Ar ne tiesa, kad būdamas darbe, arba paskaitose, žmogus gali suvalgyti praktiškai bet ką. Dar gyvenadama Lietuvoje susidurdavau su tokiu keistu reiškiniu: kai koks nors maistas gulėdavo po nosim ir niekas nenorėdavo (net aš pati) jo valgyti, nusineštas į darbą tas pats maistas išgaruodavo su didžiausiu malonumu. Negaliu paaiškinti, su kuo susiję tie „bado protrūkiai”, kai esi toli nuo namų ir šalia nėra virtuvės (ir mano didžiosios meilės – šaldytuvo:)).

Man šiuo metu sunkiausia iškęsti alkį paskaitose. Dažnai prisikraunu obuolių, bananų, nusinešu net kokį sumuštinį ar sausainį, nes penkias valandas trunkantis vieno dalyko paskaitos maratonas kaip reikiant ištuština skrandį (ir smegenis, žinoma). Kiti žmonės atsineša ir paskaitų metu valgo jogurtus, triauškia salotas, kvepindami visą auditoriją, jau nekalbant apie kavos gurkšnojimą ar sausainių smaguriavimą. Čia, izraelyje, žiaumoti paskaitos metu yra visiškai įprastas dalykas. Ir net neįsivaizduoju, kad dėstytojas išdrįstų kuriam nors studentui uždrausti pusryčiauti arba pietauti pirmame suole!

Praeitą sekmadieni vienas mano bičiulis atsinešė visą dėžutę jo žmonos keptos bananų duonos gabalėlių. Jis, vargšelis, neatsargiai tą dėžutę pasiuntė kelias eiles pirmyn, kad keli draugai pasivaišintų. Pakvipo aplinkui taip, kad mano bičiuliui atgal sugrįžo beveik tuščias indas su vienu kitu trupinėliu. Vieną gardų gabalėlį nugvelbiau ir aš:) O kadangi baisiai skani ta bananų duonelė buvo, tai nutariau tokios pat išsikepti ir namuose.

Išsikept išsikepiau, bet teisybę pasakius, vos spėjau nufotograuoti, kai ji buvo negailestingai praryta šeimos vyrų, užsigeriant stikline pieno. Turbūt reikės kepti dar vieną 🙂

2 dideli labai prinokę bananai (sutrintos masės turėtų būti 1 1/3 puodelio)

2 puodeliai (310g) miltų

2 šaukšteliai kepimo miltelių

1/2 šaukštelio sodos bikarbonato

1/4 šaukštelio druskos

1/4 šaukštelio tarkuoto muškato riešuto

1 šaukštas tarkuotos apelsino žievelės (nebūtina)

1/2 puodelio skaldytų apkepintų sausoje keptuvėje graikiškų riešutų

2 dideli kiaušiniai

3/4 puodelio rudojo cukraus

90g sviesto, išlydyto

1/2 puodelio (125 ml) pieno

Nedideliame puodelyje šakute lengvai sutriname bananus. Kitame inde sumaišome visus sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, sodą, muškatą, druską, apelsino žievelę ir riešutus.

Dideliame inde suplakame kiaušinius su cukrumi, sumaišome su lydytu sviestu ir pienu. Tada pakaitomis (maždaug per 3 kartus) sudedame miltų mišinį ir bananus, lengvai maišydami. Tik nepermaišykite! Bananai turi ne visai integruotis į vientisą masę 🙂

Tešlą supilame į sviestu išteptą kepimo formą (as naudoju pailgą aukštais šonais, 25X12 cm). Kišame į orkaitę, įkaitusią iki 180C, ir kepame apie 55-60 min. Jei pabaigoje per daug pradeda kepti viršus ir tamsėti, likus maždaug 15 min iki kepimo pabaigos uždengiam viršų folija.

 

Vienas komentaras apie straipsnį "Bananų duona su riešutais"

  1. Nida:

    Dėkui, Aurelija! Man irgi taip patinka susiplanuoti iš anksto ką kepsiu, tada jokie orai nebaisūs už langi, kaip tik mėgaujuosi kiekvien minute, kvapais ir skoniais. Ir pati po jūsų aprašymo taaaaip užsinorėjau tos bananų duonos…. Neabejoju, kad kurią nors dieną jos imsiuosi ir vėl 🙂

  2. Aurelija:

    Tokia vėjuota ir lietinga rudens diena, puikiausiai tinka ne tik sotiems troškiniams virti, bet ir pyragams kepti :). Jau prieš kelias dienas, kai per orų prognozę pranešė, jog trečiadienį nesinorės nosies laukan kišti, žinojau, jog tada kepsiu jūsų bananų duoną :). Ir šiandien, nuo pat ryto svėriau miltus, lydžiau sviestą, tryniau bananus ir plakiau kiaušinius. Kiaušiniai buvo mažesni, nei kad recepte nurodyta, tad dėjau mažiau miltų. Riešutų, nors ir turėjau, bet tiesą sakant, tingėjau juos kepinti, tad apsiėjau ir be jų :). Duoną, kaip man įprasta bet ką kepant, šiek tiek perkepiau, bet ji vistiek gavosi labai skani :)! (Ir visai tų riešutų netrūksta). Tikrai dar kartosiu, nes jau tokio skanumo, tiek viena, tiek su uogiene, tiek su šilto pieno stikline! Ačiū už puikų receptą :)!

  3. Žydra:

    Miltai kvietiniai? Įdomu, jei juos pakeitus avižų? Ar nemėginote? 🙂

  4. Pingback: Bananų ledai: veganiškas skanėstas be pridėtinio cukraus ir riebalų – Nidos receptai

  5. Nida:

    Ačiu, Jurga, už pastabumą!! Išties padariau klaidą – vietoj 310 parašiau 210g. Atsiprašau visų, Recepte kiekis jau ištaisytas.

  6. Jurga:

    suprantu, kad „1/2 puodelio (125 ml) pieno”, jei puodelis 250 ml, bet niekaip nesuprantu
    „2 puodeliai (210g) miltų”… negi gali būti miltų puodelis 105 g?

  7. Nida:

    Joana, aš taip pat buvau nustebusi, kad receptūroje rašoma ir kepimo milteliai, ir soda. Prieš kurį laiką kalbėjau su profesionalia tortų kepėja ir jos klausiau kam reikia abiejų tešlos kildinimo priemonių. Ji man paaiškino, kad būtent tokia skirtingų cheminių formulių kombinacija atneša geriausius rezultatus siekiant tešlos purumo ir ji savo darbe visada naudoja ir vieną, ir kitą priemonę. Amerikoje leistose knygose visuomet būna ir soda, ir kepimo milteliai, kitos virtuves gal turi kitas tradicijas… Nors pati nebandžiau, bet manau,kad sodą pakeitus tais pačiais kepimo milteliais, rezultatas būtų panašus.

  8. Joana:

    Sveiki,
    idomus receptas, tik nesupratau kodel reikia ir sodos ir kepimo milteliu?

  9. Simona:

    Tkra tiesa apie aplanumą darbe:) Aš irgi galėčiau griaužti viską paeiliui…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *