Ta neminykta duona, kepama puode, yra tobulas išradimas! Užuot maišius, brandinus ir auginus, teisiog palieki parai pastovėti tešlą, ir kitą dieną karšta duona jau garuoja ant stalo.. Šventėms aš visuomet kepu duoną namuose, nes nė viena pirktinė neprilygsta mano pačios darytai. O šį kartą vietoje tradicinių kvietinių miltų naudojau speltos viso grūdo miltus. Spelta – tai grūdai, pasižymintys kur kas geresnėmis savybėmis nei kviečiai, juose mažiau glitimo, be to, gausu baltymų. Ši duona daug lengviau virškinama, ir net ant rytojaus, pakepta tosteryje yra tiesiog tobulo skonio ir traškumo! 

Šią duoną galite kepti iš įprastų speltos miltų arba iš pilno grūdo. Kepant iš paprastų speltos miltų ji bus balta.
Šią duoną galite kepti iš įprastų speltos miltų arba iš pilno grūdo. Kepant iš paprastų speltos miltų ji bus balta.
Duona skaniausia dar šilta, su minkštu sviestu
Duona skaniausia dar šilta, su minkštu sviestu
Speltos miltų duona su linų sėmenimis, saulėgrąžomis ir kanapėmis
Yields 1
Sveikuoliška duona, kuriai nereikia minkymo
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 830ml vandens
  2. 1 šaukštelis sausų mielių
  3. 1 šaukštas klevų sirupo (arba cukraus)
  4. 3 šaukšteliai druskos
  5. 6 stiklinės (780g) speltos miltų (plius dar šiek tiek pabarstymui)
  6. 1/2 stiklinės linų sėmenų
  7. 1/4 stiklinės kanapių sėklų
  8. 1/2 stiklinės gliaudytų saulėgrąžų
Instrukcijos
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite vandenį, mieles, klevų sirupą ir druską. Suberkite miltus ir sėkls ir išsukite, kol viskas susimaišys - apie minutę. Uždenkite dubenį ir palikite pastovėti pernakt, nejudindami.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 250C. Orkaitėje įkaitinkite sandariai užsidarantį indą, kuriame kepsite duoną - jį karštyje laikykite apie 30 minučių.
  3. Didelėje kepimo skardoje barastykite miltų. Šalia patieskite švarų rankšluostį ir taip pat gausiai apibarstykite miltais. Į skardą sukrėskite duonos tešlą ir miltuotomis rankomis suformuokite iš jos apvalų rutulį tada rutulį perkelkite ant rankšluosčio taip, kad miltais išvoliota tešlos apatinė pusė atsidurtų viršuje.
  4. Išimkite įkaitusį kepimo indą iš orkaitės ir atidenkite dangtį. Pabarstykite kepimo indą trupučiu miltų. Atsargiai išverskite duonos tešlą iš rankšluosčio į kepimo indą, viršų įstrižai įpjaukite aštriu peiliu. Uždenkite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 45 minutes, tada atidenkite dangtį, sumažinkite temperatūrą iki 220C ir kepkite toliau duoną 20-25 minutes, kol pastuksenus jausis kieta plute ir kepaliukas bus gražiai apskrudęs.
  5. Atvėsinkite duoną, išimkite iš kepimo indo.
Adapted from Life in Balance
Adapted from Life in Balance
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Speltos miltų duona su linų sėmenimis, kanapėmis ir saulėgrąžomis": 22

  1. Nida:

    Stiklinis indas – puiku, bet dangtis reikalingas. Čia sandariai reikia uždengti… Kita vertus, blogiausia kas atsitiks, kai mėginsit su folija – jūsų duona nepakankamai pakils… Bet ji bus valgoma. O gal viskas gausis puikiai, nežinau.

  2. Simons:

    Sveiki,
    Hmm.. neturiu nei molinio nei spizinio kepimo indo.. turiu tik stiklini ir dar be dangcio 🤩 kazin ar pavyktu iskepti sia duonele stikliniame inde uzdengus duonos virsu su folija? Aciu.

  3. Nida:

    Tešla lipni, rankomis jos nepaimsite, bet ir neskysta kaip kokių blynų,,,

  4. Anonimas:

    Laba, o kokio tirštumo turėtų gautis tešla? Kepu iš speltos miltų.

  5. Nida:

    Sandra, rekomenduojama mažinti temperatūrą apie 10C kepant su apipūtimu.. Bet aš kažkaip pagal intuciją naudoju tas funkcijas, ir dažniausiai visgi su apipūtimu kepu. Nebent kokį labai lepų kepinį kepu, kur bet kokio oro virpesio vengiu, tada jau be vėjelio…

  6. Sandra:

    Nida, sakykite, kokį orkaitės režimą naudojate? Aš paprastai kepu iš visų pusių su vėjeliu, tačiau kiek žinau, tokiu atveju pakanka 20 laipsnių žemesnės temperatūros nei kepant įprastai.

  7. Nida:

    Iš tiesų, Gina! Puikiausiai sugalvojot – kam ten terliotis su rankšluosčiais ar rankomis. Galime ir iš puodo perkelti perpilant. Super.

  8. Gina:

    mano duonos perkelimas i karsta molini inda is puodo paprastas , ispilu tesla ir tiek, skani kepu jau treciakart,tik pastebejau kad idejus speltos grudu ji dar nuostabesnio skonio 🙂

  9. Nida:

    Angele – aš laikau per naktį, nemėginau ilgiau, gal ir nepakenktų parą laikyti.

  10. Angelė:

    Išbandžiau šios duonytės receptuką. Labai skani. Tik nesupratau kiek reikia laikyti užmašius, ar parą ar per naktį?

  11. jolanta:

    siandien kepiau duonele ,nuostabi, teslos dejimo procesa suprastinau ,tiesiog su mentele atskyriau nuo molinio puodo krasto ir verciau,viskas gavosi puikiai,duonele puri ir koreta.

  12. Nida:

    Vaida, mano naudojamo puodo aukštis apie 15cm. Ir dangtis šiek tiek išgaubtas į viršų, tad vietos pakanka duonai. Tačiau tikria ji labai labai nekyla, kad net dangtį pakeltų….

  13. Vaida:

    Sakykite, koks turėtų būti šiame recepte minimo puodo aukštis? Nes įtariu, duona gerokai kyla aukštyn. Pradėjau žiūrinėti įsigyti tokį puodą, bet pastebėjau, kad dangtis dangčiui nelygus. Kai kurie labai jau plokšti, nors skersmuo ir yra 27cm. Dėkui iš anksto!

  14. Nida:

    Super, Evita!!!! Skylėta? Geras, maniškė skylėta saikingai. Gal tikrai dėl sūrio? Taviškė, matyt, gavosi kaip visas patiekalas, ne kaip tik duona:) Bet kuriuo atveju, sveikinu, kad ledus pralaužei ir atgavai pasitikėjimą!!

  15. Evita:

    Gavosi! Aciu kad ikvepei treciam bandymui 😉 Gaminau su suriu ir sauleje dziovintais pomidorais (pagal https://www.nidosreceptai.lt/?p=6074), labai skani! Kita karta bandysiu be surio, paprasta, nes nebuvo tiek „skyleta” duona, padariau isvadas, jog nuo surio, bet ar tikrai taip? Kaip bebutu, dabar pradesiu dazniau kepti duona sia, nerealu 🙂
    P.S. Labai gerai suprantu del negalejimo sustoti 😀 mes jau karsta „degustuojam”, jau puse kepaliuko supjaustyta 😀

  16. Nida:

    Evita, tik įkaitink gerai!!! Mažiausiai 30 min palaikyk įkaitintoj orkaitėj (250C). Bus įdomu išgirst, kaip tau sekėsi. P.S. O mes kepalą didžiausią per dvi dienas jau baigiam sudorot. Reiks pertrauką padaryt, nes jau šonai plečiasi 🙂

  17. Evita:

    Na gerai, einu raitotis rankoves ir bandau kepti duonele 🙂 Gal sikart stiklinis indas bus draugiskas man 🙂

  18. Nida:

    Evita, šitą būtent kepalėlį (pagal šią receptūrą) kepiau moliniam puode 27cm skersmens. Mano stiklinis puodas 20CM skersmens, ir tikrai nebūtų tilpę. Stikliniame aš esu kepusi tradicinę duoną, kurios nereikia minkyti (esu publikavusi receptą). Bet moliniam visgi skaniau išeina… Ir špižnis labiau tinka. Jie geriau įšyla, laiko karštį tobulai. Aš iškepiau iš baltų miltų, tai vyras negali sustoti valgęs… Labai skanu, tikrai. Net pavojingai skanu, sakyčiau:)

  19. Evita:

    Nida, o kokio skersmens Tavo indas? Aš kažkada bandžiau stikliniame, tai nekažkas gavosi… Buvau nusprendusi daugiau nebandyti, kol neturėsiu špižinio puodo, bet labai jau skaniai ši duona atrodo 🙂

  20. Nida:

    Lina, išties tešlos perkėlimas į tą karštą indą nėra labai tiesmukiškas:) Bet pirmas kartas visada sunkiausias, o paskui rankos įsimiklina. Stiklinis indas tikrai tinka, esu tokiame kepusi. Tik tešlos kiekis nemažas, tai pažiūrėkit, kad tas indas pernelyg mažas nebūtų. Aš net esu kepusi metaliniame (tokio plono metalo) emaliuotame inde, ir taip pat viskas puikiai gavosi. O duona tikrai verta dėmesio, šiandien kepsiu dar vieną kepaliuką, iš šviesių speltos miltų.

  21. Lina:

    Atrodo gundančiai..:) Taip pat ir duonos perkėlimo procesas..atrodo sudėtingai.. Ar tinka stiklinis indas – troškintuvas?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *