Sveiki sulaukę Šventų Velykų! Tikiuosi, jūsų šventinis pusrytinis stalas šįryt pražydo pačiomis gražiausiomis spalvomis. Ir nepaisant pamiršusios išeiti žiemos širdyje nušvito tikras pavasaris!

Velyku margutis

Ant mūsų Velykinio stalo šiandien buvo ne tik margučiai, bet ir velykiniai zuikučiai su stačiomis ausytėmis ir apvaliomis uodegytėmis:)

Velykines bandeles

Apelsininės bandelės zuikučiai

700 g miltų
30 g šviežių mielių
100 g lydyto sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniai + 1 kiaušinis aptepimui
1 stiklinė šilto pieno
1/4 stiklinės šilto vandens
1/4 stiklinės apelsinų sulčių
2 šaukštai nutarkuotos apelsino žievelės
1 šaukštelis druskos

Mieles mažame dubenėlyje sumaišome su cukrumi, 2 šaukštais miltų ir šiltu vandeniu. Paliekame šiltai, kad suputotų (15 minučių).
Miltus persijojame į didelį dubenį, įberiam druską. Viduryje padarome duobelę ir į ją supilame suputojusį mielių mišinį. Kiaušinius suplakame su cukrumi ir supilam į mitlus. Maišome dalimis įpildami šilto pieno, ir pabaigoje supilam lydytą sviestą ir apelsino žievelę, ir labai gerai viską išminkome. Tešla turi gautis minkštutė ir žvilganti. Sulipdome į gumulą, padedame šiltoje vietoje, pridengiame rankšluostėliu ir paliekame pakilti (1.5 val.).

mielines bandeles velykomsIškipusią tešlą perkeliame ant darbastalio. Iškočiojame kvadratą maždaug 1 cm storumo. Supjaustome į maždaug 10cm ilgumo (1.5-2 cm pločio) juosteles. Nuo kiekvienos juostelės galo nupjauname maždaug 1 cm gabalėlį – jis bus reikalingas zuikučio uodegytei. Kiekvieną juostelę perlenkiame pusiau ir susukame į spiralę. Juostelės galiukus padarome tarsi zuikučio ausytes. Iš nupjauto gabalėlio tešlos padarome mažą rutuliuką – uodegytę – ir ją priklijuojame lašeliu šilto vandens. Kiekvieną taip suformuotą bandelę dedame į pergamentu išklotą skardą ir uždengę rankšluostėliu paliekame, kad išaugtų šiltoje vietoje (30-40 min.)
Išsipūtusias bandeles patepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome prieskonių mišiniu (receptas – apačioje).

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Kepame apie 15 minučių, kol gražiai paruduoja.

 

mielines bandeles zuikuciai

 

Prieskonių mišinys:prieskoniu misinys mielinems bandelems

1/4 šaukštelio cinamono

1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių

1/4 šaukštelio malto kardamono

1/2 citrinos nutarkuota žievelė ir sudžiovinta

2 šaukšteliai stambaus balto arba rudo cukraus

Visu singredientus sumaišome tarpusavy ir jais barstome bandeles.

Receptą nusižiūrėjau iš vienos didžiausių savo įkvėpėjų – Everycakeyoubake.

zuikuciai mielines bandeles

Komentarų apie "Apelsininės bandelės zuikučiai": 6

  1. Pingback: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas – Makowiec – Nidos receptai

  2. Ruta:

    As JAU pasiilgau situ zuikiu! To apelsininio prieskonio.. mmmm man labai skanu, kai susimaiso saldus skoniai su suriais.

  3. Nida:

    Apie pavasarį Lietuvoje net baisu ir skaityti. Dievaži, vakar kai perskaičiau, kad sniego 20cm prisnigo, tikrai pagalvojau, kad balandžio 1 pokštas. Bet kai pamačiau, kad rimtai, tai net nejuokinga pasidarė. Kad galėčiau, tai supakavus šilumos atsiųsčiau….

  4. Dovilė:

    Nida, man nesinorėjo nei sūriau, nei saldžiau, man juose trūko žolių, pvz petražolių;-) O mes tokius vištienos suktinukus a la Kijevo kotletai kepėm su tokiu tirštu grybų, grietinėlės, lydyto sūrelio (kalorijų bomba!) padažu.
    Šiandien jau avižinių dribsnių košę viriau, nes atsibodo tos įmantrybės. Vienžo, reik grįžti į kasdieninį gyvenimą ir toliau pavasario laukti. Tas pavasaris Lietuvoje jau kaip anekdotas koks..

  5. Nida:

    Šaunuolė, Dovile! Aš įsivaizduoju, kad tie gefilte fish buvo iškritę iš konteksto („dietiški”, kaip teisingai tavo mama pastebėjo:)), ant žydų stalo tai jie būtinas elementas ir išgaruoja pirmieji. Bet visi svečiai paprastai pasidalina į tuos, kurie dievina juos, ir tuos, kurie jų nekenčia:) Šis receptas – lenkiškų šaknų žydų vanriantas, nes kotletukai saldūs. Kiti daro aštresnius ir sūresnius. Man skanesnis lenkškas tipas:) Bet prieskoniai tikrai nepakenktų Ūtik jei nėra daug giminaičių ligoninėse, kuriems reikia lauktuvių:)). O mes Velykoms kepėm antį… Tradiciškai:)

  6. Dovilė:

    Nida, padariau tą gefilte fish ir labai savim didžiuojuosi, kad prisiruošiau;-) Viskas gerai gavosi, tik kitą kartą prieskonių daugiau dėčiau į tą karpį, gal kokių žolelių, net nežinau. Tai skaniausiai jie man valgėsi su juoda duona ir sviesteliu su žolelėm. Mama pusė kukuliukių išsivežė visokioms giminaitėms bobutėms gulinčioms ligoninėje, nes nusprendė, kad tai vienintelis dietiškas patiekalas ant stalo;-)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *