Nepaisant Velykinių gamtos pokštų, pavasaris visvien jau visame gražume. O kur pavasaris, ten ir pirmieji žalumynai, kurių taip nežmoniškai pasiilgo akys per ilgus žiemos mėnesius… 

Tie pirmi žalumynai – tai dilgėlės, garšvos ir pienės. Mano mama dar vaikystėje mus pavasarį maitindavo dilgėlėmis, dažniausiai sriubos pavidalu, o išsiruošę į kokį turistinį žygį, būtinai ant ugnies virdavome dilgėlių sriubą. Man ta sriuba virš laužo kunkuliuojančiame puode – pats mieliausias nerūpestingų mokyklinių vasarų prisiminimas…:) 

Dilgeles
Dilgėlės

Šiemet dilgėlės į mano virtuvę, galima sakyt, atkeliavo per Švediją:) Labai aš čia iš tolo ir sudėtingai ėmiau aiškinti, bet viskas buvo taip: prieš kelias savaites sulaukiu nuo iš komandiruotės Stokholme parkeliaujančio savo vyro. “Ar tu turi štai šią knygą?” – ir atsiunčia man Claus Meyer “The Nordic Kitchen” viršelio nuotrauką. Tiesą pasakius, jau kuris laikas tą knygą internete žiūrinėjau, bet vis atsisuku į knygų lentyną su 200+ kulinarinių knygų, ir vis savęs paklausiu: “na kada gi spėti pagal jas visas pagaminti?”. Bet kai supratau, kad net mano vyras rūpinasi mano kulinariniu tobulėjimu, ir jau ir jis pats nepraeina pro kulinarinių reikmenų parduotuves nei pro kulinarinių knygų lentynas, žinojau, kad taip, ir šios knygos man tikrai labai reikia! 

Nordic virtuvė, kuri pastaruoju metu aukštai ant bangos, be proto mums artima savo ingredientais ir valgymo filosofija. Gamtos dovanos, miškų turtai, žvėriena, laukiniai augalai ir uogos, ekologiškos gėrybės, sveiko maisto vertinimas, sezoniškumas ir jo siūlomi benefitai… Viskas, kas mano pačios virtuvėje – visų svarbiausia. 

Claus Meyer – vienas iš labiausiai pripažintų Danijos virtuvės šefų, kurio dėka, galima sakyti, Šiaurės šalių virtuvė ir tapo pažįstama pasauliui ir tokia geidžiama. Ši jo knyga – tai namų sąlygomis gaminti skirto maisto biblija. Maisto, kuris suskirstytas į sezonus. Maisto, kurio ingredientai atkeliauja dažniau iš miškų ir pievų nei iš parduotuvės lentynų. 

“The Norric Kitchen” knyga tikrai nėra skirta pradinukams. Ji nepatiks ir tiems, kurie imasi gaminti tik tuos patiekalus, kuriems reikia ne daugiau nei 5 ingredientų. Nei tiems, kuriems reikia visų iki vienos instrukcijų arba kiekvieno gaminimo etapo iliustracijos. Tai knyga mėgstantiems atrasti ir eksperimentuoti. 

Tad dabar kurį laiką gyvensiu pagal Claus Meyer:) Ir tuo gyvenimu dalinsiuosi su jumis:) O pradžių pradžia – pavasaris – tai dilgėlės. Vieni pirmųjų jaunučių daigų, išlendančios patikrinti ar pavasaris jau atėjo. Nepraleiskite progos ir prisiskinkite jų, kol dilgėlės jaunos, gležnos ir labai sveikos. Vėliau, dilgėlėms paaugus, tiks tik pačios jų viršūnėlės. 

Kad nedilgintų, dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu. Galite įmerkti į verdančio vandens puodą ir palaikyti 30s, tada iškart išgriebti ir įmerkti į ledinį vandenį: taip augalai išlaikys skaisčią žalią spalvą. Net jei dar jas šiek tiek pavirsite, dilgėlės išliks skaisčiai žalios! Tačiau nevirkite dilgėlių ilgiau nei 2-3 minutes, tiek pilnai pakaks, kad jos suminkštėtų, o ir išlaikytų naudingas medžiagas. 

Šią skaisčią srubą pagaminau pagal Claus Meyer knygą, ji – pats pirmas receptas pavasario skiltyje:) Tebūnie tai būna pirmas patiekalas tiems, kas dar nėra susidraugavęs su dilgėlėmis:)

Dilgėlės – tikras pavasario vitaminų sandėlis!
Keptos bulvės
Bulves kukuliukams kepkite ant druskos pagalvės
Bulviu virtinukai
Kad būtų įdomesnės formos, kukuliukus įspauskite šakute
Sriuba su dilgėlėm
Skanaus!:)

Dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais

4 asm. 

Bulvių kukuliukams:

1kg bulvių

Rupios druskos

200g miltų (naudojau speltos) plius dar šiek tiek stalviršiui pabarstyti

1 kiaušinis, suplaktas

Druskos, pipirų

Sriubai:

2 didelės bulvės (apie 400g) 

1 litras dažovių sultinio arba vandens

2 šaukštai sviesto (arba aliejaus)

1 svogūnas, supjaustytas gabalėliais

2 skiltelės česnako, susmulkintos

100g (2 didelės saujos) nuplikytų dilgėlių (kaip aprašyta aukščiau)

Druskos, pipirų

Patiekimui:

Šviežio ožkos pieno sūrio arba graikiško jogurto

Kieto fermentinio sūrio, tarkuoto

Pradėkite nuo bulvių kukuliukų: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo indo dugną padenkite druska (druska reikalinga tam, kad ištrauktų bulvių drėgmę, ir tešla būtų sausesnė), išdėliokite bulves su lupena. Kepkite apie 45-50 min., kol bulvės bus minkštos. Perpjaukite pusiau ir išskobkite iškepusiį minkštimą. Šį minkštimą (geriausia kol jis dar šiltas) sutrinkite trintuve arba sumalkite. Sumaišykite su miltais ir plaktu kiaušiniu, pagardinkite druska ir pipirais, ir suminkykite minkštą tešlą. Tešla turi būti drėgna, bet neturi lipti prie rankų. 

Ant miltais pabarstyto darbastalio suformuokite plonas (maždaug nykščio plonumo) tešlos “virveles”, jas supjaustykite gabaliukais (kaip virtinukus), tada šakute šiek tiek paspauskite, suteikdami jiems įdomesnę formą. Sudėkite ant miltais pabarstyto pagrindo ir padėkite šaltai, kol prireiks. 

Pasigaminkite sriubą: bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais ir virkite sultinyje arba vandenyje apie 15min., arba kol bulvės bus visiškai minkštos. 

Kol bulvės verda, kitame dideliam puode ištirpinkite sviestą (arba įkaitinkite aliejų) ir jame apkepinkite svogūnus. Nuolat maišykite, kad svogūnai neparuduotų, tik suminkštėtų. Bebaigiant kepti svogūnams, sudėkite česnakus, ir dar minutę pakepkite. Tada sudėkite nuplikytas dilgėles ir dar pusę minutės pakepinkite. Galiausiai supilkite bulves kartu su skysčiu, kuriame jos virė, ir pavirinkite viską dar 2 minutes. Visą masę sutrinkite elektriniu trintuvu, pagardinkite druska ir pipirais. 

Bulvių kukuliukus išvirkite pasūdytame vandenyje (dėkite po nedidelį kukuliukų kiekį, kad jie nesuliptų, o jiems iškilus į paviršių pavirkite apie 2 minutes, tada kiaurasamčiu išgriebkite, ir virkite kitus). 

Patiekite sriubą su bulvių kukuliukais, pagardinkite šviežiu ožkos sūriu (arba jogurtu), bei tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu. 

 

Komentarų apie "Dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais": 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.