Jau ką ką, bet šokoladinius triufelius gaminu tik ypatingomis progomis… Tada, kai namuose labai garbingi svečiai, ir po vakarienės noriu jiems pasiūlyti šį tą saldaus prie taurės konjako ar viskio. Rankomis pagaminti šokoladiniai saldainiai tiesiog tirpsta burnoje, nes jiems naudoju patį geriausią belgišką šokoladą. Taip pat drąsiai žaidžiu su skoniais, užuot gaminusi nuobodžius baltojo ar juodojo šokolado triufelius. Mano patikimiausias gidas šiame procese – Kate Zuckerman ir jos knyga The Sweet Life. Desserts form Chanterelle. Tai knyga ne pradinukams, kai kurių jos kepinių net nesiimu daryti:) 

Bet triufeliai – visai kas kita:) Bėda tik ta, kad su jais – pusė dienos terlionės, o paskui dar kokia valanda tvarkant virtuvę:) Ypač jei norisi, kad ant deserto lėkštės būtų ne vienos, o kelių rūšių triufeliai…

Tad dalinuosi šiandien trijų rūšių triufelių receptais: Baltojo šokolado su kardamonu, pistacijomis ir kokosais (labai indiškas motyvas), Penkių Skonių šokoladinių (Kinijos ir Vietnamo virtuvių prieskoniai) bei Tamsaus šokolado su cinamonu, kakavos čipsais (arba kavos pupelėmis), konjaku ir graikiškų riešutų plutele (kažkas tarp Prancūzijos ir Meksikos…). 

Šokoladiniai triufeliai: nemažai darbo, bet pasimėgavimas rezultatu - garantuotas
Šokoladiniai triufeliai: nemažai darbo, bet pasimėgavimas rezultatu – garantuotas
Šokoladinius triufelius pateikite po vakarienės, prie taurės gero konjako arba viskio
Šokoladinius triufelius pateikite po vakarienės, prie taurės gero konjako arba viskio
Baltojo šokolado triufeliai su kardamonu, pistacijomis ir kokosais
Yields 50
Indiškais aromatais kvepiantys baltojo šokolado triufeliai
Komentuoti
Spausdinti
Triufeliams
  1. 10 kardamono pumpurų
  2. 1/4 stiklinės + 2 šaukštai riebios grietinėlės
  3. 225g baltojo šokolado
  4. 1 šaukštas minkšto sviesto
  5. 1/2 stiklinės trupintų pistacijų
Triufelių apvalkalui
  1. 85g baltojo šokolado (aš pakeičiau pienišku)
  2. 3/4 stiklinės kokosų drožlių
Instrukcijos
  1. Pirmiausia prieskoniais prisotinkite grietinėlę: sunkaus puodo ar keptuvės dugnu prispauskite kardamono pumpurus taip, kad jos atsidarytų ir susismulkintų, o iš vidaus išbyrėtų juodos sėklytės. Nedideliame puode sumaišykite grietinėlę, kadramono ankštis, sėklas, ir kaitinkite ant vidutinės ugnies iki beveik užverdant. Nukelkite nuo ugnies ir palaikykite uždengtą puodą 10-30 minučių. Perpilkite grietinėlę per sietelį ir išmeskite prieskonius.
  2. Baltą šokoladą ištirpinkite ant garų, vandens vonelėje. Atsargiai, kad temperatūra nepakiltų pernelyg aukšta, kad šokoladas nepradėtų prikepti arba nesušoktų gabalais. Temperatūra tirpstančio šokolado turi būti tokia, kad įkišus pirštą, jis nenudegtų. Pamažu į ištirpintą šokoladą supilkite grietinėlę ir gerai išmaišykite, kol masė bus tolygi ir aksominė. Įmaišykite sviestą ir pistacijas, kol viskas gerai susijungia tarpusavy.
  3. Masę sudėkite į nedidelį plokščią indą ir palikite šaldytuve atvėsti mažiausiai dviems valandoms.
  4. Triufelius formuokite šaukšteliu, skirtu melionui skobti (22mm diametro). Pradžioje jį pamerkite į labai karštą vandenį, gerai nukratykite lašelius, ir tik tada skobkite šokolado masės rutuliuką. Taip jis lengvai iškris iš šaukštelio. Tokius suformuotus rutuliukus sudėliokite ant didelės lėkštės arba padėklo ir padėkite į šaldytuvą dar maždaug pusvalandžiui.
  5. Pasigaminkite triufelių “apvalkalą”: ant garų ištirpinkite baltą šokoladą. Atskiroje lėkštelėje išberkite kokoso drožles. Susidėliokite ant stalo taip, kad viskas būtų šalia, ir šokoladuotom rankom nereiktų ieškoti spintelėse reikiamų indų ar prietaisų. Nepamirškite pasidėti lėkštės ar padėklo, kuriame dėliosime pagamintus triufelius.
  6. Triufelius pamirkykite šokolade, kol jie apsidengia tolygiai, tada pavoliokite kokoso drožlėse ir dėkite į paruoštą lėkštę ar padėklą. Taip pagamintus triufelius trumpam padėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų, ir tik tada sudėliokite į popierinius dėklelius. Laikykite šaltai.
Adapted from The sweet life
Adapted from The sweet life
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Juodojo šokolado triufeliai su konjaku, kakavos traškučiais ir cinamonu
Yields 50
Burnoje tirpstantys šokolado ir konjako triufeliai, apvolioti graikiškuose riešutuose
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1/2 puodelio plius 2 šaukštai grietinėlės
  2. 1/2 šaukštelio malto cinamono
  3. 225g juodojo kartaus šokolado (61-66% kakavos)
  4. 2 šaukštai sviesto
  5. 1 šaukštas konjako
  6. 1 šaukštas skrudintų kakavos gabaliukų*
Padengimui
  1. 85g juodojo karčiojo šokolado
  2. 1 1/4 puodelio sumaltų graikiškų riešutų
Instrukcijos
  1. Nedideliame puode sumaišykite grietinėlę, cinamoną, ir kaitinkite ant vidutinės ugnies iki beveik užverdant. Nukelkite nuo ugnies ir uždengę palaikykite apie 10 min, kad grietinėlė prisigertų aromato.
  2. Per tą laiką ant garų ištirpinkite šokoladą. Pamažu įmaišykite grietinėlę. Tada dalimis sudėkite ir sumaišykite sviestą, supilkite konjaką bei įmaišykite kakavos gabaliukus. Masę sudėkite į nedidelį indą ir palikite šaldytuve sustingti dviems valandoms.
  3. Pasigaminkite padengimą: ištirpinkite šokoladą, lėkštėje sudėkite maltus riešutus. Melionui rutuliukais pjaustyti skirtu šaukšteliu (https://www.amazon.com/OXO-Good-Grips-Melon-Baller/dp/B00004OCM4) formuokite triufelius, juos apvilgykite tirpintame šokolade ir apvoliokite maltuose riešutuose. Laikykite šaldytuve kol sustings, paskui sudėkite į popierinius sijonėlius, skirtus triufeliams.
Pastabos
  1. *Skrudintos kakavos gabaliukai parduodami specializuotose konditerijos parduotuvėse, jie labai tinkami įvairiems šokoadiniams kepiniams. Jei jų neturite arba nėra galimybės gauti, pakeiskite šaukštu stambiai sumaltų šviežios juodos kavos pupelių
Adapted from The sweet life
Adapted from The sweet life
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Penkių skonių šokoladiniai triufeliai
Yields 50
Vietnamo ir Kinijos prieskoniais gardinti šokoladiniai triufeliai
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1/2 stiklinės plius 2 šaukštai grietinėlės
  2. 1 lazdelė cinamono
  3. 3 žvaigždiniai anyžiai
  4. 12 Sichuan pipirų*, lengvai sutraiškytų
  5. 3 gvazdikėliai
  6. 12 pankolio sėklų (fennel)
  7. 225g juodojo pusiau saldaus šokolado (56-64% kakavos)
  8. 2 šaukštai minkšto sviesto
Padengimui ir apvoliojimui
  1. 85g juodojo šokolado
  2. 30g kakavos miltelių
Instrukcijos
  1. Nedideliame puode sumaišykite grietinėlę, sudėkite visus prieskonius, ir kaitinkite ant vidutinės ugnies iki beveik užverdant. Nukelkite nuo ugnies ir uždengę palaikykite apie 15 min, kad grietinėlė prisigertų aromato.
  2. Per tą laiką ant garų ištirpinkite šokoladą. Nukoškite grietinėlę per sietelį, prieskonius išmeskite. Pamažu įmaišykite į tirpintą šokoladą grietinėlę. Tada dalimis sudėkite ir sumaišykite sviestą. Masę sudėkite į nedidelį indą ir palikite šaldytuve sustingti dviems valandoms.
  3. Pasigaminkite padengimą: ištirpinkite šokoladą, lėkštėje išberkite kakavos miltelius. Melionui rutuliukais pjaustyti skirtu šaukšteliu (https://www.amazon.com/OXO-Good-Grips-Melon-Baller/dp/B00004OCM4) formuokite triufelius, juos apvilgykite tirpintame šokolade ir apvoliokite maltuose riešutuose. Laikykite šaldytuve kol sustings, paskui sudėkite į popierinius sijonėlius, skirtus triufeliams.
Pastabos
  1. *Jei neturite Sichuan pipirų juos pakeiskite paprastais juodaisiais pipirais ir trupučiu čili pipirų
Adapted from The Sweet Life
Adapted from The Sweet Life
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
 

Komentarų apie "Šokoladiniai triufeliai": 6

  1. Nida:

    Cha, Andrej – būtent, labai teisingai, vien ką reiškia meditacija, ir su kiekvienu triufeliu tobulėjanti forma…. Taip, daug žaidimo, bet tikrai verta!! Ačiū, kad išbandėt dar vieną mano labai mėgiamą receptą!!

  2. Andrej:

    Valentino dienos proga pagaliau išdrįsau prisiliesti prie triufelių gamybos. Dariau pagal du receptus (su konjaku ir penkių skonių). Pati masės gamyba kaip ir sakėt nesudėtinga, smagumui prasidėjo, kaip ir tikėjausi, sukant rutuliukus. Bet antrą dešimtį darant jau artėjo link tobulos sferos formos 
    Skonis abiejų puikus ir paragavus į pirktinius net žiūrėti nesinori (jau nekalbant apie pirktinių sudėtį). Tik į penkių skonių kitą kartą dėsiu daugiau kiekvienų prieskonių, kad būtų dar išraiškingesnis skonis.
    Bet procesas labai užkabino ir planuose šokoladinių saldainių gamyba su triufelio įdaru.

  3. Nida:

    Andrej – čia labai nerizikingas receptas, nes neįmanoma, kad jis nesigautų:)) O šaukštelis melionams (ir čia reikia pataisyti, nepastebėjau klaidos), taip vasdinamas Melon Baller: https://www.amazon.com/OXO-Good-Grips-Melon-Baller/dp/B00004OCM4. Dydis labai priklauso nuo kantrybės, kiek žmogus linkęs terliotis su mažais triufeliukais:) Maniškiai pradžioj būna maži, o paskui kažkaip padidėja…:) Bet vienos porcijos, jei nedideliam kiekiui (2) žmonių, tai užteks ir dar liks kelioms dienoms prie kavos:)

  4. Andrej:

    Surizikuosiu ir aš pasigaminti artėjančios vasario 14 proga, tik turiu klausimą, kas tai do daiktas „šauktelis skirtas moliugo pjaustymui rutuliukias” ? ir kiek gaunasi triufelių iš vienos porcijos?
    Ačiū

  5. Nida:

    Ir stiklinė, ir puodelis yra amerikietiškas CUP, jis yra 250ml. Nežinau prie kurio pavadinimo apsistot, nes kai rašau puodeliais, žmonės labai konfuzinasi, nes nežino apie kokius čia puodelius kalba…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *