Šildymą mes įsijungėm dar praeitą savaitę. Kas galėjo pagalvoti, kad ateis dar viena bobų vasara su neįprastai šiltomis temperatūromis ir sugrįš trumpų rankovių dienos? Bet tikram namų jaukumui vien tik šildymo nepakanka. Reikia dar ir kepančio obuolių pyrago su cinamonu aromato… 

Tai buvo pirmas šį rudenį obuolių pyragas, tikras sezono atidarymas:) Kaip ir jūs visi, tikriausiai, turėjau krepšį obuolių, kurių šonai jau ėmė pamažu ruduoti, tad teko juos visus ir panaudoti skaniam kepiniui. 

Tik įsivaizduokite: obuoliai, kriaušės, riešutai. Ar gali būti geresnis rudens mišinys??:) Pagal originalų receptą šis pyragas patiekiamas su karamelės užpilu, tačiau man saldumo buvo per akis ir be jo, tad papildomų kalorijų šįkart negaminau:) Tačiau net neabejoju, kad saldus karamelės užpilas padarytų paprastą pyragą ypatingu. Ledai arba plakta grietinėlė tokiais atvejais dar niekam nepamaišė:) Tad labai rekomenduoju. 

Kriaušių griežinėlius dėkite taip, kad jų krašteliai užeitų ant vienas kito
Kriaušių griežinėlius dėkite taip, kad jų krašteliai užeitų ant vienas kito
Ant kriaušių išverskite tešlos ir obuolių bei riešutų masę
Ant kriaušių išverskite tešlos ir obuolių bei riešutų masę
Apverstas obuolių pyragas su kriaušių viršūne
Apverstas obuolių pyragas su kriaušių viršūne
Skaniausias su puodeliu popietinės kavos
Skaniausias su puodeliu popietinės kavos
Galite pyragą patiekti su plakta grietinėle, ledais ir karameliniu padažu
Galite pyragą patiekti su plakta grietinėle, ledais ir karameliniu padažu
Apverstas obuolių pyragas su riešutais ir kriaušėmis
Porcijos 10
Rudeninis obuolių pyragas su keptų kriaušių viršūne ir karameliniu padažu
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2.5 stiklinės* kvietinių miltų
  2. 0.5 stiklinės grikių miltų arba viso grūdo kvietinių miltų (arba paprastų kvietinių miltų)
  3. 1 šaukštelis valgomosios sodos
  4. 2 šaukšteliai malto cinamono
  5. Žiupsnelis šviežiai tarkuoto muškato
  6. 0.5 šaukštelio druskos
  7. 3 kiaušiniai
  8. 1 stiklinė baltojo cukraus**
  9. 0.5 stiklinės rudojo cukraus
  10. 1.5 stiklinės aliejaus
  11. 2 šaukštai kalvadoso*** arba brendžio (nebūtina)
  12. 2-3 kriaušės
  13. 1 stiklinė pasmulkintų riešutų (nebūtina)
  14. 4 stiklinės rūgščių obuolių
  15. Šviežiai spaustų citrinos sulčių
  16. Sviesto formai patepti
Karameliniam padažui
  1. 3 šaukštai sviesto
  2. 6 šaukštai rudojo cukraus
  3. 2 šaukštai medaus
  4. 2 šaukštai kalvadoso arba brendžio (nebūtina)
  5. 2 šaukštai riebios grietinėlės
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
  2. Paruoškite kepimo indą su "kaminu": apačią išklokite pergamentiniu popieriumi, o šonus patepkite sviestu. Pergamentinį popierių pašlakstykite citrinos sultimis.
  3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Guldykite ant citrinos sultimis pašlakstyto pergamentnio popieriaus, esančio kepimo formos dugne, taip, kad griežinėliai šiek tiek užeitų ant vienas kito.
  4. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambokais gabalėliais. Kad nepatamsėtų, pašlakstykite citrinos sultimis.
  5. Birius produktus - miltus, sodą, cinamoną, muškatą ir druską sumaišykite dubenyje.
  6. Išplakite kiaušinius su baltuoju ir ruduoju cukrumi, kol taps puri masė. Supilkite aliejų ir kalvadosą (brendį) ir dar kelias minutes paplakite, kad viskas susimaišytų.
  7. Birių produktų mišinį suberkite į kiaušinių ir aliejaus masę ir viską gerai išmaišykite. Pabaigoje suberkite riešuts (jei naudojate) ir obuolius, atsargiai viską sumaišykite ir suverskite masę ant išdėliotų kriaušių.
  8. Kepkite 1 valandą ir 25 minutes, arba kol medinį pagaliuką, įsmeigtą į kepinį, ištrauksite sausą.
  9. Palikite pastovėti išėmę iš orkaitės apie 20 min., tada išverskite pyragą į didelę lėkštę ir atsargiai nuimkite pergamentinį popierių.
Pasigaminkite karamelinį padažą
  1. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus tarpusavyje ir pavirinkite apie 2-3 minutes, kol jis sutirštės. Šiek tiek pravėsinkite, ir palaistykite pyragą padažu. Likusiu padažu palaistykite atpjautus pyrago gabalėlius patiekiant.
Pastabos
  1. *stiklinė - 240ml
  2. **dėkite mažiau, jei obuoliai nėra rūgštūs
  3. ***konditerinio brendžio ir kalvadoso galite įsigyti J. Kabašinsko Konjako parduotuvėje
Adapted from Zoe Bakes
Adapted from Zoe Bakes
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Aukštyn kojom: obuolių pyragas su riešutais ir kriaušių viršūne": 6

  1. DUSIA:

    NIDA,VAKAR ISKEPIAU PYRAGA, didelis pasisekimas . patiko obuoliu ir kriausiu kombinacija ! aciu!

  2. Nida:

    Dovile, čia tavo savaitgaliniams pyragų iššūkiams – kaip tik!!! Aromatas, aišku, nenupasakojamas:) O dėl šilumos tu teisi – arba indus plauti karštame vandenyje, arba šalia veikiančios orkaitės stovėti: išmėginti metodai kai šalta:)

  3. Dovilė:

    Tikrai atordo viliojančiai. Būtinai kokį sekmadienį pabandysiu. O kai šalta namuose, tai labai gerai ką nors orkaitėje kepti. Ir namai sušyla, ir skanaus maisto pagamini.

  4. Nida:

    Na va, turime jau ir čempionę!!:) Bravo, Edita, čia tikriausiai ir rekordas pasiektas, kaip greitai gimė patiekalas po jo recepto paskelbimo:) Aš naudojau skaldytus migdolų riešutus (bet esu įsitikinusi, kad graikiški čia būtų tikę dar labiau! Tik jų neturėjau po ranka:)). Aliejų naudojau perpus rapsų ir alyvuogių. Su padažu tikrai turėtų būti gardu, o aš kitąkart dar ir obuolius su kriaušėm pamaišysiu tešloje:)

  5. Edita:

    Gerb.Nida,
    Pyragas jau iškeptas ir išragautas su popietine kava.
    Naujas skonis,labai tinka kriaušės.Kokius riešutus ir aliejų naudojate jūs?
    Sekantį kartą bandysiu padaryti karamelinį padažą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *