Pavasaris kažkur užtruko. Šiemet pilną balkoną prisistačiau vazonų, prisisėjau prieskoninių žolių ir salotų, o kai toks šaltis, tai iš žemės tik mažučiai daigeliai išlindo, ir toliau nedrįsta rodytis… Kai sužaliuos, suvešės mano darželis, valgysiu savo užaugintas daržoves ir vaidinsiu ūkininkę:) 

Bet kol išauš ta diena, kai skinsiu savo derlių, šiandien išvykome pasižvalgyti kaip tą daro profesionalai. Galbūt esate girdėję apie nepaprasto grožio Ilzenbergo dvarą palei pačią Latvijos sieną?  Kai perskaičiau Dvaro aprašymą, ir ypač apie jo savininko Vaido Barakausko pasaulėžiūrą, jo pastangas ir invsesticijas griuvėsių krūvą paverčiant atrestauruotais 500 metų senumo rūmais, o aplink besidriekiančius hektarus dirvonuojančios žemės – biodinaminiu ūkiu, negalėjau nenuvažiuoti ir savo akimis įsitikinti, kad visa tai tiesa:) Kaip tik šiandien vyko „draugų diena”, tad visiems atvažiavusiems durys buvo plačiai atviros. Ir nors sinoptikai visaip grasinosi lietumis ir audromis, su orais visai pasisekė, gavom net keletą spindulių pavasarinės saulės. 

Dvaras ir visa jo teritorija, žinoma, atimant žadą… Išgrįsti takeliai, naujutėlės gamybinės patalpos, kuriose kepama duona, gaminamas sūris, sviestas ir jogurtas, malami miltai, auginamos daržovės… Ir viskas vyksta natūraliomis sąlygomis, neprievartaujant žemės derliaus kiekiais stebinti net pačius augintojus. Negana to, švarutėlėse karvidėse iš garsiakalbių sklinda simfoninė muzika, o užsikaifavę karvės medituoja, rupšnodamos šieną… Sako, kad kaip karvės auga, tokį pieną ir duoda, tad dvare gaminami pieno produktai ruošiami su meile, ir su pagarba tradicijoms. 

Smagu ir tai, kad ūkininkaujantys žmonės dėmesį teikia ne vien produktams, kuriuos jiems tikrai puikiai sekasi užauginti ir pagaminti, bet ir jų įpakavimui, pristatymui. Tik pagalvokite, tapdami šio dvaro bičiuliais ir klientais, kas savaitę į namus galite gauti po dėžutę šviežutėlių daržovių, pieno, jogurto, sūrių, duonos, sezoninių daržovių, naminių pyragų ir sausainių, žalumynų, paukštienos, kiaušinių, jautienos, ėrienos… O visa tai supakuojama ir atvežama nuostabioje, metalu dailiai apkaustytoje medinėje dėžėje, pagamintoje iš dvaro teritorijoje augusių šimtamečių liepų… 

Neįtikėtina, kad kitame Lietuvos gale (kuriame iki šiol nebuvau buvusi), kur telefonas pats persijungia į latviško operatoriaus bangas, nes iki Latvijos arčiau nei iki šalia dvaro vartų paparkuotos mašinos, buvusių kolūkių žemėse, apsuptose tuščiomis bakūžėmis, iš kurių jau seniai emigravo didžioji dalis gyventojų, ten, kur kadaise buvo griuvėsiai ir nepereinami šabakštynai, šiandien klesti toks unikalus projektas! Projektas, kuriame nė vieno euro nepanaudota sėkmingai parašius ES paramos sutartį. Projektas, į kurį žmogus, kuriam gyvenime nusišypsojo laimė dirbti ir uždirbti, nesudėjo savo pelnų į Panamos bendroves, bet tyliai sau investuoja savo širdį, laiką, žinias atokiame Lietuvos kampelyje, ir daro dešimtis aplinkinių laimingais, turinčiais mylimą darbą ir pajamas, o mus, miestiečius, sočius, sveikus ir laimingus… 

Dvaro teritorija stebėtinai išpuoselėta. Galiu tik įsivaizduoti, kaip gražu čia vasarą...
Dvaro teritorija stebėtinai išpuoselėta. Galiu tik įsivaizduoti, kaip gražu čia vasarą…
Kokia šventė be dvaro patrankos salvių?
Kokia šventė be dvaro patrankos salvių?
Žūrovai ir dalyviai ruošiasi šventės atidarymui
Žūrovai ir dalyviai ruošiasi šventės atidarymui
Koncertas po atviru dangumi
Koncertas po atviru dangumi
Muzika ir šokiai gerai įsipaišė į saulėtą peizažą
Muzika ir šokiai gerai įsipaišė į saulėtą peizažą
Tai aišku, kad geriau matosi per suvyniotą vamzdį iš atspausdintos šventės programos:)
Tai aišku, kad geriau matosi per suvyniotą vamzdį iš atspausdintos šventės programos:)
Svečiams - ekskursija po dvaro teritoriją ir ūkį
Svečiams – ekskursija po dvaro teritoriją ir ūkį
Spėju, kad kažkada Ilzenbergo dvaras buvo panašus į Onuškio dvaro griuvėsius, esančius pakaliuj...
Spėju, kad kažkada Ilzenbergo dvaras buvo panašus į Onuškio dvaro griuvėsius, esančius pakaliuj…
Karvės čia klausosi klasikinės muzikos...
Karvės čia klausosi klasikinės muzikos…

Tad ta gražia gaida belieka pasidalinti sveikuoliško granolos užkandžio receptu. Puikus daiktas tada, kai reikia energijos greitai ir skaniai:)

Granola užkandžius labai nesunku pasigaminti
Granola užkandžius labai nesunku pasigaminti
Avižiniai dribsniai, riešutai, džiovinti vaisiai - energijos pliūpsnis garantuotas
Avižiniai dribsniai, riešutai, džiovinti vaisiai – energijos pliūpsnis garantuotas
Granolos užkandžius laikykite sandariai užsidarančioje dėžutėje
Granolos užkandžius laikykite sandariai užsidarančioje dėžutėje
Galit iš karto ruoštis antros porcijos kepimui, nes pirmoji išgaruos kaipmat:)
Galit iš karto ruoštis antros porcijos kepimui, nes pirmoji išgaruos kaipmat:)
Sveikuoliški granolos batonėliai
Yields 16
Skanus energijos šaltinis
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 3/4 stiklinės (65g) stambių avižinių dribsnių
  2. 1/4 stiklinės (20g) migdolų drožlių
  3. 1/4 stiklinės (35g) saulėgrąžų
  4. 1/4 stiklinės (20g) bolivinių balandų (kynva) dribsnių
  5. 2 šaukštai kviečių gemalų
  6. 2/3 stiklinės (100g) viso grūdo miltų
  7. 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  8. 2/3 stiklinės (120g) rudojo cukraus
  9. 1 šaukštelis malto cinamono
  10. 1/2 stiklinės (125g) augalinio aliejaus
  11. 1 kiaušinis
  12. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  13. 1 stiklinė (130g) džiovintų spanguolių
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Išklokite 20X30 cm kepimo formą pergamentiniu popieriumi.
  2. Sumaišykite avižinius dribsnius, migdolus, saulėgrąžas ir bolivinių balandų dribsnius. Suberkite šį mišinį į paruoštą kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę 10 min. Karts nuo karto išmaišykite, kad nesusviltų. Iškimkite skardą su šiais apkepusiais ingredientais ir atvėsinkite.
  3. Dubenyje sumaišykite kviečių gemalus, miltus, kepimo miltelius, rudą cukrų ir cinamoną. Įmuškite kiaušinį, įpilkite aliejų ir vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite. Suberkite apkeptų ingredientų mišinį bei džiovintas spanguoles, išmaišykite. Sudėkite visą masę į tą pačią kepimo skardą, sulyginkite paviršių.
  4. Kepkite 25-30 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite joje skardą su kepiniu 10 min. Tada išimkite ir pilnai atvėsinkite. Supjaustykite norimo dydžio batonėliais.
Adapted from Fresh and Light
Adapted from Fresh and Light
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Evelina – ačiū, kad pasidalinot labai naudinga patirtimi. Neabejoju, kad kažkam ji bus labai naudinga!

  2. Evelina:

    Ačiū už atsakymą. Darsyk gaminau batonėlius ir šįsyk pabandžiau supjaustyti tik ištraukus iš orkaitės. Rezultatas ženkliai geresnis. Trupėjo labai mažai ir trupininių nuostolių beveik nebuvo:)

  3. Nida:

    Evelina, trapūs jie ir turėjo gautis, ir pjaustyti tikrai nelengva buvo ir man. Galvoju, kad gal pagelbėtų įdėjimas trumpam į šaldymo kamerą, kad supjaustyti lengviau tieisiais gabalėliais būtų?…

  4. Evelina:

    Sveiki, nežinau, ar man nesigavo, ar batonėliai tokie ir turėjo išeiti, bet gavosi jie labai riebus ir itin trapūs. Lygesniais gabalėliais nelabai įmanoma supjaustyti.

  5. Pingback: dribsnių, riešutų ir džiovintų abrikosų batonėliai

  6. Pingback: vištienos kepsneliai traškioje bolivinių balandų paneruotėje

  7. Nida:

    Į sveikatą Nijole:) Net neabejoju, kad atžalos bus sveikos, laimingos ir dėkingos!!:)

  8. Nijolė:

    Ačiū už paaiškinimą- šiandien nudžiuginsiu savo atžalas 🙂

  9. Nida:

    Nijole, matavimui naudokite stiklines, arba matavimo indą su amerikietiškų puodelių žymomis (cups). Tas amerikietiškas puodelis – tai 250ml. Gramų kiekis stiklinėje skiriasi dėl sunkesnių ir lengvesnių pačių produktų (pvz., stiklinė aliejaus ir stiklinė miltų tikrai svers skirtingai). Bet jei turite svarstykles, galite sverti – išeis tas pats:)

  10. Nijolė:

    Pasimečiau tarp stiklinių ir skliausteliuose nurodytų gramų 🙂
    2/3 stiklinės (100g) viso grūdo miltų
    1/2 stiklinės (125g) augalinio aliejaus
    1 stiklinė (130g) džiovintų spanguolių
    Ar čia skirtingo dydžio stiklinės imtos, nes 1/2 stiklinės nuo 1 stiklinės skiriasi 5 g.? Gaminant žiūrėti į gramus ar stiklines :-)?

  11. Nida:

    Iš tikrųjų, puikus projektas, reikia tokius palaikyti. Jau įsiregistravau į dėžutės gavėjus, antradienį užpildysiu pirmą užsakymą:) O dėl šių batonėlių – tikrai pastovėtų savaitę minimum, bet bėda ta, kad jie išgaruoja greičiau, nei planuojama. Darius suvalgė pusę skardos kai aš nuėjau miegot ir palikau aušti… Tad per dieną visos šios porcijos ir nebeliko… Gerai, kad nufotografuot spėjau:)

  12. Ruta:

    Koks superinis projektas!!!! Jega… Kuo daugiau tokiu, ir smagu, kad Lietuvoje tokie projektai labai sviesiai priimami, zmones tai gerbia ir mato verte ir teisinga krypti. Deja Anglijoje daznai didzioji dauguma zmoniu i tai numoja ranka ir komentuoja, kad tai ‘mada’ ir bereikai brangu… Super projektas!! O del batoneliu, kiek ilgai jie stovi uzdarame inde?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *