Aš prispažįstu, kad pavydžiu medžiotojų žmonoms. Ne, ne savaitgaliais pradingstančių vyrų, ne šautuvų ir medžioklės rakandų, išdėliotų pagarbiausiose namų vietose, ir tikrai ne kokių nors ragų, pakabintų palubėje. Bet pavydžiu žvėrienos, kurios, jei tie vyrai medžiotojai taiklūs, jos paprastai turi savo šaldikliuose ir šaldytuvuose. Kartais nuskyla ir tų medžiotojų žmonų (arba pačių medžiotojų) draugams, kai po kokio nors sėkmingo pašaudymo atkeliauja paketėlis šviežios ir ekologiškos mėsytės. 

Paprastai tą mėsytę, palaikiusi keletą dienų šaltai (pabrandinusi, kitaip sakant) sudedu porcijomis ir užšaldau, kad didelės šventės proga galėčiau išsitraukti ir nustebinti net pačią save:) Šįkart jokios progos nebuvo (nors progą visada galima sugalvoti!), bet štai, galvoju, imsiu ir ištrauksiu kokį skanėstą, padėtą saugiai šaldymo kameros stalčiuke. 

Tas skanėstas buvo šernienos nugarinės išpjova. Tokio minkštumo, kad jos net kepti nereikia… Tad perpjoviau ją pusiau (nes labai ilga ta nugarinė), pabarsčiau druska ir pipirais, palaisčiau alyvuogių aliejumi ir palikau kokiai valandai ant darbastalio, kad sušiltų iki kambario temperatūros. 

Nugarinės išpjovai kepti pakanka 2-3 minučių kiekvienai pusei (turbūt nereikia priminti, kad vietoje šernienos puikiai tiks ir kiaulienos nugarinės išpjova!). Paskui reikia ją palaikyti šiltai, geriausia kokioj šiltoj lėkštėj, uždengus aliuminio folija, kad skoniai susimaišytų, mėsa sultingesnė būtų. 

Kol ta mėsa stovi, aš toje pačioje keptuvėje paruošiu raudono vyno padažą: ištraukusi mėsą, jei keptuvė išsausėjusi, įpilu šlakelį aliejaus, sumetu sukapotą česnako skiltelę, įberiu šaukštelį cukraus ir kepinu maišydama, kad česnakas karamelizuotųsi ir apkeptų. Tada įpilu kokią stiklinę raudono vyno, įdedu šaukštelį garstyčių, apelsinų džemo, įberiu druskos ir daug pipirų. Paverdu maišydama, gramdydama nuo dugno, kol vynas nugaruoja iki kelių šaukštų padažo, o ir pati padažo konsistencija tampa tiršta ir lipni. 

Patiekiau nugarinės išpjovą supjaustytą riekelėmis, palaistytą raudono vyno padažu, su gnocchi ir garuose virtais brokoliais. Vakarienė, kuriai pagaminti užtrukau 10 min. 

Nugarinės išpjova tokia minkšta, kad jai kepti pakanka 2-3 minutes kiekvieną pusę
Nugarinės išpjova tokia minkšta, kad jai kepti pakanka 2-3 minutes kiekvieną pusę
Prie nugarinės labai tinka raudonojo vyno padažas
Prie nugarinės labai tinka raudonojo vyno padažas

  1. Nida:

    Lina, sveiki. Kadangi nesu medžiotojo žmona, tai su žvėriena turiu gana ribotos patirties, tad nedrąsu man patarti kaip ten su ta briediena… Kadangi išpjova pati savaime yra minkščiausia gyvulio mėsa, tai spėju, kad kepimo laikas turėtų būti trumpas. Bet kiek laiko reiktų visą gabalą kepti nematant jo dydžio, tai jau tikrai nepatarsiu. Turėkit po ranka termometrą ir matuokit temperatūrą storiausioj vietoj, kitaip niekaip nesužinosit kiek laiko kepti…

  2. Lina:

    Sveiki, o kaip būtų su briedžio išpjova? Jos irgi nereiktų ilgai marinuot ir tik trumpai kepti? Ar tiktų šitas receptas? O jeigu visa gabalą norėčiau kepti orkaitėje,kiek reiktų kepti? Ačiū.

  3. Nida:

    Lina, kaip miela girdėti!! Išties, šis raudono vyno su česnakais padažas yra kažkas TOKIO, ane?:) Mano virtuvėje jis jau toks „budintis” patapo:) Tinka beveik visada ir beveik su viskuo:)

  4. Lina P.:

    Miela Nida, labai ačiū už šį fantastišką įrašą! Už rekomendacijas apie šernienos nugarinės kepimą ir svarbiausia už tą nuostabų burnoje skoniais šokantį vyno padažiuką. Į kompaniją dar smidriukai pakepti ant ghee sviestuko su čiut druskytės…
    Ačiū ačiū, Nidut!

  5. Nida:

    Miela Lana, aš visomet raginu žmones impovizuoti ir keisti ingredientus tais, kuriuos mėgsta, nebūtinai aklai sekti recepto aprašymą. Žinoma, kad drąsiai keiskite raudonu uogų džemu – man padažui norėjosi kažko saldesnio. O garstyčios – jomis neturėtumėte nusivilti, nes jos suteikia lašelį pikantiškumo, malonios rūgštelės.

  6. Lana:

    Laba diena Nida 🙂 sakykit o nesijaucia paskui padaze apelsinu skonis? Nelabai megstu apelsinu ir mesos derini. Gal galima pakeisti kokiu kitu raudonu uogu dzemu? Ir ar butinai deti garstycias? 🙂 aciu.

  7. Nida:

    Dalia, va čia tai jums pasisekė nežmoniškai!! Aš taip tik vakar ištraukiau gabalėlį šernienos kumpio, kurį buvau užslaptinusi šaldiklyje, ir iškepiau orkaitėje, paskui patiekiau su raudono vyno su šlakeliu konjako padažu, ir skrudintom bulvytėm, vaje, kokiam mes kulinariniam rojuj pasijautėm….:) Mano vyras kiekvienąkart kai tik valgo žvėrieną, tai negali patikėt, kad gali būti TAIP skanu!!! Todėl tikrai baltai jums pavydžiu, kad turit galimybę valgyti bene ekologiškiausią mėsą tiesiai iš miško!!!!

  8. Dalia:

    Nida,o Jūs jei atvažiuotumėt iki mūsų,gautumėt daug daug žvėrienos 🙂 esu „ta” laiminga medžiotojo žmona,valgom tik tokią mėsą ir į kiaulieną parduotuvėje netraukia akis net pažiūrėt,apie skonį nekalbu,atpratau. Perku nebent vištieną/kalakutieną.

  9. Grita:

    Nida,turiu tokia drauge,mano stalciukai kartais pasipildo tokiom mesytem,kaip tik turiu stirnienos ispjova,aciu uz recepta.

  10. Nida:

    Labai gerai, Dusia! Jei padažo daugiau nei 2 porcijas darysit, tai jį sutirštinkite keliais šaukštais kukurūzų krakmolo, kad tirštas gautųsi!

  11. dusia:

    paruosiu siandien su kalakutiena ! padazas puikus ! turiu brokoliu ir kalifioru! aciu,bus ka valgyti Sabatui

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *