Kaip ten tas posakis skamba – „žmogų iš kaimo ištraukti galima, bet kaimo iš žmogaus – ne”? Tai prisitaikyčiau tą posakį sau, kaskart pagalvojusi apie bulves! Na darykite man ką norite, gasdinkite dietomis ir antsvoriais, netinkamu produktų derinimu ir dar visokais baisumais, bet kaip aš bulvių iš savo valgiaraščio neišbraukiau, tai taip ir neišbrauksiu:)

Šįkart pagalvojau, kad pasigaminsiu ką nors labiau sofistikuoto nei suvalkiečių blynai (tai tie, be įdaro;) nes tik suvalkiečiai ant įdaro pataupo;)), kugelis ar kokios žydiškos latkės… Ir ėmiausi gnocchi. Ir galiu jums atsakingai pareikšti, kad pagaminti gerus gnocchi – yra reikalų!… Esu ne vieną klaidą padariusi praeityje, dėl ko tie gnocchi man nesigavo, nes tešla buvo gliti, ir kiek bedėčiau miltų, nieko man iš jos neišėjo… O atsitiko taip dėl to, kad permaišiau tešlą, o ta supykusi ėmė ir paleido visą savo glitumą. Dar kažkada sugalvojau, kad užminkysiu gnocchi tešlą virtuviniu kombainu: juk turiu tokį agregatą, negi dabar rankas iki alkūnių teršiuosi? Ir taip pat nieko nesigavo. Dar blogiau buvo nei pirmą kartą:) 

Tad dabar jau jaučiuosi tą statinę druskos suvalgiusi, ir galiu kitus mokyti, kaip reikia daryti tradicinius itališkus bulvių virtinius, kurie, beje, Italijoje atnešami tiems, kas nenori sriubos (o sriubos, panašu, Italijoje ne taip jau daug kas ir nori;)). 

Taisyklė Nr. 1: bulves virkite su lupenomis. Tų lupenų neįpjaukit, ar dar kažkaip nepaskatinkite, kad jos sutruktų verdant – jums nereikia, kad bulvės minkštimas prisigertų vandens. Dar geriau, jei bulves kepsite orkaitėje, susukę į aliuminio foliją. Beje, vienas mano pažįstamas šefas atskleidė paslaptį, kad jei kepant bulves į foliją dar pribersite rupios druskos, tai ta druska puikiai sugers drėgmę iš bulvių, o gnocchi tešlai tai geriausias dalykas, kas gali nutikti. 

Taisyklė Nr. 2: Išvirusių bulvių lupenas nulupkite kol jos dar karštos. Ir čia pabrėžiu – karštos, o ne drungnos. Taip, pirštus apsisivilinsite. Bet dėl gero rezultato – verta. 

Taisyklė Nr. 3: Iškart tas karštas bulves sumalkite mėsmale. Jei tokios neturite (aš neturiu), įsigykite specialų bulvių presą (yra pvz., Ikea) – jis veikia panašiu principu kaip česnakų spaustukas. Tik šitas didesnis. Dar galite bulves trinti grūstuve, bet čia jau už rezultatą neatsakau. 

Taisyklė Nr.4: Jūsų bulvės šioje stadijoje turi būti dar šiltos, tad tikiuosi, kad praeitus etapus dirbdami nesiblaškėte, paskubėjote, viską atlikote kaip reikia. Tai štai dabar dar šiltas bulves sumaišykite su kiaušiniu ir miltais. Ir NEPERMINKYKITE!!! Beliko tik iškočioti ilgais vamzdeliais ir supjaustyti. 

Taisyklė Nr. 5: Paskutinė taisyklė – gnocchi virkite dideliame puode su daug pasūdyto verdančio vandens. Sumeskite virtinukus į kunkuliuojantį vandenį, ir išgriebkite iškart, kai tik jie pakils į paviršių. Nespėsite – valgysite bulvių tyrę, praskiestą daaaaaaaaug vandens….

Na, o jau patiekimui tai fantazuokite į sveikatą! Man pats skaniausias – sviesto su česnakais ir šalavijais padažas. Bet jūs galite rinkitis pomidorų padažą, arba grietinės, arba pakepintų svogūnų (o gal net pakepintų lašinukų?… Ech, tas lietuviškas kraujas ėmė ir prasimušė;)))

Itališki gnocchi - su sviesto, česnakų ir šalavijo padažu
Itališki gnocchi – su sviesto, česnakų ir šalavijo padažu
Gnocchi su pomidorų padažu
Gnocchi su pomidorų padažu
Gnocchi
Porcijos 4
Minkštučiai itališki bulvių virtinukai
Komentuoti
Spausdinti
Gnocchi
  1. 1 kg bulvių
  2. 1 kiaušinis, išplaktas
  3. 100g miltų
  4. Druskos, pipirų
Sviesto ir šalavijų padažui
  1. Gabalėlis sviesto
  2. Šlakelis alyvuogių aliejaus
  3. 1/2 česnako skiltelės
  4. saujelė šalavijų lapų
Pomidorų padažui
  1. Šlakelis alyvuogių aliejaus
  2. 1/2 svogūno, supjaustyto gabaliukais
  3. 1/2 česnako, susmulkinto
  4. 1 stiklinė pomidorų tyrės
  5. Druskos, pipirų
Instrukcijos
  1. Bulves išvirkite su lupyna (apie 30-40 min., kol visiškai suminkštės). Nulupkite dar karštas.
  2. Sutrinkite bulves per sietelį arba sumalkite mėsmale. Sukrėskite į didelį dubenį.
  3. Įpilkite plaktą kiaušinį, įberkite miltus, pabarstykite druska ir pipirais. Suminkykite tešlą (tik neminkykite ilgai, kol ingredientai susijungs). Suformuokite ilgas "dešras" ir jas supjaustykite gabaliukais.
  4. Užkaiskite didelį puodą vandens, gerai pasūdykite. Kai vanduo užvirs, sudėkite dalimis virtinius, ir vos jie iškils į paviršių, išgriebkite kiaurasamčiu.
  5. Patiekite su mėgstamu padažu.
Sviesto ir šalavijų padažas
  1. Visus ingredientus sudėkite į keptuvę ir kepinkite ant silpnos ugnies apie 3-5 minutes, kol česnakas sukeps ir šalavijas apskrus.
Pomidorų padažas
  1. Nedideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir apkepinkite kol jie taps skaidrūs. Pabaigoje suberkite česnakus, tada supilkite pomidorų tyrę, įberkite druskos, pipirų, šlakelį vandens, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol masė pasieks norimą padažo konsistenciją. Paragaukit, ar netrūksta druskos, pipirų.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Gnocchi. Itališki bulvių virtinukai": 7

  1. Nida:

    Evelina, įtikinote dar kartą pabandyti. Aš Kitchen Aidą tikrai sukau ilgiau nei 5s, bet jei apsiribojant tokiu trumpu laiku,t ai tikiu, kad nespėjo tešla gliti tapti. Aš taip pat spaudžiau per spaustuvę bulves – nuostabus daiktas. Išties purumas neišpasakytas. Aš irgi jau planuoju sekančius gnocchi vakarėlius, nes labaaaaai skanu:)

  2. Evelina:

    Gal prieš savaitę pagaminau tobulus „nejokius”. Viską dariau lygiai taip, kaip rekomenduojate. Tik labai norėčiau apginti Didįjį virtuvės pagalbininką Kitchen Aid. 🙂 Paslaptis tame, kad sudėjus išspaustas šiltas bulves (rekomenduoju būtent spausti (pas mane Banquet prietaisiukas tam reikalui), o ne malti mėsmale, nes konsistencija gaunasi kitokia, lengva ir puri kaip pūkas), kiaušinį ir miltus reikia maksimaliu greičiu viską sumaišyt per kelias sekundes. Laiko nefiksavau, bet, manau, sugaišau ne daugiau 5 s. Naudojau tešlos maišymo antgalį. Tešla gavosi tobula. Minkšta, tačiau nė kiek nelimpati prie rankų, šilko švelnumo, mikšta, bet pakankamai tvirta „gyvačiukėms” volioti, net miltuot daug nereikėjo… Mmmmm…. reiks pakartot… 🙂

  3. Pingback: nugarinės kepsnys su raudonojo vyno padažu

  4. Nida:

    Bravo, Odeta, nu bet tu ir charakterį stiprų turi… Nežinau kaip save nugalėčiau, jei reiktų kokios dietos laikytis, arba atsisakyti, pvz., gliutenų… Taigi visi pyragai, blyneliai, duona… Oi, niekaip ne. Bet sako, kad gerai tų gliutenų kuo mažiau valgyt. Šanuolė.

  5. Odeta:

    Nida, mânes irgi is kaimo istraukti negaliu :)))) Bet bulves man sventas maistas, ypac kai dabar nusprendziau maitintis be gliuteno. Beje, ikvepta Tavo paruostu patiekalu vakarieniu ir kolegu rekomendaciju 🙂 Bulviu niekaip nesugebu isbraukti is savo meniu, per daug jau to kaimo manyje 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *