Tie, kas yra ragavę rikotos sūrio (ricotta), tikrai neleis man pameluoti, kad jo švelnus skonis ir kreminė konsistencija yra tobula. Kepiniai su ricotta yra visiškai kitokio skonio nei naudojant tradicinę lietuvišką varškę.

Galbūt ne visi žino, kad rikotą pasigaminti namuose – juokų darbas, ir tikrai neverta išlaidauti parduotuvėje, perkant importuotą indelį už kelis eurus… Ricotta – tai saldaus pieno sūris, ir būtent tuo ji skiriasi nuo varškės: varškė gaminama iš rūgštaus pieno. Žinoma, jei turite kaimynystėje kokią karvutę ir kas rytą turite galimybę mėgautis šviežiu pienu, jūs esate išskirtinai gero je situacijoje, nes viskas, ko reikia šiam švelnaus skonio sūriui pagaminti – tai riebus pienas (arba tradicinis parduotuvinis pienas, sumaišytas su riebia grietinėle) ir keli šaukštai citrinos sulčių. Todėl jei turite visus ingredientus po ranka, imkimės darbo!:)

Ką su rikota pasigaminti?

Su ricotta gaminami įvairūs pastos patiekalai, pavyzdžiui neseniai mano aprašytoji Pasta, įdaryta ricotta sūriu, ir kepta pomidorų padaže. Ricotta dieviškai dera su špinatais, su ja gaminamos vegetariškos pastos. Ricotta tinka pyragams ir keksiukams. Ją galima valgyti vieną, pasigardinus mėgiamu džemu, arba užtepus ant paskrudintos baltos duonos riekelės.

Rikota sūrį paprasta pasigaminti patiems
Rikota sūrį paprasta pasigaminti patiems
Blyneliai su rikota, bananais ir avižų miltais
Blyneliai su rikota, bananais ir avižų miltais
Kaip pasigaminti rikotos sūrį namuose
Yields 1
Švelnaius skonio ir šilkinės konsistencijos saldaus pieno varškė
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 750ml  pieno (3%)
  2. 250ml grietinėlės (36%)
  3. 1/2 šaukštelio smulkios druskos
  4. 2 šaukštai citrinos sulčių
Instrukcijos
  1. Supilkite pieną su grietinėle į didelį puodą, įberkite druską ir užkaiskite. Sietelį išklokite marlės gabalu. Kai pienas užvirs, supilkite citrinos sultis ir sumažinę ugnį maišykite kaitindami toliau apie 2 minutes. Pilkite karštą masę į paruoštą sietelį ir palikite nusivarvėti valandą. Po valandos marlėje bus likusi tinkamos konsistencijos rikota. Ją galite laikyti šaldytuve apie savaitę.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Rikotos blyneliai su bananais ir avižų miltais
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 kiaušiniai
  2. 1 stiklinė rikotos
  3. 2 prinokę bananai
  4. Cukraus, druskos
  5. Apie 12 šaukštų avižinių miltų
  6. Aliejaus kepimui
Instrukcijos
  1. Kiaušinius išplakite, sumaišykite su rikota ir bananais, įverkite žiupsnelį druskos, cukraus, suberkite avižų miltus ir viską gerai išsukite.
  2. Kepkite iš abiejų pusių įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
  3. Patiekite su mėgstamu džemu arba natūraliu jogurtu.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

 

  1. Nida:

    Dalia, dėkui už mokslinį paaiškinimą! Tikrai naudinga info ir man, ir kitiems!!
    P.S. Nepykit, bet aš kartais dėl aiškumo dalykus vadinu taip, kaip pačiai juos lengviau suprast ir kaip kitiems paprasta suprasti: „migdolų pienas”, „riešutų sviestas”. Ir nemanau, kad išgirdę pavadinimą „migdolų pienas” žmonės puola ieškoti tų gyvulinių pieno liaukų… Dar kažkaip ir sveiko proto norėtųsi gyvenima pritaikyti tam tikrose situacijose. Bet dėl tų kitų cheminių pavadinimų (kalbant apie varškę) jūs greičiausiai teisi, nesiginčysiu.

  2. Dalia:

    Rikota yra sūris iš išrūgų, tik ne iš pieno. Ne kazeinas, o albuminai ir imunoglobulinai. Čia tas pats, kas migdolų gėrimą pavadinti žinduolių liaukos produktu pienu. Žodis Rikota reikškia išrūgų (imunoglobulinnų) varškę ir sūrš, tik ne kazeininę. Gal skoniu ir tekstūra ji primena jums Rikotą, bet tai ne tas pats. Nedera žmonių apgaudinėti. Ieškoti angliškai What is the cheese riccota?

  3. Pingback: įprastas patiekalas, patiektas truputį kitaip

  4. Faustino Tinsman:

    Tad buvo ieškoma budu, kaip išsaugoti pieno produktus tam metui, kai pieno bus mažai. Fermentinius surius sugalvota gaminti ne šiaip sau, o tam, kad butu imanoma juos išsaugoti ilga laika“, – paaiškino Veterinarijos akademijos docente.

  5. Pingback: Lietiniai blyneliai su švelniu rikotos įdaru, patiekti su graikišku jogurtu ir šviežiomis uogomis

  6. Pingback: Savaitgalio pusryčiams - lietiniai su aguonomis ir su rikotos bei šviežių mėlynių įdaru

  7. Ieva:

    „Ricotta (Italian pronunciation: [riˈkotta]) is an Italian whey cheese made from sheep (or cow, goat, or Italian water buffalo) milk whey left over from the production of cheese.”
    Tikiu, kad skanus produktas gaunasi pas jus, bet tikrai ne ricotta.

  8. Nida:

    Iš tiesų turėtų būti panašus skonis, nes juk graikiškas jogurtas panašiai ir daromas…

  9. Grita:

    Nuvarvinta riebu kefyra naudoju salotoms,labai panasu i graikiska jogurta.

  10. Nida:

    Edita, iš šaldyto kefyro nemėginau… Bet tikriausiai kažkas panašaus į rūgščią varškę gavosi? Šis – švelnaus skonio ir kreminės konsistencijos… Pats tas pasmaguriavimui:)

  11. Edita:

    Aciū už naują ideją.Kažkada gaminau rikotą iš sušaldyto kefyro,nelabai patiko.Bandysiu pagal jūsų receptą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *