Dar prieš prasidedant Adventui daviau sau žodį – keturias savaites atsisakyti desertų. Jau pačią pirmą dieną, susitikusi su bičiule aptarti fotografijos klausimų, nė pati nepajutau, kaip ranka pasiekė šokolado pytelę, paskui antrą… Ir tik tada save pagavau – taigi sau pažadėjau!!!!… 

Šįvakar į svečius pasikvietėm bičiulius. O kai ką nors kvieti į svečius, tai juk nepradėsi teisintis, kad deserto nebus, nes juk davei sau Advento priesakus!:) Tad štai pirma Advento savaitė į pabaigą, ir tų desertų, prie kavutės ir ne tik, taip ir nepavyko išvengti… 

Bet be deserto dar buvo ir pagrindinių patiekalų, ir užkandžių. Iš vakaro, kuomet planavau vakarienės meniu, ilgai galvojau ko gi pasiilgau, ir kas tiktų šį ramesnį metų laiką prieš didžiąsias šventes. Ir tada prisiminiau … japonišką virtuvę. Juk kaip seniai mano namai kvepėjo jeponiškais aromatais!..

Kai rengiu japonišką vakarėlį, ir beje, kai lankausi gerame (Gerame) japoniško maisto restorane, niekuomet negaminu/neužsisakau sušių. Sušiai – tai savotiškas greitas maistas, man jokiais būdais nesisiejantis su jaukia vakariene su išlyginta staltiese ant stalo, maloniais pokalbiais, geru vynu… Sušiai – kai reikia greitai. Ir kartais skaniai:) 

Mano japoniškas vakarėlis buvo su miso sriuba, su saldžioje glazūroje keptais lašišos kepsniais (tik dabar apsižiūrėjau, kad šio recepto dar nesu patalpinusi blog’e, nors gaminau jį tikrai ne pirmą kartą!!- reikės pasitaisyti), su namų gamybos žaliosios arbatos matcha ledais, ir su tikru hit’u tapusiu karštu užkandžiu – vegetariškais tempuros traškučiais! Tikras atradimas, kad lietuviškos daržovės ir dar vienas kitas ingredientas – ir ant stalo tikrų tikriausia japoniško maisto fiesta!:) 

Beje, kalbant apie japonišką maistą ir jo gamybą namuose. Yra keletas ingredientų, kurių reikia, kad galėtumėte be vargo ruošti japoniškus patiekalus, tačiau Lietuvoje jie – tikras deficitas…. Tai, kas kitose šalyse paruodama supermarketuose egzotiško maisto lentynose (kuriose ties Japonija pas mus vien ingredientai sušiams…), pas mus, deja, vis dar retenybė. Atrodo, kad lietuviai be sušių daugiau nieko nežino ir jiems nieko daugiau nereikia… Todėl jei keliaujate kur nors po Europą ir turite vietos lagamine, pasinaudokite proga, nusipirkite tokių japoniškos virtuvės būtinų ingredientų kaip mirin (saldus ryžių vynas), miso pastos (tamsios, šviesios), dashi (bazinio japoniško jūros sultinio, kuris yra daugelio patiekalų sudedamoji dalis, miltelių) arba kombu (džiovintų jūros dumblių, iš kurių tą sultinį prireikus patys išsivirsite), bei katsuo-bushi (džiovintos žuvies dribsnių, reikalingų sultiniui), japoniško (bet ne kiniško) sojos padažo… Šie produktai stovės sau ramiai spintoje keletą metų (tik jūs juos greičiau sunaudosite), ir galėsite stebinti namiškius ir svečius, gamindami kur kas skanesnius patiekalus, nei Vilniaus japoniški restoranai… 

Traškūs daržovių paplotėliai - skanus užkandis ir vaikams, ir suaugusiems
Traškūs daržovių paplotėliai – skanus užkandis ir vaikams, ir suaugusiems
Morkos, pastarnokai, cukinijos ir saldžios bulvės - štai ko jums reikia, kad pasigamintumėte šiuos traškius paplotėlius!
Morkos, pastarnokai, cukinijos ir saldžios bulvės – štai ko jums reikia, kad pasigamintumėte šiuos traškius paplotėlius!
Vegetariški tempura skrebučiai
Porcijos 4
Traškūs daržovių blyneliai, skaniausi su originaliu japonišku padažu, bet puikiai tiks ir mėgiamas saldžiarūgštis...
Komentuoti
Spausdinti
Paplotėliams
  1. 1 morka
  2. 1/2 saldžios bulvės
  3. 1/2 nedidelės cukinijos
  4. 1 pastarnokas
  5. 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
Tempura tešlai
  1. 6 šaukštai ledinio vandens
  2. 4 šaukštai miltų
  3. Žiupsnis smulkios druskos
  4. Žiupsnis valgomosios sodos
Padažui
  1. 2/3 stiklinės dashi sultinio (arba vandens)
  2. 2 šaukštai mirin
  3. 2 šaukštai sojos padažo
  4. 4 šaukšteliai šviežio imbiero sulčių
Kepimui
  1. Aliejaus
Patiekimui
  1. Baltojo ridiko
Instrukcijos
  1. Visas daržoves nulupkite ir supjaustykite arba sutarkuokite plonomis juostelėmis (julienne). Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apibarstykite krakmolu ir išmaišykite, kad visos juostelės pasidengtų krakmolu.
  2. Pasiruoškite padažą: sumaišykite visus ingredientus ir pakaitinkite, tik neužvirkite. Palikite, kad pastovėtų padažas šiltas.
  3. Įkaitinkite wok keptuvėje aliejų, kad jo pakaktų skrudinimui.
  4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite lediį vandenį su likusiais biriais tempura tešlos produktais.
  5. Pasiruoškite kitą nedidelį dubenėlį: imkite mažą saujelę sutarkuotų (smulkintų) daržovių mišinio ir įdėkite į šį tuščią dubenėlį (kiekvieną traškutį reikės ruošti atskirai!). Ant daržovių užpilkite maždaug 1/2 šaukšto tempuros mišinio, ir viską sumaišykite. Šią sulipdytų tešla daržovių n porciją uleiskite į įkaitintą aliejų. Ruoškite kitą porciją daržovių, sekančiam paplotėliui.
  6. Skrudinkite paplotėlius iš abiejų pusių tol, kol šie gražiai apskrus. Išimkite is dėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius.
  7. Patiekite su padažu pamirkymui ir plonomis ilgomis juostelėmis supjaustytu baltuoju ridiku.
Adapted from Washoku: Recipes from Japanese Home Kitchen
Adapted from Washoku: Recipes from Japanese Home Kitchen
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Vegetariški tempura traškučiai": 7

  1. Nida:

    Tina, spaudžiau pati – sutarkavau smulkia tarka, ir išspaudžiau panaudojusi gabalėlį marlės. Tiks ir smulkus sietelis – imbiero šaknis labai sultinga, o recepte reikia vos šaukšto kito….

  2. Tina:

    imbiero sultis pati spaudete, ar yra pirkti?… suciaspaudes neturiu, gal galima kuo nors pakeisti?

  3. Dovilė:

    Aš irgi dievinu miso sriubą, bet man kol kas nesigauna ją skaniai pagamint. Kiek bandžiau, tai man trūko „skonio”. Reiks dar pasitreniruot japonų virtuvėje.

  4. Nida:

    Nemėgsti miso sriubos??? Aš ją dievinu…. Tik per retai gaminu kažkodėl… Beje, namų gamybos miso sriuba man skaniausia.

  5. Odeta:

    Meniu skamba puikiai 🙂 Vienintelio, tai ko nemegstu, tai miso sriubos, bet skrebuciai labai skaniai atrodo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *