Kai patvoriuose sužėlė pirmosios dilgėlės, valgau jas saujomis. Kas rytą išeinu anksti, prisiskinu šviežių lapelių, o tada jau mėgaujuosi kokteiliais su migolų pienu, medumi ir bananais. Dilegėles maišau į salotas, verdu sriubą ir kepu omletus – visa tai man primena vaikystę, nes taip darydavo mano mama. Kai kurios mano draugės, apsilankę pas mus, negalėdavo patikėti, kad mes valgome dilgėles:)
Dar dilgėlės man primena mokyklinius turistinius žygius, nes per juos būdavo vedamos „kaip išgyventi gamtoje” pamokos. Smėliu šveisdavom puodus, lauže kepdavom bulves, ir būtiniausiai virdavom dilgėlių sriubą, nes ko jau ko, o dilgėlių Dzūkijos miškuose ir paežerėse visuomet būdavo apsčiai.
O kadangi savaitgalinis mūsų maistas yra kitoks nei darbo dienų, kada yra daugiau laiko pasikrapštymui virtuvėje iš pat ryto, nutariau šviežių dilgėlių įmaišyti į virtinukų tešlą. Gavosi skanūs žali ir sveiki pusryčiai:)
- 2-3 saujos dilgėlių
- 2 kiaušiniai
- Žiupsnis druskos
- 2 šaukšteliai cukraus
- 1/2 kg varškės
- Apie 1 stiklinė miltų (speltos, viso grūdo arba tradicinių kvietinių)
- Dilgėles nuplaukite ir nusausinkite. Sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą ir pasmulkinkite. Tada ten pat įmuškite kiaušinius, įberkite cukrų ir druską, ir toliau smulkinkite, kol gausis vientisa žalia masė.
- Šią masę sumaišykite su varške, tada berkite miltus - tešla turi būti minkšta, tačiau nelipti prie rankų. Miltų gali prireikti ir daugiau, nes varškė nėra vienodo šlapumo.
- Ant miltais pabarstyto darbastalio iš tešlos suformuokite ilgas "gyvatėles" ir jas supjaustykite mažais gabaliukais.
- Virkite pasūdytame vandenyje, kai iškils į paviršių pavirkite dar apie 1-2 minutes.
- Patiekite su sviestu ir/arba grietine.
Teko ne vienerius metus tų žolių pasimokyti, tai dar kai ką pamenu :).
Na ačiū, merginos, su jūsų pagalba dar ir biologijos pasimokysiu:) Man neįtikėtina, kad jūs tas žoles taip gerai pažįstat:) Dėkui – atkreipsiu dėmesį kitąkart pievoj kuo jos skiriasi:)
Cia tikrai ne dilgeles, o notreles. Jos ir jaunos ir uzaugusios nedilgina. Kaip tik norejau klausti ir as :). O ir skonis truputi skiriasia. Virtinukus butinai reikes isbandyti, nes neteko tokiu ragauti. O dilgeliu sriuba tai geris!
Grita – gera pastaba!!! Ačiū:)
Pavasarinis gelezies saltinis,bet padauginti negerai,nes tirstina krauja.
Na net nežinau… Kol mažos, tai nei viena nedilgina:) Bet lyg šios – dilėgėlės. Dėl visa ko pasidomėsiu pas kaimynkas, geresnes žinoves 🙂
Sviesto dar nesu gaminusi – būtinai pasidarysiu!! Ačiū už idėją. Kaip tik grietinėlės pernelyg daug esu užsipirkusi, bus naminio dilgėlių sviesto.
iš nuotraukos man ji panašesnė į ne į dilgėlę, bet į notrelę (kuri nedilgina).
Sriubą su dilgėlėmis virėme jau prieš savaitę, varškėtukų dar niekada negamina. Būtinai išbandysiu. Esu ragavusi sviesto su dilgėlėmis. Ir skonis, ir spalva labai patiko. Deja, taip ir nepasigaminau. Gal tik gerai išmaišyti reikia?
Tai kad tą dėjau – ir į varškėtukus, ir į nuotrauką:)
Oi čia geras dalykas! Bet pasakyk, į varškėtukus dėjai ne tą augalą, kuriuo dekoruota nuotrauka?