Jei planuojate vakarėlį, šis pasiūlymas jums gali patikti. Visų pirma dėl to, kad daugelį sudedamųjų dalių galėsite pasiruošti iš anksto. Tiesa, bandelių kepimą pasilikite tai pačiai dienai. Na o draugams susėdus prie stalo, nuklokite jį dubenėliais su ingredientais, ir leiskite jiems patiems susikonstruoti savo patiekalą:) Taip, kaip kas mėgsta: daugiau mėsos ar padažo, o gal vien daržovių. 

Plėšytą kiaulieną patarčiau pasiruošti iš anksto, likus 1-2 dienoms iki patiekalo patiekimo. Kodėl? Nes atvėsinus kiaulieną inde, kuriame ji kepė, ant viršaus sustings ir riebalai. Juos lengvai galėsite nugriebti, o skystį, kuris išsiskiria kepant, panaudosite sumaišyti su mėsa, tokiu būdu pagamindami sultingą ir gardų šviežių burgerių bandelių įdarą. 

Labai karštai rekomenduoju ir namuose pagamintą BBQ padažą! Jis tikrai nenusileidžia pirktiniam, o žinant, kad į padažą neįdėsite nė gramo konservantų, mėgausitės juo be jokio sąžinės graužimo. Tiek spalva, tiek konsistencija, tiek stiprus skonis praturtins ne vien šių burgerių, bet ir kiekvieno ant grotelių gaminamo kepsnio skonį. Padažą, beje, taip pat galite pasigaminti iš vakaro. 

Daug neišsiplėsiu, nes šiame įraše bus net keli receptai, tad nieko nelaukdami imkitės darbo:) 

Padazas su burgeriais
Majonezas ir aštrus kečiupas (o dar geriau – siracha)
Burgeriai su plėšyta kiauliena
Burgeriai su plėšyta kiauliena: puikus pasirinkimas vakarėliams!

Burgeriai su plėšyta kiauliena

Bandelėms:

  • 500 g miltų (naudojau speltų)
  • 1 šaukštelis druskos
  • 30 g šviežių mielių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 300 ml pieno (40C šiltumo)
  • 1 kiaušinis, išplaktas
  • 50 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto)

Patepimui: 1 trynys sumaišytas su 1 šaukštu pieno

Pabarstymui: 1 šaukštas sezamų (nebūtina)

Įdarui:

Plėšyta kiauliena

Majonezo padažas (4 šaukštai majonezo sumaišyti su 1 šaukštu aštraus padažo siracha arba aštraus kečiupo)

Švieži arba marinuoti agurkai

Padažas BBQ (receptas žemiau)

Raudonųjų kopūstų salotos

Bulvytės fri

Dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus su druska. Kitame, mažame dubenėlyje sumaišykite mieles su cukrumi, kol mielės visiškai ištirps. Įpilkite pusę stiklinės drungno pieno ir įmaišykite 1 šaukštą miltų (iš dubens, kuriame miltus sumaišėte su druska). Išsukite iki vientisos masės, uždenkite švariu rankšluosetėliu ir palikite šiltai apie 10 minučių, kad masė suputotų. 

Supilkite suputojusią masę į miltus ir imkite pamažu maišyti. Dalimis supilkite likusį šiltą pieną, suberkite cukrų ir kiaušinį, o pačioje pabaigoje – tirpintą sviestą. Minkykite tešlą ilgai – apie 10 minučių, kol taps labai elastinga. Suformuokite iš tešlos rutulį, įdėkite į dubenį, uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltai, kad masė padvigubėtų. 

Iš tešlos suformuokite norimo dydžio rutuliukus (man iš šios masės gavosi 24 mažos bandelės, jei formuojant didesnes, standartinio burgerio dydžio – gausis apie 10-12). Dėkite rutuliukus į kepimo skardą, lengvai paspauskite delnu, kad būtų plokštesnės bandelės, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti apie 30 minučių. 

Kepkite 210C karštumo orkaitėje 15 minučių didesnes, arba 10 minučių mažesnes bandeles, arba kol jos gražiai paruduos. Atvėsinkite. Prieš patiekiant perpjaukite išilgai pusiau, galite lengvai paskrudinti ant griliaus grotelių irba grilinėje keptuvėje. 

Burgerių formavimas:

Ant apatinės bandelės pusės patepkite majonezo padažo, tada dėkite plėšytos kiaulienos, ant jos dėkite pagal skonį BBQ padažo, klokite keliomis riekelėmis agurko, ant jo – raudonojo kopūsto salotų, ir užklokite viršutine bandelės pusele. 

Barbekiu padažas
Kai pasigaminsite šį padažą, į pirktinį daugiau nežiūrėsite.

BBQ padažas

  • 60 ml vorčesterio padažo
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 1/2 šaukštelio garstyčių
  • 1 šaukštas baltojo sausojo vyno
  • 1 šaukštas ryžių acto
  • 1 skiltelė česnako, išspausta česnakų spaustuvu
  • 2 šaukštai trintų pomidorų pastos (passata)

Visus produktus supilkite į dubenėlį, užkaiskite ir pavirkite apie 5 minutes, kol padažas sutirštės. Atvėsinkite. 

Recepto šaltinis: Kwestia smaku

Vienas komentaras apie straipsnį "Burgeriai su plėšyta kiauliena (pulled pork) ir naminio BBQ padažo receptas"

  1. Nida:

    Tamara – puikus klausimas!! Aš visada taip ir darau (kartais net iš dvigubos porcijos, nes darbo juk tiek pat) – prisikepu ir užsišaldau. Principas čia toks: šaldot bandeles jau iškeptas, ir kuo greičiau joms atvėsus, kad kuo šviežesnes užšaldytumėt. Tada pakaks išėmus iš šaldiklio (aš palaikau kokias 15-20 min ant darbastalio) įkišti į karštą orkaitę kelioms minutėms ir bus kaip šviežios, ką tik keptos. Kiti kepdami bandeles šiek tiek nepilnai jas iškepa (ištraukia likus kokiom 5 min kepimo), ir šaldo tokias pusiau iškeptas. Irgi variantas – tada drąsu palaikyti atšildant orkaitėje ilgėliau, kol apksrus. Bet tik jokiais būdais nešaldykite nekeptų.

  2. Tamara:

    Sveiki, Nida, labai noriu išmėginti, bet tiek bandelių per vieną kartą nesuvartosime. Ar jas galima šaldyti? Jei galima – ar šaldyti dar tešlos pavidalu ar jau iškepusias? Ačiū 🙂

  3. Nida:

    Taip, Olga, žinoma!! Tiesiog užminkę tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite kilti šaldytuve per naktį. O prieš kepant leiskit pasiekt kambario temperatūrą. Šaldytuve kildinti yra dar teisingiau nei kambaryje, nes duodat mielėm daug daugiau laiko žemojoe temperatūroje suveikti, todėl bandelės bus dar puresnės ir skanesnės.

  4. Olga:

    Nida, ar galima būtų bandelėms skirtą tešlą per naktį šaldytuve palikti?

  5. Nida:

    Ksenija, nenustebinot – juk Big Green Egg yra kaip duonkepis pečius, tai nepalyginamai skanesni dalykai iš tos krosnies gaunasi:) Kaip faina, kad išbandėt. Ačiū!

  6. Ksenija:

    Bandeles padarėme pagal šį receptą ir pusę iškepeme orkaitėje, o kitą pusę – Big Green Egg grilyje. Bandelės grilyje nugalėjo – pavyko puikiai ir baigė kepti pačiu laiku prieš dedant mėsą. Ačiū už dar vieną nuostabų receptą!

  7. Nida:

    Siesta, ir teisingai darote, kad į receptus žiūrite kūrybiškai:) Ryžių actas šiek tiek švelnesnio skonio, bet man asmeniškai ne visur to švelnesnio skonio norisi, visai gerai ir stipresnis skonis:) Tad aš irgi dažnai keičiu ryžių actą ocuolių, o ir vyno.

  8. Siesta:

    Paprastai kepiniuose ir naudoju tik sausas, nes patogiausia laikyti, o ir iškyla visada labai gerai 🙂 Tik tada vis suku galvą dėl kiekio, ar užteks pakelio pusei kilogramo miltų 😀
    Beje, barbekiu padažas tikrai labai super. Gaminam vis ir gaminam. Bet be ryžių acto.Kokį jis skonį suteikia? Įpilu vyno acto. O kai namie nebūna sauso vyno, tiesiog įspaudžiu pusės citrinos sulčių. Manau, kad visai pasiteisina.

  9. Nida:

    Ne, mielių nešaldau… Irgi retai kada visas sunaudoju… Ir nors ir kaip nemėgstu išmesti maisto, visgi nesunaudotos ir galiojimo termino maksimumą pasiekusios mielės dažnai keliauja į šiukšlių dėžę… Bijau, kad šaldytos mielės gali tinkamai nepakilti, tad nerizikuoju. Tokiu atveju pravartu naudoti sausas mieles, nes jos supakuotos patogiais kiekiais.

  10. Siesta:

    Man visada būna dilema, kur dėti šviežių mielių likutį, nes jas parduoda po šimtą gramų. Kur jūs dedat? Ar šaldot?

  11. Pingback: Mano svajonių grilis – Big Green Egg ir skaniausių burgerių receptas – Nidos receptai

  12. Nida:

    Jūrate – priklausys nuo dydžio. Aš dariau mažutes (apie pusę tradicinio burgerio bandelės dydžio), tai man gavosi apie 24. Didelių padarysite apie 12-15.

  13. Jurate:

    kiek pan. bandeliu galima pagaminti is nurodytu ingredientu kiekio?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *