Tebūnie šio torto pavadinimas bus „Eleonoros desertas” – dedikuoju jį labai simpatiškai mergaitei, kurią matote nuotraukose:) Tortą gaminau karštą vasaros dieną, kuomet ruošėmės aplankyti bičiulius Ignalinos rajone. Desertas važiavo kartu su manimi, dar neišimtas iš kepimo formos, apkaišytas ledo blokeliais sandarioje putplasčio dėžėje. Labai baiminausi, kad pakeliuj neištirptų, nepažliugtų, kad vis dar būtų tinkamas ne tik vaišėms, bet ir nuotraukoms:) Pasirodo, baiminausi visai be reikalo – automobilyje gerai veikiantis kondicionierius, o ir papildomas gramas želatinos jį gaminant, suveikė tinkamai: atvežtas torčiukas atrodė tarsi ką tik ištrauktas iš namų šaldytuvo. 

Eleonora – tai mūsų bičiulių anūkėlė. Be galo miela mergaitė, kuri dievina saldumynus:) Ji man ir padėjo tortą papuošti, išdėlioti avietes, pabarstyti kokosų drožlėmis. Ir papozavo nuotraukoms:) Tad jei ieškosite kokio patikimo recepto šiai vasarai, tinkančio bet kuriai progai, gaivinančio, aromatingo ir saikingai saldaus – prisiminkite šį įrašą ir pasigaminkite Eleonoros torčiuką:) Vanilinis varškės pyrago sluoksnis, uždengtas kokosiniais jogurto putėsiais ir juose paskandintomis šviežiomis avietėmis, užlietas ryškiaspalviu aviečių užpilu ir papuoštas kalnu šviežutėlių uogų – tikrai dieviško skonio tortas! O avietės ir kokosai, pasirodo, – viena geriausių skonio kombinacijų! 

Tortas „Eleonora”: varškė, kokosiniai jogurto putėsiai ir kalnas aviečių
Avietės ir kokosai – ypatingai gerai deranti skonių kombinacija
Vasariškai lengvas varškės totas su avietėmis ir kokosiniais putėsiais
Eleonoros tortas – bene skaniausias šią vasarą gamintas tortas!
Print Recipe
Varškės tortas su avietėmis ir kokosiniais jogurto putėsiais
Vasariškai gaivus, ne per saldus, puikiai subalansuoto skonio tortas, kuris patiks net išrankiausiems.
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, tortai, avietės
Pasiruošimas 30 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 10 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Pagrindui
Varškės sluoksniui
Kokosiniams putėsiams
Aviečių užpilui
Papuošimui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, tortai, avietės
Pasiruošimas 30 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 10 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Pagrindui
Varškės sluoksniui
Kokosiniams putėsiams
Aviečių užpilui
Papuošimui
Procesas
  1. Torto formą su nusegamais kraštais (23cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Sausainius sutrinkite iki trupinių, tada sumaišykite su tirpintu sviestu, kad gautumėt "šlapio smėlio" konsistenciją. Šiuo mišiniu tolygiai išklokite torto formos apačią ir gerai prispauskite prie dugno. Kepkite apie 12 min., arba kol ši masė gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite trumpam pravėsti, kol paruošite varškės masę.
  2. Visi produktai varškės sluoksniui turi būti kambario temperatūros. Visus produktus sumaišykite mikseriu nedideliais apsisukimais, neplakite pernelyg ilgai nei įnirtingai, antraip kepant varškės sluoksnis iškils, o stengdamas subliukš ir suskilinės. Paruoštą masę supilkite ir paskirstykite tolygiai ant sausainių pagrindo. Kepkite 150C orkaitėje 45 minutes. Varškės masė turi būti pilnai iškepusi, palietus centrinę dalį ji turi būti tvirta, ne drėgna ir neminkšta, nežliugsinti. Esant reikalui galite keliomis minutėmis pailginti kepimą. Išimkite iš orkaitės ir palikite pilnai atvėsti.
  3. Paruoškite kokosų putėsius: pirmiausia želatinos miltelius užpilkite vandeniu ir atidėkite į šalį, kad išbrinktų (apie 10 min). Nedideliame puodelyje kaitinkite želatiną ant labai mažos ugnies, nuolat maišydami, ir jokiais būdais neleisdami masei užvirti - kaitinkite tik kol želatina pilnai ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad šiek tiek pravėstų.
  4. Labai šaltą grietinėlę išplakite iki standžių putų kartu su cukraus pudra. Atsargiai įmaišykite graikišką jogurtą, sumaišykite (galite mikseriu, labai mažais apsisukimais, ir tik kol susijungs ingredientai).
  5. Du šaukštus šios putėsių masės įdėkite į želatinos mišinį ir atsargiai išmaišykite. Tada įdėkite dar du šaukštus putėsių, ir vėl išmaišykite. Gautą masę suverskite į indą su grietinėle ir jogurtu, ir atsargiai išmaišykite. Pabaigoje supilkite likerį (arba romą), suberkite kokosų drožles ir atsargiai išmaišykite. Tada sudėkite avietes ir labai atsargiai išmaišykite, stenkitės nesutrinti aviečių, kad jos nenudažytų masės.
  6. Paruoštus putėsius sudėkite ant kepto varškės sluoksnio, gerai paskirstykite per visą plotą, kaip galima geriau išlyginkite visą paviršių. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (kelioms valandoms, arba geriausia - pernakt).
  7. Paruoškite aviečių užpilą: pirmiausia želatinos miltelius užpilkite vandeniu ir atidėkite į šalį, kad išbrinktų (apie 10 min). Nedideliame puode užkaiskite avietes ir cuktų ir maišydami kaitinkite, kol avietės suglebs, paleis sultis (nereikia virti ilgai, tik kol jos suskystės ir cukrus ištirps). Nukelkite nuo ugnies ir šią masę pertrinkite per sietelį. Kauliukus išmeskite, o sultis supilkite atgal į tą patį puodą, kuriame virėte. Sudėkite išbrinkusią želatiną, ir švelniai pakaitinkite, nuolat maišydami (tik neužvirkite!), kol želatina pilnai ištirps. Supilkite šią aviečių užpilo masę ant putėsių sluoksnio, paskirstykite tolygiai, dėkite tortą į šaldytuvą kelioms valandoms, kad aviečių užpilas sustingtų.
  8. Prieš pat patiekiant, aštriu peiliu apipjaukite sulig torto formos kraštais, ir nuimkite formos žiedą. Perkelkite tortą ant serviravimo lėkštės. Viršų papuoškite išdėliodami avietes ir pabarstydami kokosų drožlėmis.
Pastabos

*varškę prieš kepant patartina sumalti tris kartus, taip gausite labai tolygią kepinio konsistenciją. Galima vietoj malimo ją susmulkinti blenderiu su S formos peiliu. Galima varškės nemalti, tik sutrinti mediniu šaukštu - tuomet torto konsistencija bus grūdėta, bet skoniui įtakos neturės.

Recepto šaltinis - Moje Wypieki

Komentarų apie "Eleonoros desertas: varškės tortas su avietėm ir kokosiniais jogurto putėsiais": 6

  1. Nida:

    Lina, dėl vaizdo nesijaudinkite, esu tikra, kad skonis atpirko netobulumus:) Tie vaizdai gražėja su praktika, su kiekvienu iškeptu tortu. Profams išvis tarsi iš fabriko gaunasi, bet mes juk namuose kepam, mūsų kepiniai ir turi būti nelygūs, tuo jie ir žavūs!
    Dėp kepimo popieriaus įtiesimo. Aš tokiems kepiniams kaip šis tiesiu tik formos apačią, niekada nededu šonų (nors ir juos būtų galima iškloti, bet reiktų kirpti pailgą juostą ir ją riebalais prilipdyti prie šoninės kepimo formos briaunos labai labai lygiai. Tačiau man pakanka tik apačios, o šonus pamažu apipjaustau išvaduodama tortą iš kepimo formos, prieš atsegdama šonus. Kai tiesite pergamentinį popierių, galite neapkirpinėti iki idealiai atitinkančio kepimo formos dugno apskritimo. Paklokite pergamentinio popieriaus lakštą ant dugno ir tik tada uždėkite ir užsekite kepimo formos kraštus (tas popierius išsikiš iš po užsegtų kraštų). Iškepusį tortą (apipjausčius šonus) bus patogu perkelti už tų kraštų ant serviravimo lėkštės, ir beliks tik ištraukti iš po apačios tą nereikalingą jau atitarnavusį kepimo popieriaus lakštą,

  2. Lina:

    Ačiū, labai skanu! Tik mano vaizdas ne toks geras 🙂 Gal galit pasidalinti, kaip įtiesti kepimo popieriu be “raukšliu”?

  3. Nida:

    Lina, sveiki prisijungę prie skaniukų ragautojų klubo:) Cheesecake yra mano stiprioji pusė, jau nesuskaičiuoju kiek variantų esu kepusi, ir tai kepinys, kur ką papildomai bepridėsi, kuo beprigardinsi, viskas gausis idealiai ir svarbiausia, visiems tiks ir patiks, 🙂

  4. Lina:

    Panašu, kad tampu Nidos skaniukų maniake, ypač tų, kuriuos pagaminti yra kas veikti. Bet užmačius, jog vienas sluoksnis be galo panašus į cheese cake, kuriuos itin mėgstu, abejonių neliko. Tortas puikus! Be galo patiko jo išvaizda. Skonis LIUXIŠKAS 🙂 Ačiū už receptą.

  5. Nida:

    Labai ačiū, Rimut:) Tortas tikrai vertas išbandymo, patiks tikrai daugeliui:) Tikiuosi sugundžiau ir tave išbandyti:) Labai labai dėkoju už komplimentus ir palaikymą:)

  6. Rima:

    Nida, kaip visada nuostabiai gražios nuotraukos, skaniai taip viskas atrodo ir mergytė tokia jauki…man taip patinka tavo estetika…❤

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *