorų padaže, klojame ant lėkštės ir įsukame po 2-3 šaukštus mėsos įdaro. Tortiliją suvyniojam ir susijungimo vieta į apačią paklojam ant kepimo indo dugno. Taip suvyniojam visas likusias tortilijas.

Likusį pomidorų padažą supilame ant tortilijų viršaus, paskirstome, ypač nustumdami į kraštus ir tarpus. Ant viršaus suberiame sūrį.

Kepame orkaitėje 180C  apie 15 minučių. Išėmę pabarstome svogūnų laiškais ir pateikiame su grietine.

Komentarų apie "Enčilados. Aistra Meksikai": 6

  1. Nida:

    Sauliau, galiu su dideliu džiaugsmu pasakyti, kad maseca yra Assorti parduotuvėje!! Savo akimis mačiau pakelius prieš keletą dienų Ogmios centre! Aš tiek metų visų kaulindavau, kad man paką atvežtų keliaudami iš USA arba MEX, nuo šiol nereikės!!!

  2. Saulius:

    sveiki Nida, gal kartais yra jau masekos kur nors Lietuvoje? As is Meksikos buvau parsivezes pora kg bet kol kas nei Lietuvoje nei kitose aplinkinese salyse dar nemaciau. Aciu

  3. Nida:

    Nuostabu! Labai ačiū už šią informaciją. Tikiuosi, kad šie miltai mažai kuo skiriasi nuo meksikietiškosios masekos!

  4. Nida:

    Odeta, Mindaugai, už suerzinimą atsiprašau:) Bet enčilados buvo išties gardumėlis. Laukiu, kada ir vėl pakartosim (o savo draugo jau iš anksto užsisakiau antrą poką Masekos, jei tik jis pats ar kas nors iš jo svečių artimiausiu metu keliautų iš Meksikos). Su presu tai buvo toks juokas: tai mano antrasis presas tortilijoms. Pirmąjį parsitempiau berods 2000 metais, kai buvau Meksikoje pirmą kartą. Vos grįžusi puoliau daryti tortilijų, bet masė tik lipo prie preso kraštų ir nieko man neišėjo. Stovėjo tas presas nenaudojamas kelis metus ir aš jį išmečiau. Kai į Meksiką nuvykau kažkelintą sekantį kartą ir pamačiau, kad tortilijos daromos su celofanu, nusipirkau presą antrą kartą ir tą sunkenybę antrąkart parsitempiau lagamine:) Užtai dabar tokia protinga:)
    O dėl šviežumo – Mindaugai, juk ir tu visuomet naudoji šviežutėlius produktus, seilę varvinu skaitydama tavo blogą, o tavo triušiena (kuria pas mus neprekiaujama) mane varo iš proto!!!

  5. Odeta:

    Taip prabangiai paruoštų enchiladas nemačiau net Meksikoje…labai labai gražiai atrodo:) Tikriausiai ir skanu buvo (truputi pavydžiu)?:)

  6. Mindaugas:

    Nida, jau erzini?? Pas tave viskas šviežia, gardu 🙂 O ypač dėl tos masekos ir dėl tortilijų preso dabar suerzinai.. ghmmmmm..

    Bet tikras gėris čia viskas pas tave 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *