Dar šis tas iš Japonijos kulinarijos, ir tai, kas gali būti be vargo pagaminama lietuviškoje virtuvėje. 

Ar jūs mėgstate tofu? Ar dažnai gaminate su šiuo sveiku sojų produktu, neturinčiu laktozės? Ar esate įvaldę tofu ruošimo technikas ir paslaptis? 

Iki šiol Lietuvos parduotuvėse buvo vien kietas (net guminis, sakyčiau) vietinės gamybos tofu, kuris kepdamas virsta dažnai sunkiai kramtomu kietu daiktu… Tačiau nė su žiburiu negalima buvo rasti taip vadinamo silken tofu – visiškai kitokios konsistencijos sojų pupelių „sūrio”, kuris tinka valgyti tiek keptas, tiek ir visiškai neapdorotas, o kepdamas išlieka sultingas ir minkštas. Ir štai aptikau silken tofu Rimi, ir net dviejų tipų – visiškai minkštas, kuris naudojamas padažams, maistingiems rytiniams kokteiliams, ir kietesnio silken tofu. Tad štai šį ir pasirinkau dar vienam japoniškam patiekalui, kurį lengvai pasigamins kiekvienas, net pradedantis virtuvės mėgėjas!

Jei niekuomet nesate gaminę su tofu, visų pirma turite žinoti, kad tofu supakuojamas kartu su skysčiu, ir tą skystį reikia gerai nusausinti. Ne vien nupilti jį iš pakelio, bet geras porą valandų palaikyti tofu tarp dviejų paklotų keliasluoksnių popierinių rankšluosčių, geriausia dar iš viršaus paslėgus kokiu nors nesunkiu daiktu. Aš džiovindama savo silken tofu sunaudojau beveik pusę ritinio popierinio rankšluosčio:) Nes tas skystis vis rinkosi ir vis mano rankšluostis drėko…:) Esu skaičiusi, kad japonai, sausindami tofu, kažkokiu būdu patalpina jį tarp dviejų lėkščių ir pakreipia visą šį „įrenginį” 45 laipsnių kampu, kad skystis nusivarvėtų… Kai sugalvosiu kaip tą padaryti, jums parašysiu. O jei jūs esate patyrę ir žinote kokius nors kitus patikimus būdus džiovinti tofu – pasidalinkite su manim ir kitais skaitytojais:) 

Tad kai jau tofu skystis bus nusausintas, beliks supjaustyti jį kubeliais, apvolioti kiekvieną kubelį kukurūzų krakmole, tada su 1 šaukštu šalto vandens suplaktame kiaušinio baltymo plakinyje, ir apvolioti baltųjų arba juodųjų sezamų sėklose. Ir iškepti karštame augaliniame aliejuje (nepamirštant nusausinti riebalų pertekliaus popieriniu rankšluosčiu). 

Beje, tokiu pat būdu galite kepti ne tik tofu sūrį, bet gaminti traškios vištienos gabalėlius. Gausite sultingą mėsą viduje ir traškų sezamų apvalkalą, kuris išliks traškus net ir atvėsęs. 

Patiekite tofu su japonišku padažu, kurį gaminau kepdama traškius daržovių tempūros paplotėlius, arba tiesiog su sojos padažu. 

Traškaus tofu sūrio gabalėliai
Traškaus tofu sūrio gabalėliai
Paniruotei naudokite baltuosius arba juoduosius sezamus
Paniruotei naudokite baltuosius arba juoduosius sezamus
Traški plutelė išliks net atšalus
Traški plutelė išliks net atšalus
Keptas tofu su traškia sezamų plutele
Porcijos 2
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 pakelis tofu sūrio, nusausintas
  2. Aliejaus kepimui
Paniruotei
  1. 1 kiaušinio baltymas
  2. 1 šaukštas ledinio vandens
  3. Kukurūzų krakmolo
  4. Sezamų sėklų (juodų, baltų)
Instrukcijos
  1. Nusausintą tofu sūrį supjaustykite kubeliais. kiekvieną kubelį iš visų pusių apvoliokite krakmole, ir nupurtykite perteklių. Tada pamerkite į vandens ir kiaušinio baltymo plakinį, ir galiausiai apvoliokite sezamų sėklose.
  2. Skrudinkite karštame augaliniame aliejuje. Kai viena pusė apkepa, apverskite kubelį kita puse.
  3. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros, su sojos padažu arba saldžiu japonišku sojos ir mirin padažu.
Adapted from Washoku
Adapted from Washoku
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Keptas tofu su sezamo plutele": 4

  1. Reda:

    Jums padėtų prietaisas, kuriuo mūsų močiutės varškės sūrį spausdavo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *