Porą savaičių buvau prapuolusi „iš eterio”: atostogavau egzotiškame Tailande. Serija įrašų apie Azijos virtuvę jau nekantriai laukia savo eilės. O kol kas kalendorius diktuoja savo ritmą ir net patiekalus:)

Kovo 8-oji man ypatinga diena. Visų pirma ji susijusi su pačiais gražiausiais vaikystės prisiminimais. Mat šią dieną, kartu su Moters diena, aš švenčiu ir savo gimtadienį. Gūdžiame praeito amžiaus aštuntame dešimtmetyje kasmet kovo 8-ąją manęs pasveikinti atvažiuodavo močiutė ir įteikdavo puokštę tulpių. Iš nekantrumo laukdavau jos savo laiptinės penkto aukšto aikštelėje, ir trypčiodavau vietoje, kol močiutė sunkiai kvėpuodama kopdavo stačiais daugiaaukščio laiptais. Kovo 8-ąją visame miestelyje suplevėsuodavo vėliavos, o man tai būdavo pats stipriausias argumentas ginčuose su broliu, jog mano gimtadienis – tai valstybinė šventė, skirtingai nuo jo 🙂

Kovo 8-ąją pas mane susirinkdavo daaaaaaaaaaaaaaaug draugų (gal koks 10, nes daugiau kviesti neleisdavo mama :)), ir tada prasidėdavo linksmybės. Tėvai organizuodavo žaidimus, konkursus, ir tą dieną man būdavo leidžiama beveik viskas.

Ką jau bekalbėti apie stalą! Mama prigamindavo tokių patiekalų, kad gimtadienio svečiai dar ilgai apie juos pasakodavo savo draugams. Pavyzdžiui, kotletukus užmaudavo ant pagaliuko, tarsi ledus 🙂 Farširuoti viščiuko formos kiaušiniai su morkos snapeliais ir pipirų akytėmis būdavo firminis mano gimtadienio patiekalas. Žinoma, visada būdavo riebus tortas su reikiamu skaičiumi žvakučių, žalios spalvos limonadas „Tarchunas” ir močiutės iškeptos varškės spurgos…

Nuo to laiko savo gimtadienių švęsti nemėgstu. Geriau penki svetimi, nei vienas savas :). Bet kad kažkoks gimtadienio akcentas visgi būtų, iškepiau kvapnų ir beprotiškai gardų cinamoninį pyragą.

Cinamoniniam įdarui:

2 šaukštai nesūdyto sviesto kambario temperatūros

3 šaukštai miltų

1/3 puodelio auksinio rudo cukraus

3/4 puodelio susmulkintų graikiškų riešutų (prieš tai juos pakepinkite 160C orkaitėje, dažnai maišant – bus geresnis skonis)

1 1/2 šaukštelio malto cinamono.

Visus šiuos ingredientus sumaišykite, kol gausis tolygūs trupinėliai

Tešlai:

2 1/2 puodelio miltų

2 šaukšteliai kepimo miltelių ir 1/2 šaukštelio kepimo sodos

žiupsnelius druskos

185g nesūdyto sviesto, kambario temperatūros

1 puodelis cukraus

4 kiaušiniai

1 šaukštelis vanilijos

375g (1 1/2 puodelio) grietinės

Dideliame dubenyje ištrinkite iki purumo sveistą su cukrumi, tada po vieną palaipsniui muškite kiaušinius, įplakite vaniliją. Dalimis pakeisdami įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, soda, druska, ir grietinę. Tešla bus tiršta ir tolygi.

Apvalią pyrago formą (geriausia – su ertme viduryje) ištepkite riebalais, pabarstykite miltais. Pusę tešlos išpilkite į formą, paviršių pašiauškite ir pabarstykite puse įdaro. Užliekite likusią tešlą ir ant viršaus pabarstykite likusį įdarą. Kepkite apie 45 min 180C orkaitėje, arba kol iškeps.

Komentarų apie "Cinamoninis pyragas Kovo 8-osios proga": 4

  1. Inga:

    Ypatingai skanus ir pavykęs, nors klaidą padariau. Cukrų sumaišiau su miltais ir jau teko suktis kitaip. Labai geras.

  2. Nida:

    Asta, priminėt vieną seniausių blog’o įrašų ir šį tikrai skanų pyragą!! Bus proga ir man pakartoti, ir naujas nuotraukas padaryti:) Ačiū, kad skaitote, ir kad gaminate!!:)

  3. Asta:

    Pyragas tirpstantis burnoje ir lengvas kaip pūkelis. Labai lengvai pagaminamas, viskas gavosi tobulai nors gaminau jį pirmą kartą . Puikus skanėstas toliam lietingam niūriam vakarui kaip šis , labai pradžiuginau šeimyną, jjau matau, kad rytdienai nebeliks nei gabalėlio:)) Visi vienbalsiai sakome Jums ačiūūūū už receptą. Be galo skanu:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *