Obuoliai obuoliai obuoliai – jie dabar ant bangos! Kas verda obuolienes, kas spaudžia sultis, kas kepa pyragus… Tik kai jau sezonas gerai įsibanguoja, tai tų obuolių būna daugiau, nei suvartoti įmanoma:) Praeitą kartą papasakojau jums apie obuolių čatnį, kurį su malonumu skanauju su vištiena, maltinukais, ir dar eilė laukia paragauti su sūriu. Ir žadėjau, kad patalpinsiu receptą ką galima daryti su atlikusiomis obuolių odelėmis bei išpjaustytomis sėklomis. Man labai patinka virtuvėje šeimininkauti be atliekų, todėl šįkart tai jau sunaudosime viską iki pat galo:) Ir saldintis gyvenimą galėsime iki soties, ypač kai kokia labiau apniukusi diena už lango išauš:) 

Tad jūsų dėmesiui – obuolių sirupas su vanile. Tiks prie pusrytinių košių, prie desertų, blynelių ir visko, kas atrodys nepakankamai saldu:) Galiu drąsiai ir atsakingai pareikšti, kad šis vanilės aromato sirupas gali drąsiai konkuruoti su prašmatniuoju (ir vis dar brangiu lietuviškai kišeinei) klevų sirupu!

Tirštas obuolių sirupas verdamas iš odelių ir obuolių sėklidžių
Tirštas obuolių sirupas verdamas iš odelių ir obuolių sėklidžių
Skaniausias pusryčiams su košėmis ir blynais
Skaniausias pusryčiams su košėmis ir blynais
Obuolių sirupas
Yields 400
Tirštas rausvos spalvos sirupas su maloniu vanilės aromatu
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. Odelės ir viskas, kas liko išpjausčius ir nulupus 1 kg obuolių
  2. Vanduo
  3. 250 g cukraus (1 stiklinė)
  4. Šviežios citrinos sulčių
  5. 1/2 šaukštelio vanilės pastos arba pusės vanilės ankšties sėklelės
Instrukcijos
  1. Odeles ir išpjaustytas sėklas, kurios liko kai ruošėte Obuolių Čatnį užpilkite vandeniu taip, kad beveik apsemtų visas obuolių liekanas.
  2. Virkite ant vidutinės ugnies uždengę 20 minučių. Tada nukoškite, obuolių tirščius išmeskite o skystį grąžinkite ant ugnies.
  3. Virkite atidengę ant didelės ugnies kol skysęio liks maždaug 1.5 stiklinės. Suberkite cukrų ir toliau virkite, kol cukrus ištirps ir padažas sutirštės (apie 5-8 minutes).
  4. Pabaigoje įlašinkite citrinos sulčių ir įmaišykite vanilę. Išpilstykite į stiklinius buteliukus ir laikykite šaldytuve.
Adapted from Modern Wifestyle
Adapted from Modern Wifestyle
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Genute, čia receptas tiems miesčionims, kurie obelų su nusvirusiomis šakomis prie namo neturi, tad jiems reikia sunaudoti viską:) Žinoma, kad iš obuolių taip pat galima gaminti. Tik sako, kad žievelėse daug vitaminų lieka, o mes jas dažnai nulupame ir išmetame….

  2. Genute:

    O kodel gaminti is visokiu atlieku😏Kodel ne is pilnu obuoliu?

  3. Nida:

    Nomeda, matyt reikia savo variantą „pagauti” ir tirštumo, ir saldumo… Ir turbūt tik per praktiką tas ateis:)

  4. Nomeda:

    O man kai ptik atvirkšiai-per daug sutirštėjo. Arba per daug nugarinau skysčio virdama, arba per ilgai viriau jau su cukrumi. Gavosi kaip skysta uogienė. Ir gal kiek per saldu mano skoniui (pyliau ant košės). Bet idėja puiki 🙂

  5. Nida:

    Linute, matyt per mažai dėjote cukraus, arba per mažai nugarinote skystį (nesulaukėte, kol sutirštės)… Čia labai dažnam pasitaikiusi problema – visi skundėsi tuo pačiu:) Cukraus is vandens (nuoviro) proporcijas reiktų skaičiuoti 1:1 (t.y. stiklinei skysčio – stiklinė cukraus). Žinau, tai atrodo siaubingai daug, bet sirupas todėl ir tirštas, kad jame daaaaaaug cukraus….

  6. Linute:

    Sveiki, gal galite numatyti kodel sirupas nesutirstejo? Skonis tobulas, bet skysta…

  7. Nida:

    Sandra, man iš atliekų, likusių nuo 1kg obuolių, pagal tą receptą, kurį aprašiau, gavosi maždaug stiklinė tiršto sirupo.

  8. Nida:

    Ohoho! Va čia tai bent! Turėjo gautis visiškas gėris. Pamenu iš vaikystės tuos svarainių sirupus, kai mama išvirdavo…..

  9. Nida:

    Dangira, jau dauguma mano draugių (ir net mano mama, kuri šiaip nelabai puola mėginti visokių naujovių) išbandė šį sirupą:) Ir tiek „užsikabino”, kad planuoja kuo gadrdins kitą porciją:) Tiks bet kokie mėgiami prieskoniai: cinamonas (tik naudokite lazdeles, o ne maltą cinamoną, jei nenorite, kad nukentėtų spalva!), gvazdikėliai, žvaigždinis anyžius, muskatas…..

  10. Nida:

    Odeta, acto dar negaminau:) Bet kas žino, gal ateis laikas ir jam?:)

  11. Pingback: gardus padažas prie mėsos arba sūrio

  12. Pingback: karališki savaitgalio pusryčiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *