Apsižiūrėjau, žinokti, šiandien, kad jau skaičiuojam paskutines vasaros dieneles… Ech, kaip ji greitai prabėjo, kaip mes visi jos pasiilgsim, kai tik prasidės rudeninės darganos… Kad ir kokia karšta ji bebuvo, kad ir kaip kai kuriuos, nelabai mėgstančius karštį prikankino, vėl lauksim nesulauksim kada ateis kita, pageidautina tokia pat saulėta ir nuostabi, kaip šioji:)

Pasakoti apie šių metų derlių nė neverta, nes pastaruoju metu viskas, kuo rūpinasi mano bičiulės šeiminkės – tai kur gauti stiklainių (nes visos atsargos jau sunaudotos), ir kur dėti pomidorus!:) Aš tikrai nepamenu tokių metų, kad žmonės vieni kitiems pomidorus siūlyte siūlytų, kad ūkininkai dėžę raudonskruosčių gražuolių pardavinėtų už 5 eurus, įskaitant atvežimą į namus… 

Tad pomidorų receptai šiemet kaip niekas kitas paklausūs:) Pomidorų džemą jau išsivirė pusė Lietuvos, šakšuka tapo beveik nacionaliniais lietuvių pusryčiais, tad sunku tautą jau kuo nors benustebinti:) Bet aš pamėginsiu…

Pomidorų tarta: jos tikriausiai šiemet dar nekepėte?:) Ir ne šiaip tarta, o tarte tatin – pyragas, apverstas aukštyn kojomis! Ir ne šiaip sau tarte tatin – bet tarte tatin keptas grilyje, kuris šiam vakarui tarsi burtų lazdele pamojus pavirto tikrų tikriausia krosnimi! Skubu nuraminti tuos, kurie krosnies po langais neturi, bet turi orkaitę – pomidorų tarta jums taip pat gausis puikiai, jei ją kepsite įprastu būdu. 

Tiekms kas nežino tikrosios tarte tatin istorijos, trumpai papasakosiu: Tatin viešbutyje Prancūzijoje šeimininkaujančios virtuvėje seserys vieną kartą apsižioplino ir pernelyg ilgam paliko keptuvėje kepti obuolius, kuriuos buvo suplanuota panaudoti kažkokiam kitam desertui. Obuolius sesės kepė svieste, pabarstę cukrumi, tad šie gražiai karamelizavosi, tačiau sukepė pernelyg daug, kad tiktų sumanytam desertui. Todėl mėgindamos išgelbėti produktus ir neišmesti apkepusių obuolių į šiukšliadėžę, uždengė visą keptuvę iškočiotos tešlos sluoksniu ir trumpam pašovė į orkaitę. Tai tešla iškepė, tiesiog apvertė ketuvę aukštyn kojomis ir pačios labai nustebo, kad gavosi visai neblogas pyragas! O kai viešbučio svečiams tokia pyrago versija labai patiko, jis tapo to viešbučio firminiu, ir savaime suprantama visam laikui jam prilipo Tarte Tatin pavadinimas! 

Tarte Tatin kepamas ne vien iš karmelizuotų obuolių, ir ne vien saldi jo versija. Šiandienos pomidorų pyragas būtent toks neįprastas gurmaniškas variantas. Kuo įvairesnių spalvų pomidorus naudosite, tuo gražesnis gausis jūsų pyragas:) Tešlą pyragui naudojau šaldytą, mielinę, su grūdais, ir ją iškočiojau labai plonai, kad iškepusi būtų traški. 

Jei pomidorų pyragą kepsite Big Green Egg, jums reikės convEGGtor’iaus, kurį patarčiau apversti aukštyn kojomis, ir tiesiai ant jo paties dėti kepimo skardą. Jei pyragą kepsite orkaitėje, naudokite keptuvę, kurią galėsite įkišti į karštą orkaitę. Tuo tarpu kepant Big Green Egg, galite naudoti apvalią kepimo skardą, geriausia nepridegančiu dugnu. 

Šis pyragas padės jums skaniai „sunaikinti” po,idorų derlių 🙂
Pomidorai, kukurūzai, svogūnai ir sūris – štai pagrindiniai pyrago ingredientai
Pagardinimui – druska, pipirai, medus ir balzamiko actas
Supjaustytus pomidorus apkepinkite su svogūnais, duska ir pipirais
Kai pomidorai karamelizuosis užberkite kukurūzais
…pabarastykite tarkuotu sūriu…
…ir viską uždenkite sliuoksniuota tešla
Iškepusį pyragą beliks apversti aukštyn kojomis!
Karamelizuotų pomidorų ir kukurūzų pyragą valgyktie šiltą

Apverstas karamelizuotų pomidorų ir kukurūzų pyragas – Tarte Tatin

  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Dubenėlis įvarių pomidorų (arba apie 2-2,5 stiklinės vien vyšninių pomidorų)
  • 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • druskos ir pipirų
  • 1 šaukštas čiobrelio lapelių plius dar šiek tiek patiekimui
  • 2 šaukštai balsamiko acto (naudojau baltą, bet tiks ir tradicinis juodas)
  • 1 šaukštas medaus
  • 1 burbuolė kukurūzų
  • 1/2 stiklinės sutarkuoto fermentinio sūrio (naudojau Masdamer) 
  • 1 pakelis šaldytos sluoksniuotos tešlos (naudojau sviestinę mielinę, su grūdais)
  • 2 šaukštai aguonų arba sezamų pabarstymui (nebūtina)

Įkurkite Big Green Egg grilį artu su konvEGGtoriumi, apverstu aukštyn kojomis, arba įkaitinkite orkaitę iki 200C. 

Pomidorus supjaustykite puselėmis (jei vyšniniai), mažesnius palikite nepjaustytus, didesnius pomidorus supjaustykite storomis riekelėmis. Kukurūzo burbuolę perpjaukite pusiau, statykite ant pjaustymo lentos nupjauta dalimi į apačią (kad labai tvirtai stovėtų), tada aštriu peiliu nuo viršaus iki apačios braukite, nupjaudami visus kukurūzų žirnelius. Taip apipjaukite visą abiejų burbuolės dalių plotą. 

Jei pyragą kepsite orkaitėje, įkaitinkite keptuvėje (kuri tiks būti įdedama į orkaitę) šaukštą aliejaus. Sudėkite pjaustytus pomidorus, svogūną, ir negailėdami pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 4-5 minutes, nemaišant, kol pomidorai suglebs, išskirs sultis. Tada supilkite medų ir balzamiko actą, ir dar pakepinkite apie 1-2 minutes, kol padažas šiek tiek karamelizuosis (tačiau nesutirštės visiškai). 

Jei pyragą kepsite Big Green Egg, uždėkite ant konvEGGtoriaus kepimo skardą ir įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite pjaustytus pomidorus, svogūną, ir negailėdami pabarstykite druska ir pipirais. Uždenkite dangtį ir palikite kepti apie 10 minučių. Tada supilkite medų ir balzamiko actą, vėl uždenktei dangtį ir pakepinkite dar 3-4 minutes, kol padažas šiek tiek karamelizuosis (tačiau nesutirštės visiškai). 

Ant viso paviršiaus užbarstykite kukurūzus, tada užberkite sūrį, ir galiausiai užklokite sluoksniuota tešla (aš ją šiek tiek pakočiojau, kad būtų plonesnė ir apipjausčiau kraštelius, kad būtų tiksliai tokios formos dydžio, koks yra mano kepimo indas). Visą tešlos paviršių patepkite trupučiu vandens, tada aštriu peiliu įpjaukite tešlą keliose vietose, kad išeitų garai kepant, jei norite pabarstykite aguonimis arba/ir sezamų sėklomis, ir kepkite pyragą apie 30-40 minučių orkaitėje arba uždarytame Big Green Egg, kol tešla gražiai apskrus. 

Išimikte pyragą ir padėkite truputį atvėsti (apie 5 minutes). Ant keptuvės (kepimo indo) uždėkite didelę lėkštė ir staigiu judesiu atpverskite pyragą aukštyn kojomis, kad tešla atsirastų apačioje, o karamelizuotų pomidorų ir kukurūzų įdaras – viršuje. Patiekdami pabarstykite čiobreliais. Valgykite šiltą!

Receptas iš Half Baked Harvest.

Komentarų apie "Apverstas karamelizuotų pomidorų ir kukurūzų pyragas – Tarte Tatin": 2

  1. Nida:

    Viskas ten pavyktų, skonis tai tikrai nenukentės, gal tik masė tokia vienalytė bus, neaišku kas ten ant to pyrago viršaus:) Nes tikrai formos neišlaikys pomidorai be odelių, tad jie turbūt į vieną masę sukeps. Bet pabandykite, gal viskas bus puikiai, gal be reikalo mes čia nerimaujam 🙂

  2. Anonimas:

    Sveiki, Nida, o kaip manote ar pyragas pavyktų jei būtų nuluptos pomidorų odelės? Man jos kepiniuose neskanios, bet kepant pomidorai tikriausiai labai ištižtų? Ačiū

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *