Ar užderėjo pas jus, jūsų draugus, gimines ir kaimynus obuoliai? Ar jie kaip kiekvienais metais siūlo jums tų obuolių paimti ir priglausti? Ar pyragai jau iškepti, o obuolių vis dar yra likę?
Tuomet turiu jums pasiūlymą: pasigaminkite obuolių čatnio! Čatnis – tai aštrokas saldžiarūgštis padažas, tinkantis prie mėsos, kai kurių sūrių. Kai suradau šį receptą, labai apsidžiaugiau, nes obuolių sezonas dažniausiai būna gausus, ir visada džiaugiuosi kai pasiseka kaip nors prasmingai tuos obuolius sunaudoti:) Tad mano partija obuolių jau sunaudota, uždaryta stiklainiuose, kurie, kas žino, gal taps kam nors gražia dovana Kalėdų proga?:)
Na, o iš obuolių lupenų ir visokių išpjaustytų sėklų išvirkite obuolių sirupą! Fantastiškas atradimas mano virtuvėje ir spintelėje jau rado savo vietą. Galima sakyti, obuolių sirupas tapo šio rudens hitu!
- 1 kg obuolių,
- 2 dideli raudonieji svogūnai
- 3 česnakų skiltelės
- 50 g imbiero šaknies
- 1 stiklinė (250ml) obuolių acto
- 3/4 stiklinės cukraus
- 1/2 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
- 1-2 šaukšteliai čili dribsnių
- 2 šaukšteliai pankolio sėklų
- 1 šaukštelis malto cinamono
- 1 žvaigždinis anyžius
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Obuolius nuplaukite, nulupkite odeles, išpjaustykite sėklas, supjaustykite didokais gabalėliais (sėklų ir lupenų neišmeskite - panaudosite juos sirupui, kitame recepte)
- Svogūnus supjaustykite smulkiais gabalėliais, česnakus ir imbierą susmulkinkite.
- Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite ir virkite ant nedidelės ugnies 30 minučių. Atsargiai išmaišykite, tik netrinkite, kad pasiliktų obuolių gabalėlių, masė nevirstų tyrele.
- Supilstykite į sterilizuotus indelius ir juos sandariai uždarykite.
Ailada, tai čatnis prie mėsos, tad jo skonis tikrai intensyvesnis nei kokio džemo. Vertėtų palaikyti bent savaitę-dvi, kad skoniai susimiašytų. Aš saviškį laikiau gal pusmetį, o kai atidarėm labai gražiai tiko prie berods vištienos.
Kuriam laikui praėjus galima valgyti ? Tik pagaminus skonis gan intensyvus pasijuto,gal pastovėjęs švelnesnis ?
1 kg – prieš paruošimą. Man atrodo, kad rūgštesni tiks geriau. Bet visada galima pareguliuoti rūgštumą ir saldumą verdant…
Kadangi į mažus indelius „supakavau”, sunku tiksliai suskaičiuoti:) Iš kilogramo obuolių gavosi šiek tiek daugiau nei litras čatnio.
Kokia išeiga būna?
O 1 kg obuolių-tai čia prieš parauošimą, ar jau supjaustytų? Geriau rūgštesni ar saldesni?
Be abejo! Tik dažnai skiriasi acto rūgštumas, tad jei labai „stiprus”, sureguliuok skonį cukrumi. Bet kuriuo atveju baigiant virti ragausi, it matysi ko trūksta!:)
O baltųjų arba raudonųjų vynuogių actas tiktų?
Pingback: Tirštas ir aromatingas pagardas, rimta konkurencija klevų sirupui!
Odeta – jei tik turi natūralaus acto, aš visuomet už savus ir natūralius produktus. Aš panaudojau labai geros kokybės prancūzišką obuolių actą (jis toks švelnus, labai neagresyvus). Kriaušės – neabejoju kad tinka, tik rūgštumo daugiau gal reikėtų. Kaip ir su obuoliais, beje, juk būna saldesnių ir rūgštesnių… P.S. Kaip suprantu, jau sugrįžai į gyvenimą po kelionių?:) Reikia pasimatyti!
Gal naturalu acta?
O jeigu obuolius siame cutnyje pakeisciau kriausemis?
Iveta – tai chili flakes (džiovinti čili pipirai, tik jie ne į miltus sumalti, o tokie kaip dribsnių formos)
Sveika, norejau paklausti kokie cia cili dribsniai ir kur ju yra