Jei labai paieškojus priežasčių kodėl galima džiaugtis rudeniu, tai man viena pirmųjų, kuri ateina į galvą, yra tai, kad rudenį dažniausiai norisi daugiau laiko leisti virtuvėje, ruošti sočius troškinius, kepti obuolių pyragus, kad nuo jų kvepėtų namai ir šiltų virtuvė, ir kviestis draugus nesijaudinant, kad jie atostogauja pajūry, ar išlėkę į sodybas arba prie ežerų…:) 

Ir dar rudenį gera todėl, kad visu patogumu karaliaus sostą daržovių lentynoje užima burokėlis. Užima ir ilgam pasilieka, nes kas jau kas, o ši daržovė, negana kad gali išstovėti rūsiuose ilgai, iki pat pavasario, tai dar ir be proto skani, graži ir neatsivalgoma! Aš burokėlius tiesiog dievinu, ir jaučiuosi labai nesaugi, kai jie pasibaigia mano daržovių dėžėje:) 

Tai štai ir šiandien eilė atėjo burokėliams. Kadangi nutarėm vakarienei pasidaryti ką nors lengvesnio, ne mėsiško, pirma mintis kuri man šovė į galvą buvo risotto! Pradžioje galvojau griebti gabalą moliūgo ir pasigaminti moliūgų risotto, tačiau vėliau pasirinkau burokėlius, nes kaipi gi kitaip dalinsiuosi su jumis naujais įrašais blog’e, jei pati tik ir kartosiu virtuvėje tą, ką jau esu gaminusi ir skelbusi?:)

Tai va, dabar jau žinote kaip priimami sprendimai dėl vakarienės meniu mūsų šeimoje…. Ir kad ir kaip vyras kartais prašo pagaminti tą ar kitką, dažniausiai turiu jį nuvilti, nes užuot kartojusi kažką iš buvusio repertuaro, renkuosi naujoves, kurios vėliau nugula blog’o puslapiuose:) 

Burokėlių risotto – gardus vegetariškas patiekalas, arba garnyras prie mėsos kepsnio
Man atrodo, kad burokėliai tiesiog įsimylėję ožkos sūrį… Tad neprašausite pro šalį, patrupindami jo šiek tiek ant viršaus

Burokėlių risotto

3-4 asm. 

  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1.5 vidutinio dydžio svogūno, supjaustyto kubeliais
  • 3 skiltelės česnako, sutrintos
  • Žiupsnis džiovintų čiobrelių
  • 150 g risotto tinkamų ryžių (arborio)
  • 150 ml balto vyno
  • 3 stiklinės (750 ml) gero naminio sultinio (daržovių arba vištienos)
  • 450 g burokėlių (apie 4 vidutiniai), nuskustų ir sutarkuotų stambia tarka
  • 1 šaukštas sviesto
  • 3-4 šaukštai tarkuoto Parmezano
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų

Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami apie 3-4 minutes, kol svogūnai suminkštės, taps skaidrūs, bet neapskrus. Suberkite česnakus ir čiobrelius, dar pakepinkite apie 1 minutę. Tada suberkite ryžius ir kepinkite toliau, karts nuo karto pamaišydami, apie 3-4 minutes, arba kol ryžiai sugers visą aliejų, taps skaidrūs. 

Kol ryžiai kepa, užkaitinkite iki virimo sultinį ir suberkite į jį tarkuotus burokėlius. Palikite virti ant labai mažos ugnies. 

Į ryžų masę supilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol vynas visiškai išgaruos. Tada pilkite samtį sultinio su burokėliais, ir vėl kartkartėmis maišydami virinkite, kol skystis visas susigers į ryžius. Taip dalimis supilkite visą sultinį su burokėliais, paragaudami, kad nepervirtumėte ryžių, nes jie turi išlkti al dente. 

Pabaigoje įmaišykite sviestą ir tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais (jei trūksta). Patiekite iškart, su ožkos pieno sūriu, arba kaip garnyrą prie mėsiškų ar žuvies patiekalų. 

Komentarų apie "Burokėlių risotto": 2

  1. EDITA:

    labai skanu, o mes valgom panasu, tik burokelius pirma iskepam orkaitej, tada puse supjaustom smulkiai, o kita belnderiu sutrinam, gaunasi toks rausvas-rozinis – pabaigoj gardinam grietine ir krapais (vietoj ozkos surio).. niam niam 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.