Sunku patikėti, kad po dienos – Velykos. Užimta pačiais įvairiausiais projektais, susijusiais su pasiruošimu Velykų šventėms, jaučiuosi tarsi jas jau atšventusi… Margučius dažiau likus dviems savaitėms iki švenčių, patiekalus su kiaušiniais gaminau Velykoms dar nė neprasidėjus… Tad keistas šiemet tas švenčių atėjimas ne pagal kalenorių… 

Tokie pasiruošimo šventėms darbai man priminė mano darbą žurnalų leidybos įmonėje ir televizijoje, kur visos šventės prasidėdavo (o ir pasibaigdavo) daug anksčiau nei visiems žmonėms:) Kalėdas imdavome ruošti, planuoti, filmuoti ir fotografuoti dar spalį, Velykas – vos praūžus Naujametiniam šurmuliui… Toks labai keistas jausmas išgyventi šventes du kartus: tada net nesupranti kurios jų – tikrosios!…:)

Turbūt dėl to ir mano šventės šiemet bus kiek kitokios. Ramesnės, ir…. su daugiau laiko sau:) Tačiau prieš palinkėdama jums šviesių Velykų, dalinuosi labai jau tradicinio Velykų kekso receptu. Jei kartais dar sprendžiate ką gi nesudėtingo, bet skanaus ir puošnaus iškepti Prisikėlimo šventei. Beje, šį keksą galite išsikepti dieną prieš šventę, jis išliks pururs ir drėgnas. Iškeptą keksą, iki patiekiant, laikykite formoje, tik prieš patiekiant išdėkite jį į serviravimo lėkštę. 

Citrininis keksas
Minkštas, drėgnas ir purus keksas šviežias išliks kelias dienas
Citrinu keksas
Geltonos spalvos kepinys ypač papuoš jūsų šventinį stalą!

Citrininis Velykų keksas

  • 200 g. sviesto 
  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė 
  • 4 dideli kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 1stiklinė (180 g) cukraus
  • 1 šaukšas vanilinio cukraus
  • 1 stiklinė (160 g) purių kvietinių miltų
  • 1/2 stiklinės (90 g) krakmolo
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių

Formai patepti ir pabarstyti: 

  • 1 šaukštas sviesto ir  3 šaukštai džiūvėsių (arba maltų riešutų)

Keksui papuošti:

  • cukraus pudros

Orkaitę įkaitinkite iki 170C (be apipūtimo funkcijos). Kepimui skirtos kekso formos dugną ir šonus patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsiais. 

Sviestą ištirpinkite, sumaišykite su citrinos sultimis ir tarkuota žievele, palikite pravėsti. 

Dideliame dubenyje (arba mikserio inde) sumaišykite kiaušinius ir cukrų bei vanilinį cukrų, ir plakite apie 10 minučių, kol masė taps puri, balta, cukrus visiškai ištirps. Kitame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Suverskite birius produktus į kiaušinių plakinį ir trumpai maišykite elektriniu plakikliu arba rankomis, tik kol susimaišys visi ingredientai tarpusavy. Pačioje pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir dar kartą išmaišykite. Tešla turėtų būti pudingo konsistencijos. Taip paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 45 minutes, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. 

Išimkite keksą iš orkaitės, pilnai atvėsinkite. Išverskite keksą ant serviravimo lėkštės, papuoškite cukraus pudra (arba glajumi). 

Gražių jums švenčių!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.