Sunku patikėti, kad vis dar neparašiau jums apie Pietų Korėją, savo naują meilę, iš kurios neseniai grįžau, visiškai apžavėta… Kad privalau išsiruošti į Korėją sužinojau tada, kai teko praleisti pusdienį Seulo oro uoste, pakeliuj į Birmą. Gal net teisingiau būtų pasakyti „tada, kai įlipau į Korėjos avialinijų lėktuvą”:) Nesu skridusi garsiaisiais Etihad linijų lėktuvais, bet prisiekiu – Korėjos avialinijos buvo absoliučiai geriausia, ką esu patyrusi aviacijoje. 

Seulas - vienas žaviausių didmiesčių
Seulas – vienas žaviausių didmiesčių

Bet mes čia ne apie tai. Korėja – viena nedaugelio šalių, kur išgirdę Lietuvos vardą žmonės negūžčioja pečiais, pirmąkart išgirdę tokios šalies pavadinimą (dažniausiai man taip yra nutikę keliaujant po JAV) ir nenužvelgia nuo galvos iki kojų, nepatikėdami, kad mato ne galvažudžius o normalius žmones. Kažkodėl korėjiečiai jaučia tokią gilią simpatiją lietuviams, kurią sunku paaiškinti kuo nors kitu, nebent žinojimu, ką reiškia okupacija (jie kentėjo nuo japonų, mes – nuo rusų… Jiems pasisekė labiau, tą patys pripažįsta korėjiečiai), arba pavojingo ir neprognozuojamo puspročio kaimynystė…

Seulas. 10 mln gyvenojų miestas...
Seulas. 10 mln gyvenojų miestas…

Kaip toli vieni nuo kitų bebūtumėm, mačiau tiek daug panašumų tarp mūsų ir jų… Darbštūs ir norntys būti geriausi, truputį kompleksuoti.

Mergaitė po taikwando treniruotės
Mergaitė po taikwando treniruotės

 O svarbiausia, turintys tokias pat atšiaurias žiemas, ilgus rudenis ir trumpas vasaras, kaip ir mes. Todėl gyvendami keturių sezonų klimato juostoje, korėjiečiai, panašiai kaip mes, labai daug maisto produktų priversti konservuoti, fermentuoti, kad turėtų kuo maitintis kiaurus metus. 

Vienas tipiškiausių korėjietiškų patiekalų – kimči – jums, be abejo, girdėtas, jei ne ragautas. Tai tarsi mūsų rauginti kopūstai:)) Kimči – aštrūs fermentuoti pekino kopūstai, patiekiami su visais patiekalais, per visus dienos valgius: pusryčius, pietus ir vakarienę. Fermentuoja korėjiečiai toli gražu ne vien kopūstus, bet ir ridikus, įvairias šaknis, žalumynus ir daržoves… Kažkur skaičiau, kad Korėjos virtuvėje priskaičiuojama net 300 kimči rūšių!

Kimchi
Kimchi

Nuo seniausių laikų daržoves ir sojų pupeles korėjiečiai fermentuodavo didžiuliuose moliniuose induose, užkasdami juos giliai į žemę (mes tuo tarpu daržoves laikydavom rūsiuose arba žeminėse). Taip išsilaikydavo nuolatinė temperatūra – vasarą ne per karšta, žiemą – nešalta. Šiais laikais Samsungas gamina specialius kimči šaldytuvus, kurio aš taip užsimaniau, kad visaip kombinuoju, kaip tokį parsivežti:)) Jei ne dėl kimči, tai dėl visiškai kosminio dizaino….

Seulo gatvėje
Seulo gatvėje

Korėjos teritorija kiek mažiau nei dukart didesnė už Lietuvos, užtai gyvena Korėjoje 50 milijonų žmonių! Korėjiečių pasiekimai ir išsivystymas- stulbinantis. Samsung, LG, KIA – tai tik keletas pasaulinių kompanijų, puikiai pažįstamų ir mums. Jei prisimintumėt, kad Korėja geografiškai visiškai atskirta nuo kaimynų (išskyrus nuo vieno šiaurėje, kurio nelinkėčiau niekam), neturinti jokių naudingų išteklių šalis, viską perkanti ir atsigabenanti milžiniškais kaštais, suprastumėt kokie neįtikėtini šios šalies laimėjimai ir stabili ekonomika. Tokio metro, kokiu visą savaitę važinėjome Seule, nemačiau nei Londone, nei Paryžiuj, nei Pekine, Šanhajuj ar Niujorke. Švaru, tvarkinga, jokių grafičių, jokių smirdančių benamių, tvarka, švara ir spindesys. Kainos? Savaitės pasivažinėjimas neskaičiuojant zonų nei stotelių kainuoja tiek, kiek trys puodeliai kavos. 

Kava Seule
Kava Seule

Beje, jei jau prakalbome apie kavą – dėl jos korėjiečiai tiesiog pametę galvas… Geria po 4-5 puodelius per dieną. O kavos skonis – dieviškas. Nepataupytra nei ant kavos pupelių, nei ant aparatų… 

Kadangi laiko kelionei galėjome skirti nedaug, pusę laiko praleidome pajūry esančiame Sokčio, žvejų miestelyje ant Geltonosios jūros kranto, garsėjančiame geriausia žuvimi. O kitą kelionės dalį – milžiniškame Seule.

Labai keista, bet katės Korėjoje pririšamos lenciūgais:)
Labai keista, bet katės Korėjoje pririšamos lenciūgais:)

Transportas Korėjoje toks, kad įlipus į autobusą iš jo nesinori išlipti… Naujutėliuose autobusuose, skirtingai nuo mūsiškių, ne po 4 sėdynes keleiviams, bet po 3: dvi vienoje pusėje ir viena kitoje. Sėdynės tokio pločio, kad joje paskęsti tarsi patpgiausiame fotelyje. Tarpai tarp sėdynių tokie, kad pilnai atsilenkusi sėdynė pasiekia horizontalią padėtį, leidžiančią patogiai miegoti, o už nugaros esantis keleivis galėtų laisvai atistoti ir praeiti, jums netrukdydamas… Taip, toks autobusas veža ne 50, o gal tik 30 keleivių. Tačiau kursuoja kas pusvalandį, o trijų valandų kelionė visai neprailgsta. Atvirkščiai – išlipi pailsėjęs ir skaniai išsimiegojęs. 

Sokčio - senutėlis žvejų kaimelis su tokio siaurumo gatvėmis tarp miniatiūrinių namelių
Sokčio – senutėlis žvejų kaimelis su tokio siaurumo gatvėmis tarp miniatiūrinių namelių
Pagrindinis korėjietiškų patiekalų ingredientas - gochugaru, korėjietiški čili pipirai
Pagrindinis korėjietiškų patiekalų ingredientas – gochugaru, korėjietiški čili pipirai

Žmonės Korėjoje be galo mandagūs, mieli, nelendantys į akis, kuklūs ir labai šilti. Su anglų kalba sunku, bet rankomis galima viską susirodyti, o kai nepavyksta susikalbėt, tuoj į pagalbą ateina telefonų appsai, kurie balsu įkalbėtą tekstą išverčia į bet kurią pageidaujamą:) 

Garuose virti kimči pyragėliai
Garuose virti kimči pyragėliai

Kalbant apie maistą, Korėja yra visiškas rojus. Kadangi mes skridome su turkų avialinijomis, turėjome net 30kg bagažo leistiną svorį kiekvienas. Tad per abu su vyru parsigabenome kokius 20 kg maisto produktų ir ingredientų. Šiame procese man labai pagelbėjo mano bičiulė, buvusio Korėjos ambasadoriaus Izraelyje žmona, su kuria susitikme šeštadienio brunch’ui Seule. Aš jau iš anksto buvau susirašiusi korėjietiškų ingredientų sąrašą, tad mano draugė Moon jį surašė korėjietiškai.

Mūsų bičiuliai - buvęs Korėjos ambasadorius Izraelyje ir jo nuostabi žmona Moon
Mūsų bičiuliai – buvęs Korėjos ambasadorius Izraelyje ir jo nuostabi žmona Moon

Nuėjusi į didelį supermarketą supratau, kad be sąrašo originalo kalba būčiau prapuolusi. Todėl pasigavau vieną pardavėją kuri padėjo susirinkti visus mane dominusius produktus. Ir tie produktai sėkmingai pasiekė Vilnių:) Ne tik pasiekė, jau buvo panaudoti korėjietiškai vakarienei:)

Korėjietiški ingredientai
Korėjietiški ingredientai

Tad jei kas nors keliaus į Korėją, galėsiu pasidalinti reikalingiausių maisto produktų sąrašu originalo kalba:) O tuomkart jau paprašiau dukros, kad Londone surastų artimiausią korėjiečių parduotuvę, kurioje pirksiu produktus tada, kai pabaigsiu šiuos, atsivežtus:) 

Apie Korėją parašiau straipsnį, kai jis bus atspausdintas, mielai pasidalinsiu nuoroda. O tuomkart – keletas Korėjos nuotraukų, kad pakeliautumėte bent akimis… 

Valgyti tradiciniame korėjiečių restoranėlyje nėra taip paprasta. Ypač nelankstiems europičiams su 46 dydžio kojos išmiera:)
Valgyti tradiciniame korėjiečių restoranėlyje nėra taip paprasta. Ypač nelankstiems europičiams su 46 dydžio kojos išmiera:)
Sokčio garsėja geriausiomis ir šviežiausiomis žuvimis
Sokčio garsėja geriausiomis ir šviežiausiomis žuvimis – čia žuvų turgus, kuriame iškart ruošiami ir patiekalai
Man šios žuvys juokingiausios, jų lūpos primena botulino pripumpuotų pupyčių lūpas:) Bet jos pajėgios nukąsti metalinį kabliuką, tai rankų geriau arti nekišti
Man šios žuvys juokingiausios, jų lūpos primena botulino pripumpuotų pupyčių lūpas:) Bet jos pajėgios nukąsti metalinį kabliuką, tai rankų geriau arti nekišti
Tempura. Prašom į sveikatą, kokios tik norite
Tempura. Prašom į sveikatą, kokios tik norite
Dabar kaip tik krabų sezonas....
Dabar kaip tik krabų sezonas….
O čia jau išdarinėtas, ant mūsų stalo
O čia jau išdarinėtas, ant mūsų stalo
Vietinė "šaltibarščių" versija: šalta aštri sriuba su žalia žuvimi ir jūros gėrybėmis, pašaldyta grūstais ledukais:)
Vietinė „šaltibarščių” versija: šalta aštri sriuba su žalia žuvimi ir jūros gėrybėmis, pašaldyta grūstais ledukais:)
Įėjimas į ramen restoraną:)
Įėjimas į ramen restoraną:)

Vienas komentaras apie straipsnį "Korėja, mano naujoji meilė"

  1. Nida:

    Mariau, deja mano korėjietiškų produktų sąrašiukas neišliko:( O gaila, nes net nepagalvojau, kad jo gali prireikti ne tik man…. Kelionė buvo pernelyg seniai, kad tą sąrašą atkurčiau.

  2. Marius:

    Nida, gal galėtumėte pasidalinti sąrašiuku ingredientų, kuriuos privalu parsivežti iš Korėjos?:) Tiktų ir angliškai.

  3. Nida:

    Agne, kaip suprantu tas naujai atsirandančias aistras, kai patenki į teisingą aplinką:) Šį rice cake valgiau Korėjoje, pati dar negaminau… Dar po kelionės niekaip į ritmą neįsitraukiu. Ir blogas tuščias verkia… Tad reikia pasitaisyti:)

  4. Agne:

    Sveiki, Nida! Fantastiskas irasas! As Londone irgi atradau Korejietiska parduotuve- visiskai pameciau galva ten. Teko virtuvej atlaisvinti viena spintele, kaip mano draugas sake ‘tavo keistiems produktams’. Vakar gaminau Tteokbokki, is ju vadinamuju ‘rice cake’. Jei dar nebandete labai rekomenduoju!

  5. Nida:

    Taip taip, Odeta, ir aš fanė patapau:) Dabar esu Londone, tai nepraeinu nei pro vieną korėjietišką-japonišką įdomesnį restoraną…. Nuostabus tas korėjiečių maistas su visomis pasekmėmis:)

  6. Odeta:

    Nida, net užpavydėjau 🙂 Aš irgi tapau priklausoma nuo korėjietiško maisto. Keliaudama tik pamačiusi korėjietiški restoraną ar grilinę, metu viską ir pirma stoviu eilėje 😉

  7. Nida:

    Daivut, kaip gaila, kad visų 700 nuotraukų sudėti negaliu – va tada tai vaizdas pilnesnis būtų:)) Vis dar gyvenu pačiais geriausias įspūdžiais iš kelionės, ir noriu, kad jie kuo ilgiau užsibūtų mano širdyje:) Visokie prieskoniai ir niekučiai iš Korėjos labai padeda tuos mielus prisiminimus išlaikyti:)

  8. Nida:

    Išties, Aldona, bibimbap buvo mano pirmas rimtas korėjietiško maisto paragavimas, ir supratau, kad tą šalį jau myliu:) O jau jų grilis tai neišpasakyto skanumo ir minkštumo… Labai ačiū už gražius Jūsų žodžius. Miela, kai aplink bendraminčiai, kurie vertina tuos pačius dalykus ir net nereikia žodžių, kad tu suprastum juos, o jie – tave:) Ačiū, kad esat kartu!!

  9. Nida:

    Lina, visiškai nesistebiu!! Man irgi pakako nedaug, kad susižavėčiau Korėja, ir kad susiplanuočiau savo kelionę ten:) Tad jūs jau viena koja, galima sakyti Korėjoje:) 11 dienų yra puiku. Korėja nėra didelė, nors ten keliauti galima tikrai ir mėnesį… Nuostabūs nacionaliniai parkai, kalnai, salos, pajūrys, ir kerintys vienuolynai gamtos apsuptyje, kuriuose galima apsistoti nakčiai. Labai rekomenduoju Korėoje naudotis Airbnb paslaugomis, tirai puikios kainos ir fantastiškos sąlygos! Be to, turėsite tiesioginį kontaktą su vietiniais žmonėm ir pajusite jų šilumą ir svetingumą. Tik štai nežinau kur į Europą skrenda Korean Air. Viena ausim girdėjau, kad jie su Finair turi co-shared skrydį iš Helsinkio į Seulą….

  10. Daiva:

    Jėėėzau.., kaip įdomu. Sužinojau tiek daug nuostabių dalykų apie P.Korėją. Įsijaučiau, lyg pati su tavimi keliaučiau..:)) Labai patiko. O maistas, išvis gėris. Džiugink, mus, skaitančius bei gaminančius ir toliau..:)) Linkėjimai!

  11. Aldona:

    Miela Nida, kaip malonu skaityti grazius zodzius apie sali kuriai ir pati jauciu nostalgija. Pietu Koreja man nuostabus atradimas! Nepamirstama skoniu ivairove! Net seile nutysta prisiminus ta bibimbap cirskesi, ar jautienos ant tradicnio grilio minkstuma, kultinis kimchi … et ka moka ta moka. Si salis viena nedaugelio i kuria mielai sugryzciau… :))) Zaviuosi Jusu knyga ir poziuriu i maisto gamyba, bei meile tam ka darote, tikiu, kad straipsnis apie P. Koreja bus vertas perskaityti. Nuosirdziai linkiu Jums sekmes ir kurybiniu atradimu!

  12. lina:

    Nida, uzteko tu 10 minuciu, kad pamilciau Koreja!☀️💐
    Taip uzsimaniau ten, kad zodziu truksta aprasyst, jauciu save sedincia tuose minkstuose kresluose autobuse, valgancia mazam restoranelyje beveik ant grindu, ir neapsakomas noras su ju avia linijom paskraidyt.
    Sakykit ar labai brangi kelione ir kiek dienu reiketi skirt, kad nors truputi pamatyt sali. 11 dienu uztektu?
    Aciu dar karta labai.
    Laukiu visada ka dar parasysite, viskas idomu.
    Pagarba jums

  13. Nida:

    Leo – AČIŪ:) Dovile, Vilniuje ir Lietuvoje kažin ar ką nors panašaus galima rasti… Vien jau dėl šviežios žuvies, kurie vieną minutę dar plaukioja, o kitą jau atnešama lėkštėje, šiek tiek dar krutanti…:) Žalia – skaniausia! Bet šiaip tai užtektų kokių 5-6 pagrindinių ingredientų, kurie sudaro visišką korėjietiškos virtuvės bazę… O kadangi produktai kaip taisyklė fermentuoti, tai jų galiojimo laikas ilgas. Tik va klausimas – kas Lietuvoje tuos korėjietiškus patiekalus gamintųsi?:)

  14. Dovile:

    Kaip faina 😉 O jau kokios maisto foto! Ir valgyt kaip užsimaniau, tik vargu, ar ką panašaus Vilniuje rasčiau.

  15. leo:

    Labai ačiū už tokį gražų straipsnį. Skaitydama mačiau Jūsų švytinčią širdį, todėl labai smagu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *