Net neabejoju, kad mažumėlę nustebote pamatę DAR VIENĄ RECEPTĄ SU CUKINIJOMIS:) Man jau darosi sportiškai įdomu – na kiek gi dar tų neišbandytų, nesurastų, nepublikuotų receptų su cukinijomis liko?:) Vien šiame blog’e įvedę į paieškos skiltį žodį „cukinija” turbūt rasite patį didžiausią kiekį įvairiausių receptų: nuo blynelių iki apkepų, nuo sriubų iki pyragų…

Šiuose gražiuose „maltinukuose” nėra nė kruopelės mėsos:) Užtai sunaudosite jiems dailiai užaugusią sodo gražuolę – vidutinio dydžio cukiniją! Tik keletas papildomų ingredientų – prieskoninių žolelių, kiaušinio, džiūvėsių ir tarkuoto kietojo sūrio – ir vegetariška vakarienė paruošta. Ir vos su keliais lašais aliejaus, tad bonusas – ji bus dar ir labai lengva.

Šįkart bus proga naikinti ne tik cukinijas, bet ir skaniuosius šviežius pomidorus! Jei žiemą mėgausimės konservuotomis gėrybėmis, tai vasarą neverta praleisti progos pomidorų padažą pasigaminti patiems. Žinoma, skubantiems visada yra alternatyva – kokia nors kokybiška passata, pirkta parduotuvėje. Tačiau jei tik turite papildomas 15 minučių (o tikrai užtruksite ne ilgiau), griebkite puodą ir pirmyn pjaustyti svogūnų, česnakų ir pomidorų…

Patiekite šį vegetarišką patiekalą su tradicine pasta, su paskrudintos bagetės gabalėliu arba su cukinijų makaronais.

Cukinijų maltinukai, kuriuose nėra mėsos:)
Traškūs cukinijų kukuliukai šviežių pomidorų padaže. Vasariškai vakarienei

Cukinijų „maltinukai” šviežių pomidorų padaže

  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (plius dar šiek tiek skardai pašlakstyti)
  • 2 česnako skiltelės, sutrintos arba susmulkintos
  • 1 vidutinio dydžio cukinija, sutarkuota (gausis apie 2,5-3 stiklinės tarkių)
  • 1/4 stiklinės smulkiai sukapotų šviežių bazilikų lapų
  • 2 šaukštai susmulkintų raudonėlių (aš naudojau džiovintus)
  • 1 stiklinė džiūvėsių
  • 1 didelis kiaušinis, lengvai suplaktas
  • 1/3 stiklinės smulkiai sutarkuoto kietojo sūrio
  • druskos, pipirų

Pomidorų padažui:

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas kubeliais
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 4-5 sunokę pomidorai, supjaustyti stambesniais gabalėliais
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus
  • Druskos, juodųjų pipirų, čili pipirų (arba saldžiosios paprikos)

Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Kepimo skardą išklokite popieriumi.

Įkaitinkite gilioje keptuvėje aliejų ir sudėkite česnakus. Kai šiek tiek apskrus, suverskite tarkuotas cukinijas ir pakaitinkite apie 2-3 minutes, kad cukinijos paleistų kuo daugiau skysčio. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite. Tada sudėkite į marlės maišelį ir nuspauskite kiek galima daugiau skysčio.

Dideliame dubenyje sumaišykite bazlikus, raudonėlius, kiaušinį, tarkuotą sūrį, sudėkite nuspaustas tarkuotas cukinijas, suberkite džiūvėsius ir viską labai gerai suminkykite (gausis gana tvirta masė). Formuokite iš šios masės nedidelius (graikiško riešuto dydžio) rutuliukus, ir dėkte į paruoštą skardą. Pašlakstykite juos keliais šaukštais aliejaus ir pašaukite kepti. Kepkite apie 20-25 min., kol gražiai apskrus, taps traškūs.

Kol cukinijų maltinukai kepa, paruoškite padažą: puode storu dugnu arba gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame apkepinkite svogūnus, pabaigoje suberkite česnakus. Tada sudėkite pomidorus ir kepinkite maišydami toliau, kol pomidorai labai sunžminkštės, pakeis skystį. Įdėkite pomidorų pastos, suberkite cukrų, pagardinkite druska, pipirais, ir dar pavirinkite maišydami apie 2-3 minutes. Pabaigoje viską sublenderiuokite iki vientisos masės. Padažą dar pašildykite, patikrinkte, ar netrūksta druskos, pipirų.

Į padažą sudėkte paruoštus cuknijų „maltinukus” ir patekte su pasta arba su traška bagete.

  1. Nida:

    Daiva, tikrai taip. Ir avižų miltai tiktų, ir bolivinių balandų dribsniai, ir jūsų paminėti priedai tiktų.

  2. Daiva:

    Kažin kas tiktų vietoj džiūvėsių? Aninžirnių, kukurūzų miltai gal?

  3. Agnija:

    Vakar gaminau, labai patiko visai šeimai 🙂 Ačiū už nuostabų receptą!
    Tik cukinijų nekepinau, spaudžuau sultis iš šviežiai tarkuotų, gavosi viskas puikiai 🙂

  4. Nida:

    Tina, geras, kaip juokinga, kad nesuprato:)) Bet tikrai, sutikit, jų ir konsistencija, ir vaizdas – tarsi mėsos:)

  5. Tina:

    Mano trys vaikai šiuos maltinukus įvertino labai gerai, net nesuprato jog tai ne mėsa:)

  6. Nida:

    Kaip smagu girdėti tokius komplimentus!!:) Ačiū, kad parašėt!

  7. Anonimas:

    Viešėjau pas draugę ir ji pavaišino šiuo patiekalu. Receptas tobulas. Derinio skonis viršijo bet kokius lūkesčius.
    Na dar buvo pridėta daug meilės.
    Rekomenduoju primygtinai

  8. Nida:

    Jurga – neįsivaizduoju. Turbūt galima, o kiekius reiktų nusistatyti bandymų būdu.

  9. Jurga:

    O norint išvengti kvietinių džiūvėsių, ar galima būtų keisti juos, pvz., grikių ar avižų miltais? Ir jei taip, kiek jų reikėtų? Nes stiklinė turbūt būtų per daug?

  10. Nida:

    Indre, tiktai burokine! Mano kombainas turi kelias tas burokines tarkas, tai aš sutarkavau smulkesne burokine. Bet tikrai tiks bet kokia (tik jau ne ta, kur morkas tarkuojam sultims:))

  11. Indrė:

    Ar cukinijas galima tarkuoti burokine tarka, ar reikia smulkiai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *