“Nicecream” [naiskrym]: kai pirmą kartą išgirdau šį pavadinimą, nė mintis nebūtų šovusi, kad kalba eina apie sveikuoliškus ledus, pagaminamus iš vieno vienintelio ingrediento, nenaudojant jokių ledams gaminti reikalingų įrengimų, nepridedant cukraus, nepripilant grietinėlės, nenaudojant kiaušinių, laktozės ir nieko kitko, ko dar kartais pridedama gaminant ledus. Vienintelis šių ledų ingredientas – bananai. Beje, tie, kurie greičiausiai keliautų į šiukšliadėžę, nes pastovėję virtuvėje kelias dienas, parudavę ir suminkštėję, tapę itin saldžiais jie paprastai nevilioja nei vieno šeimos nario. Vienas tokių bananų išgelbėjimo būdas – bananų duona (ir prie šios temos rudeniop būtinai grįšiu, nes esu parinkusi nemažai receptų, kaip tą bananų duoną iškepti kitaip). Nuo šiandien žinosite dar vieną būdą mažinti išmetamo maisto kiekį:) Greičiausiai specialiai pirksite daugiau bananų vien tam, kad vėliau iš jų pasigamintumėte ledus:)

Galima tik spėlioti, kiek “pagyvenusių” bananų kasdien nuperka Vašingtone esanti ledainė, tradicinių ledų nepardavinėjanti, užtai savo asortimente turinti dešimtis rūšių nicecream (banana=nana, nana+icecream=n’icecream)! Ir visi jie raw, visi skirti smaližiams, be saldžių potyrių besirūpinantiems dar ir savo savijauta bei kūno formomis:) 

Nuo šiol nicecream gaminsitės ir jūs patys:) Tačiau prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks galingo elektrinio blenderio arba kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu (aš tokius vadinu “žaisliniais”) kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti. Mano naudojamas WMF Kult Pro su šia užduotimi susidorojo be jokių sunkumų, bet juk jis ir skirtas sunkiems darbams nudirbti:)

Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliaus ir dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu), ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat. 

Neišmeskite tokių sunokusių bananų, o juos užšaldykite
Prieš įdėdami į šaldymui skirtą maišelį, nuluptus bananus supjaustykite

Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą, ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas “springsta” ir spyriojasi, įplkite keletą šaukštų kokoso pieno arba kitokio skysčio. 

Pririeiks galingo virtuvinio kombaino arba kokteilinės
Susmulkinti šaldyti bananai įgaus kremo konsistenciją

Štai ir viskas, bananinų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai iš blenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart. 

Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgiamų ledainių meniu:)):

  • Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2-3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
  • Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2-3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos. 
  • Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2-3 bananų) įdėkite šaukštelį matcha arbatos, išsukite iki vientisos masės.
  • Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2-3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir ir išsukite viską iki vientisos masės. 
  • Oreo sausainių ledai: į banaininių ledų masę (iš 2-3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų oreo sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
  • Pina colada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
  • Kaviniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2-3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono, ir išsukite iki vientisos masės.
Leiskite pasireikšti fantazijai, eksperimentuodami su vis naujais skoniais
Į bananinių ledų masę įdėkite šaldytų mėlynių ir braškių
Suplakę gausite įspūdingos spalvos ir skonio ledus
Patiekite juos su šilauogėmis arba kitomis uogomis
Įmaišę riešutų sviesto ir kakavos gausite šokoladinius ledus.
Patiekite šiuos ledus su skrudintomis kakavos pupelėmis arba šokoladu
Į bananų masę įmaišę tirpios kavos granulių pasigaminsite kavinius ledus
Skanių jums eksperimentų:)

Komentarų apie "Bananų ledai: veganiškas skanėstas be pridėtinio cukraus ir riebalų": 5

  1. Nida:

    Marija, tai jums ačiū, kad skaitote, ir kad dalinatės savo atradimais/pamėgtais receptais!! Gera draugauti su bendraminčiais!

  2. Marija:

    Mėgstamiausias šeimos vasaros skanėstas – eksperimentuojame su vaikais gamindami įvairiausių skonių… Mūsų topai – šokoladiniai (įpilu ištirpinto juodojo šokolado ir šiek tiek pieno), mėlynių (su šaldytomis mėlynėmis) ir riešutų skonio (įberiu po saujelę lazdynų riešutų ir tarkuoto šokolado). Mėlynių ledai namuose sukelia ir juoko priepuolius mat visi šiepiasi norėdami pademonstruoti pamėlynavusius dantis 😀 Valgome minkštus, o kai vaikai užsimano ledų ant pagaliuko – kelias valandas šaldau formelėse. Nesu bandžiusi su žemės riešutų sviestu, turėtų patikti nes esu priklausoma nuo riešutų. Ačiū, Nida, už puikias idėjas ir gražias nuotraukas!!!

  3. Irma:

    Aš taip pat mieliausiai valgau ką tik išsuktus. Manau, kad taip kur kas sveikiau, nei šaldyti antrą kartą. Bananai ir uogos – pats geriausias derinys. Tas kremiškumas tikrai nuostabus ir pakankamas. Bandymų buvo įvairiausių – grietinėlė, kokosų grietinėlė, riešutų sviestas, datulės, kakava, kerobas, šokoladas… bet daugiau ingredientų visai nebūtina.

  4. Nida:

    Irma, mane šiais ledais pavaišino dukra Londone – mes juos valgėm vietoje pusryčių:) Su granola ir visokiais riešutiniais pabarstais:) Be galo sotu ir skanu. Vis neprisiruošiau fotosesijai:) Manau, kad kokosų grietinėlė (kitaip sakant, kokosų pieno sluoksnis, kuris būna atsiskyręs kai atidarote indelį) taip pat priartintų šiuos prie tikrųjų ledų. Nors man to kremiškumo pakanka per akis. Tiesa, man labiau patinka tik ką išsukti, bet ne iš naujo užšaldyti ledai!

  5. Irma:

    O taip, šie ledai jau kokie du metai mano mėgstamiausias saldėsis. Smagu, kad atradote juos 🙂
    Jei kas nors yra labai stipriai prisirišęs prie tradicinių ledų skonio, galima įpilti gerą šlaką riebios grietinėlės. Vis tiek bus kur kas sveikiau 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.