Praėjo savaitė, kai po itin turiningų atostogų, praleistų Kinijoje ir Korėjoje sugrįžau į Vilnių. Pirštai tiesiog patys tiesėsi parašyti į blog’ą, bet kadangi būdama dora darbuotoja visų pirmiausia turėjau atlikti darbines pareigas, susikaupusias per dvi savaites mano nebuvimo, mažumėlę užtrukau, kol susiruošiau. 

Svarbiausia žinia, kurią parsivežiau, ir kuria man pačiai vis dar sunku patikėti – kad mano knyga „Izraelio skoniai” buvo apdovanota kaip pati geriausia knyga pasaulyje žydiškos kulinarijos kategorijoje! Gourmand cook book awards renginys, organizuojamas jau 21 metus iš eilės, šiemet sutraukė dalyvius net iš 209 šalių! Pačiuose apdovanojimuose, kurie šiemet vyko Kinijoje, Šandongo provincijos mieste Yantajuje, dalyvavo net 300 svečių, geriausių kulinarinių knygų autorių, leidėjų, maisto stilistų, fotografų… Vienu žodžiu, tikrų tikriausių bendraminčių, kuriuos jungia tokia pati didelė aistra maistui:) Nereikia turbūt nė pasakoti, koks nepakartojamas jausmas atsidurti tarp nepažįstamų žmonių, su kuriais per sekundę tampi  neišskiriamais bičiuliais, nes kalbantis nė nereikia daug žodžių – kai džiugina ir žavi tie patys dalykai… 

Man didelė garbė, kad pasveikinti į Yantajų atvyko Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė
Man didelė garbė, kad pasveikinti į Yantajų atvyko Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė

Nominacija šiam presižiniam apdovanojimui buvo išties netikėta! Pamenu, kai prieš pusmetį gavau laišką iš Kinijos, sveikinantį, jog mano knyga buvo pripažinta geriausia PAR (kur buvo išleista angliška knygos versija), ir esu kviečiama į pasaulinius apdovanojimus, pagalvojau, kad čia kažkoks spam’as, ir tą emailą ištryniau. Tik tada, kai emailą pakartojo mano leidėjai iš Pietų Afrikos, supratau, kad visa tai rimta:) Pradžioje dar svarsčiau, ar man čia važiuoti ar ne, juk nesu kokia nors dantis prakandusi knygų leidyboje, tai mano pirmoji knyga, kurią darydama paprasčiausiai daug dalykų mokiausi…

Finalistų knygos - visos geriausios pasaulyje. Daugiau nei 300!
Finalistų knygos – visos geriausios pasaulyje. Daugiau nei 300!

Ir štai prašau. Aš – Kinijoje, tarp autorių, kurie ceremonijose dalyvauja septintus, aštuntus metus, vis tikėdamiesi užlipti ant scenos ir atsiimti garbingą pirmos vietos apdovanojimą (ant scenos kviečiami tik pirmos vietos laimėtojai, nors skelbiami trijų geriausių knygų kiekvienoje kategorijoje, nugalėtojai. Tik pirmos vietos laimėtojui suteikiamas pusės minutės trukmės žodis). Laimėtojai ant scenos ir verkė, ir dėkojo savo šeimoms, ir Dievui, ir alpėjo, negalėdami patikėti laime, kad per ilgus metus sunkaus darbo pagaliau jų triūsas buvo pripažintas… Kai kurie buvo pasirašę kalbas, jei tų kalbų prireiktų. Kai kuriems prireikė, kiti, deja, braukė ašarą. Tad ar aš tikėjausi laimėti? Ypač kai mano kategorijoje susirungė finalistai iš Izraelio ir UK? Nesitikėjau, žinoma. Ir kalbos nebuvau pasiruošusi, juolab pasirašiusi:) Ir ant scenos lipti nelabai buvau pasiruošusi, ir balsas labai drebėjo, ir kojos🙂 Bet… Tai malonus jaudulys, malonus stresas, ir tikrai nepamirštami prisiminimai. Bet užvis svarbiausia, kad ši knyga – tai ne vien mano kūrybos ir darbo rezultatas, bet didelės komandos darbas: mano pačios geriausios pasaulje redaktorės ir bičiulės Dalios Juškienės, mano mylimos dizainerės Rasos Undraitytės, fantastiškos kalbos redaktorės Ingos Matuzienės, mano PR atstovės, įkvėpėjos, organizatorės ir optimizmo įpūtėjos Delijos Milašiūtės, nuostabios vertėįjos į anglų kalbą Medeinės Tribinevičius, ir visų draugų, draugių, šeimos, ir ypač mano mylimo vyro Dariaus nuopelnas. Ir už tai visiems jiems didelis AČIŪ. 

Garbingas apdovanojimas - Izraelio skoniai pripažinti geriausia pasaulyje kulinarine knyga žydiškos virtuvės kategorijoje
Garbingas apdovanojimas – Izraelio skoniai pripažinti geriausia pasaulyje kulinarine knyga žydiškos virtuvės kategorijoje

Visas renginys buvo kupinas degustacijų, paskaitų, bendravimo su autoriais iš viso pasaulio. Nuo šiol galiu drąsiai teigti, kad kur besčiau pirštu į žemėlapį, visur turiu draugų, mylinčių maistą, vadovaujančių maisto gaminimo maokyklėlėms, leidžiančių knygas, bendraminčių, kurie patars ir pasidalins, kas jų šalyje geriausio. Geriausiais draugais iškart tapome su švedais ir danais, kurie šiemet itin gausiai atstovavo savo šalis, taip pat japonais, singapuriečiais, Naujosios Zelandijos ir Australijos atstovais. Įsigijau nuostabių bičiulių Meksikoje, Indijoje, Malaizijoje, Bulgarijoje, Italijoje, Maldyvuos, Prancūzijoje, Kanadoje…. Gyvenimas pernelyg trumpas, kad visus juos aplankyčiau, kaip visi vieni kitiems pasižadėjome, bet kas čia žino, gal ir vėl likimai mus suves kada nors kur nors? 

Su knygos apie Maldyvus autore Orietta
Su knygos apie Maldyvus autore Orietta
Su nauja bičiule iš Japonijos, vadovaujančia Tokijuje japoniško maisto gaminimo mokyklėlei
Su nauja bičiule iš Japonijos, vadovaujančia Tokijuje japoniško maisto gaminimo mokyklėlei

Pati Kinija, turiu nuoširdžiai prisipažinti, manęs nesužavėjo. Komunistinis kraštas turi savo niuansus, ir jie man nepatinka. Taip, plačios gatvės, aukšti dangoraižiai, mieli žmonės, bet… nėra dvasios. Tarsi kokie naujieji Vasiukai… 

Po keturias dienas trukusių renginių išskubėjom su vyru į Korėją – šalį, apie kurią svajojau nuo to laiko, kai prieš keletą metų Seule trumpam stabtelėjome keliaudami iš Izraelio į Mianmarą. Taip svajojau, kad labai apsidžiaugiau, jog turėsiu galimybę pagaliau po Korėją pakeliauti. Ir galiu pasakyti, kad Korėja – tai mano naujoji meilė. Didelė naujoji meilė. Nes aš dievinu šalis, kuriose stiprus maisto kultas. O Pietų Korėja būtent tokia ir yra. 

Pietų Korėjos įspūdžiais dar bus progų pasidalinti. Tuo tarpu dabar dalinuosi Kinijos nuotraukomis ir apdovanojimų ceremonijos akimirkomis. 

Oro uoste pasitiko viena iš kelių dešimčių savanorių, dirbusių su apdovanojimų dalyviais. Mergina net pradėjo trypti kojom, kai atpažino mane, nes matė ant knygos viršelio:)
Oro uoste pasitiko viena iš kelių dešimčių savanorių, dirbusių su apdovanojimų dalyviais. Mergina net pradėjo trypti kojom, kai atpažino mane, nes matė ant knygos viršelio:)
Renginiu labai domėjosi Kinijos spauda ir televizija, daviau nesuskaičiuojamą skaičių interviu...
Renginiu labai domėjosi Kinijos spauda ir televizija, daviau nesuskaičiuojamą skaičių interviu…
Dienos metu - konferencijos, degustacijos, vyninių lankymai, šokolado meistrystės pamokos, vakare - apdovanojimų ceremonijos...
Dienos metu – konferencijos, degustacijos, vyninių lankymai, šokolado meistrystės pamokos, vakare – apdovanojimų ceremonijos…
Mano palaikymo komanda
Mano palaikymo komanda
O vakarais, po renginių - puotos geriausiuose Yantajaus restoranuose
O vakarais, po renginių – puotos geriausiuose Yantajaus restoranuose
Ir linksmybės po vakarienių...:)
Ir linksmybės po vakarienių…:)
Su autore iš Irano, laimėjusia geriausios knygos titulą arabiškos virtuvės kategorijoje:)
Su autore iš Irano, laimėjusia geriausios knygos titulą arabiškos virtuvės kategorijoje:)
Mano nuostabios naujos bičiulės iš Švedijos Ingalil draugiškas apkabinimas
Mano nuostabios naujos bičiulės iš Švedijos Ingalil draugiškas apkabinimas

Komentarų apie "Mano knyga – geriausia pasaulyje žydiškos kulinarijos kategorijoje!": 25

  1. Pingback: “Žuvis” – ir vėl tarp geriausių pasaulyje. Ta proga – skandinaviški rauginti burokėliai – Nidos receptai

  2. Dalia:

    Mmm kaip gaila,miela Nida,kad net nenutuokiu,kad būsiu Vilniuje…o knyga ir dar su dedikacija- tai iš viso būtų tobula.

  3. Nida:

    Dalia, baltas pavydas, tai ne juodas:) Jis geras ir pozityvus – tad priimu tai kaip komplimentą:) Labai jums ačiū. Knygos paskutiniai likučiai dar tikrai yra prekyboje (Vaga, Pegasas), šiek tiek turiu dar ir savo aruoduose. Tad jei kada išsiruošite į Vilnių, galėsite įsigyti tiesiai iš manęs, be prekybinių antkainių, ir dar su dedikacija:))

  4. Dalia:

    Žinot,sako pavydas- baisus jausmas, tačiau aš Jums tikrai pavydžiu (baltai) tokio įvertinimo,pripažinimo,kelionės ir t.t,bet Jūs tikrai to verta,esate Šaunuolė iš didžiosios raidės. Seku Jūsų blogo receptus,jie puikūs,gaila tik knygos neteko vartyt,įdomu,ar galimą ją dar kažkur rasti/įsigyti? Mūsų mažo miestelio knygyne nėra,neteko rasti ir el.knygynuose.

  5. Edita:

    Sveikinu jus su tokiu garbinu apdovanojimu.
    Lauksiu naujų įrašų,kelionių įspūdžių ir aišku naujų receptų.

  6. Anonimas:

    Kuo nuosirdžiausi sveikinimai.
    Lauksiu su nekantrumu nauju receptų.

  7. Giedre:

    Nuosirdziausi sveikinimai, miela Nida! Dziaugiuosi be galo tokiu aukstu apdovanojimu ir nuostabiu jusu darbo ivertinimu. Ir dziaugiuosi turedama ir jusu knyga! Linkejimai is Romos 😉

  8. Neringa:

    Didziausi sveikinimai, Nida!!! Aciu uz receptus, uz dalijimasi jais su mumis, jusu blog’o skaitytojais ir uz visada operatyvu atsakyma, iskilus kokiam klausimui gaminant 🙂

  9. Nida:

    Labai labai ačiū už tiek daug gražių žodžių!! Esu tikrai sujaudinta, nes niekuomet nesitikėjau tokios sėkmės ir pripažinimo. Milžiniškas ačiū.

  10. leo:

    Nuoširdžiausi sveikinimai. Be galo džiaugiuosi Jūsų sėkme. Kol skaičiau įspūdžius, save pagavau, kad džiaugiuosi taip, kaip mane pačią būtų aplankiusi tokia sėkmė. Jūs tikrai verta tokio apdovanojimo – skaitant knygą, jauti didelį malonumą, nes darbas atliktas ne tik kruopščiai, bet ir su didele pagarba skaitytojui, žydų tradicijoms. Ačiū Jums, juk tai ir Lietuvai garbė.

  11. Nida:

    Vaje, kiek čia sveikinimų per naktį prikrito!!:) Ačiū Žana, Andrej, Inga , Jūrate, Daiva, Dalia, Edita!!! Nuoširdžiai dėkoju už jūsų gražius žodžius ir begalinį palaikymą!! P.S> Anglišką knygą galima įsigyti visose didžiausiose internetinėse parduotuvėse – amazon.com, bookdepository.com ir kitose…

  12. Dalia:

    Gerb. Nida,
    Džiaugiuosiu, sveikiu. Gaminu ir domiuosiu Jūsų receptais. Sėkmės.

  13. Daiva:

    Didžiuojuosi ir žaviuosi tavimi ir tavo darbais, Nidut! Tu šaunuolė! Tegul tau sekasi šiandien, rytoj, ir visas visas dienas…:))

  14. Jurate:

    Nida, labai sveikinu ir džiaugiuosi. Džiaugiuosi ir už jus ir už Lietuvą.
    Sėkmės Jums toliau kuriant ir smaguriaujant :). Kur galima įsigyti anglišką versiją?

  15. Andrej:

    Didžiausi sveikinimai autorei bei visai palaikymo komandai!!! Linkiu nеsustoti ir toliau šlovinti mūsų šalį bei gero maisto tradicijas!

  16. Žana:

    Nuoširdūs sveikinimai! Labai džiugu tai buvo išgirsti, o dabar ir iš pirmų lūpų paskaityti įspūdžius.
    Puiki knyga – tad toks jos ir tarptautinis įvertinimas. Be galo smagu pasidžiaugti šiuo Jusų įvertinimu. Sėkmės !

  17. Nida:

    Miela Gražina, didelis ačiū už gražius žodžius ir aukštą įvertinimą:) Labai smagu, kai šioje mano blog’ erdvėje susitinka bendraminčiai!!!:)

  18. Grazina:

    Nuoširdžiai sveikinu ir džiaugiuosi tokiu pripažinimu. Nuolat domiuosi ir gaminu pagal Jūsų receptus. Linkiu, kad tai būtų nepaskutinė knyga ir apdovanojimai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *