Jau kaip aš pasiilgau kepamo šokoladinio pyrago kvapo namuose…. Nors ir taip mano namai man jaukiausi, tačiau dar kai juose pakvimpa pyragais….

Užklupus cukinijų derliui reikia doroti cukinijas kiek galima įnirtingiau:) Kol jų odelė dar minkšta, kol galima tarkuoti jos nenulupus, kol cukinijos sultingos, gražios ir skanios, jos pritaikomos daugeliui patiekalų. Ir jei iki šiol iš cukinijų kepėte tik fritatas, arba jas įdarinėjote mėsos ar kitokiais įdarais, jei gaminote vien garnyrus ar vegetariškus patiekalus, tai pats laikas iš cukinijų pasigaminti dar ir desertą. Juk kai žinai, kad didelė dalis tešlos yra iš tarkuotos cukinijos, o ne miltų, tai ir papildomą gabalėlį tokio pyrago suvalgyti e griekas… 🙂

Pyragui naudojau speltos miltus – pusę kiekio dėjau paprastų speltos miltų, ir pusę – viso grūdo. Originaliame recepte buvo nurodytos 1.5 stiklinės cukraus, bet aš įdėjau tik stiklinę, be to – ne baltojo, o rudojo cukraus. Man saldumo tikrai netrūko, bet receptą pateikiu originalų, kad jūs galėtumėte gaminti pagal savo pomėgius:) 

Purus, birus, minkštas ir labai skanus....

Šiek tiek senoviškas, su maloniu riešutų traškesiu
Šiek tiek senoviškas, su maloniu riešutų traškesiu
Pyragas, idealiai tinkantis palydėti vasarą
Pyragas, idealiai tinkantis palydėti vasarą
...ir pasitikti rudenį:)
…ir pasitikti rudenį:)
Šokoladinis cukinijų pyragas su riešutais
Drėgnas, minkštas ir purus šokoladinis pyragas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 110 g minkšto sviesto
  2. 1 ir 1/2 stiklinės cukraus (aš naudojau tik 1 stiklinę)
  3. 1/2 stiklinės aliejaus (naudojau vynuogių kauliukų)
  4. 2 kiaušiniai
  5. 1/2 stiklinės kefyro
  6. 2 ir 1/2 stiklinės miltų
  7. 4 šaukštai kakavos
  8. 1 šaukštelis cinamono
  9. 1 šaukštelis valgomosios sodos
  10. 1 šaukštelis kepimo miltelių
  11. 1/2 šaukštelio druskos
  12. 2 ir 1/2 stiklinės stambia tarka sutarkuotų cukinijų
Pabarstymui
  1. 50g tamsaus šokolado, sutrupinto
  2. 1/2 stiklinės lazdyno riešutų, truputį pasmulkintų
Instrukcijos
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 165C.
  2. Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Supilkite aliejų, įmuškite kiaušinius ir trinkite arba intensyviai plakite elektriniu plaktuvu. Pabaigoje supilkite kefyrą ir dar paplakite minutę, kad masė būtų labai puri.
  3. Dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską. Suberkite sausų ingredientų mišinį į turimą plakinį ir gerai išsukite. Pačioje pabaigoje atsargiai įmaišykite tarkuotas cukinijas, nepermaišydami, kad cukinijos nespėtų pavandeniuoti.
  4. Tešlą suverskite į 20X30 dydžio kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Pabarstykite viršų kapotu šokoladu ir truputį pasmulkintais riešutais.
  5. Kepkite 50 minučių, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Šokoladinis cukinijų pyragas su riešutais": 43

  1. Nida:

    Renata, kaip smagu, tikiuosi nesustosit ties tais dviem pirmais 🙂

  2. Renata:

    Nida, dideliausias ačiū! Pakolkas bandžiau tik du jūsų receptus ir jie nuostabūs! Šiandien kepiau šį! Mmm.. pasaka!!

  3. Daiva:

    Vietoj cukraus tryniau šviežias datules, vietoj kvietinių miltų- migdolų ir kokosų miltai, kefyro neturėjau- graikiškas jogurtas tiko. Gavosi puikios tekstūros ir skonio.

  4. Vaida:

    Nepaprastai skanus pyragas. Dabar kiekvienais metais zinosiu kaip galima skaniai panaudoti cukiniju derliu :). Aciu

  5. Jurga:

    Dar vienas bandytinas receptas 🙂 Nida, sykiu naudojuosi proga, jei dar neišbandėte, rekomenduoju, iš Neringos blogo išsikepkit šokoladinį pyragą su bananais ir bazilikais. Turbūt dar neradau žmogaus, kuriam jis nebūtų patikęs, nebent žmogus kažkodėl nemėgsta šokolado 😐 Bazilikų išmesti iš recepto nerekomenduoju 🙂 Svarbiausia- neperkepti! Aš 26 cm žiede kepiau apie 175 laipsnių temperatūroj 32 minutes 😉

  6. Andželika:

    Ar galime kepti pagal šį receptą keksiukus? Ar gausis? Gal kas bandėte?

  7. Birutė:

    Nuostabus receptas, išmėginau. Vyrui labai patiko😊. Neturėjau lazdyno riešutų ,tai dėjau migdolus, manau skonio nepagadino.😁Ačiū už idėjas ,kuriomis dalinatės.

  8. Inga:

    Tikrai netikėjau, kad gali toks skanus pyragas būti. Pranoko visus lūkesčius. Ačiū.

  9. Virga:

    Labai skanus piragas. Riesutu neturejau, tai dejau saulegrazu, visiskai tiko 🙂

  10. Sigita:

    Sveiki,

    nerealus pyragas …. Pas mane cukinijų taip pat niekas neužtiko – ir tai yra puiku. Ilgokai šis receptas laukė savo eilės – na sunku man buvo patikėti, kad cukinija negali sugadinti šokoladinio pyrago. Dėkui už puikų receptą , t.y.- už visus puikius receptus ir už tai, kad dalijatės , ir šiaip už įkvepiančias mintis ir nesenkančias idėjas….

  11. Ernesta:

    Labai labai skanus drėgnas pyragas, ačiū, Nida. Visi valgė pasigardžiuodami, net ir tie, kurie šiaip cukinijų tvirtina nemėgstantys 🙂 Rekomenduoju visiems sveikesnių desertų mėgėjams. Aš taip pat cukraus dėjau mažiau ir naudojau vien Speltos miltus.

  12. Pingback: Cukinijų ravioliai – Nidos receptai

  13. Nida:

    Būtent, Renata! Desertai šiais laikais gali būti daug sveikesni, ir tas labai džiugina:)

  14. Renata:

    Labai geras pyragas, net ir be riesutu :)ir vaikai cukiniju suvalgo 🙂 🙂

  15. Pingback: Moliūgų keksas su cinamonu ir kokosais

  16. Lina:

    Tikrai puikus! Cukinijų niekas neužtiko 🙂 O tas žiusnelis druskos priverčia čepsėti. Ačiū!

  17. Pingback: Saldžiarūgštės marinuotos cukinijos

  18. Nida:

    Dovile – net neabejojau, kad patiks. Aš irgi dar ne kartą kepsiu!!!

  19. Dovile:

    Nuostabus pyragas!!!☺ skonis puikus tikrai daug kartų dar gaminsiu 😉 o dėl puodelių tai savo nuožiūra 😄 bet pyragas puikaus skonio😉 ačiū😉

  20. Nida:

    Andrej – improvizuoju:) Jei noriu sutalpinti daugiau (cukinijų į pyragą tikrai norėjau kuo daugiau sudėt:)), tai suspaudžiu, o jei galvoju, kad reikia nepersistengti (pvz., su tarkuotu sūriu), tai labai „puriai” sudedu:)) Mes gi kiekvienas jaučiam, kiek galim improvizuoti – tą visada siūlau ir skaitytojams… Išskyrus tokius atvejus, kai geriau laikytis proporcijų (pvz., kepant morengą…).

  21. Andrej:

    Gero skrydžio į geriasių begigų tevynę 🙂

    Dar klausimas apie CUP, kaip matauojat pvz. tarkuoto surio ar cukinijos kiekį? juk kiek telpą į 250 ml. stiklinę priklauso ir nuo suspaudimo stiprumo, ir tarkavimo smulkumo.
    Aš kažkaip iki šiol laikaiu kad jūsų CUP yra 250 gr. 🙂 kolkas skoniai nenuvylė 🙂

  22. Nida:

    🙂 Andrej – jei ir susitiktumėme, tai nebent 10km, nes ilgesnės trasos aš nebėgu i nebėgsiu, ir tame straipsnyje paaiškinau kodėl:) Bet šiemet neišeis sudalyvauti net ir 10km bėgime, nes tą dieną būsiu pakeliuj į Afriką…. O visiems startuosiantiems – sėkmingo pasiruošimo:)

  23. Andrej:

    Šiandien kaip tik perskaičiau tamstos straipsnį Danske maratono informaciniame žurnale, tai po tokios reklamos ir tokių sveikuoliškų pyragų tikiuosi susitikti 21 ar net 42 km starte? 😉

  24. Nida:

    Kadangi visi klausia visais kanalais apie tas nelemtas stiklines ir jų talpą, tai dar kartą paaiškinu, kokius mato vienetus aš naudoju:) Aš naudoju virtuvėje amerikietiško CUP tipo matuoklius (https://www.soap.com/p/productname-282870), juos lietuviškai vadindama stiklinėmis (nes puodeliai kelia dar daugiau klausimų:)). Tad toks vienas cup turi 250ml. Ir niekada kitokiomis stiklinėmis nematuoju, tik 250ml. Apskritai, jei skaitote užsienietiškus blogus (turiu omeny anglų k.), ten nerasite kitokio mato, kaip tik cup, kas yra 250 arba 255ml.

  25. Nida:

    Marija, tiktų net labai!! Dėkite riešutus kokius tik turite (bet lazdynai tai tinka puikiai su šokoladu:))

  26. Nida:

    Ačiū už pastabumą:) Jau puolu taisyti… Sviestą triname su cukrumi…

  27. Kotryna:

    Skamba gardžiai, būtinai išbandysiu. Tik: sviestą ištrinti su sviestu?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *