Ar kada nors susimąstėt, ką pasirinktumėte vakarienei, jei žinotumėt, jog tai bus jūsų paskutinis gyvenimo patiekalas? Ilgą laiką galvojau, kad mano pasirinkimas būtų kokia nors žuvis, jūros gėrybės arba kokie nors blyneliai su varške:) Bet po to, kai pagaminau šią antį su apelsinais, ir dar su visais priedais – džiovintų slyvų chutney ir aromatingais ryžiais, supratau, kad būtent jis ir nugalėtų šioje konkurencinėje kovoje.

kepta antis su apelsinais

Nežinau kokia situacija su antimis Lietuvoje, ar galima jų įsigyti, ir ypač užaugintų tikrų ūkininkų balose, bet žinau, kad lenkai labai šiuo klausimu pažengę… Antiena – vienas populiariausių patiekalų, pateikiamų Lenkijos restoranuose. Puikiai pamenu, kai vakarieniavome restorane, kuriame didžioji dalis meniu sukurta vien iš antienos patiekalų. Izraelyje taip pat nemažai vietų, kuriose ruošiama antiena, tik niekaip mes neradome kur tų ančių nusipirkti. Ir vienąkart mano vyras, eidamas per šaldytos mėsos skyrių tik žvilgt – ogi prikrauta ančių pilnas šaldytuvas!! Žinoma, šaldytų.

antis su azijietiskais prieskoniais ir apelsinais

Recepto ieškoti daug nereikėjo. Tam reikalui turiu vieną patikimą tinklapį (lenkišką) Kwestia Smaku, tad drąsiai naudojuosi jame publikuojamais receptais. Nenusivyliau ir šįkart. Ne tik nenusivyliau, bet likau sužavėta puikiu skonių deriniu, lengvai persmelktu Azijos aromatais. Artėja Vasario 14-oji, gal sugalvosite savo Valentinui pagaminti sultingą antį ir pateikti ją su gero raudono vyno taure?…

kepta antis su apelsinais ir imbieru

Kepta antis su apelsinais ir džiovintų slyvų padažas

1 antis*
• 5 šaukštai žuvų padažo (fish sauce)
• apie1/2 šaukšto rupios druskos (arba pagal skonį ir pagal anties dydį)
• 1/2 šaukšto šviežiai sumaltų juodųjų pipirų
• 50 g imbiero, nulupto ir smulkiai sutarkuoto
• 1 šaukštelis čili pipirų dribsnių (arba pagal skonį)
• 5 anyžiaus žvaigždės
• 2 švieži apelsinai
• 1 citrinžolės šakelė
• 1 stiklinė apelsinų sulčių

* Visi šie ingredientai paskaičiuoti ančiai, kuri sveria 2.5 kg, maniškė buvo maždaug 2kg, tad kiek sumažinau druskos kiekį. Jūs galite mažiau dėti imbiero, taip pat pipirų, jei nemėgstate aštriai (aštrumo čia tikrai nedaug)

Pateikimui:

Džiovintų slyvų padažas**

Ryžiai su tarkuotais obuoliais ir svogūnų laiškais**

** Receptai – žemiau

  • Antį atšildome (jei ji buvo užšaldyta), išimame visus vidaus organus. Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Kol antis keps bus laiko paruošti džiovintų slyvų padažą ir ryžius.
  • Antį nusausiname, odą ties krūtinėlėmis įpjauname keliais dryžiais aštriu peiliu. Visą antį palaistome žuvies padažu (2 šaukštus supilame į anties vidų, 3 viršų), ištepame pipirais, druska, imbieru ir čili. Į vidų sudedame supjaustytą į ketvertukus apelsiną su visa skūrele, anyžiaus žvaigždes ir citrinžolę. Antį dedame krūtinėlėmis į viršų ant grotelių, groteles statome į gilesnę kepimo formą.  Sparnelius, kad nesudegtų, apsukame aliuminio folija. Pašauname į orkaitę ir kepame 1 valandą.
  • Antį išimame (neišjungiame orkaitės), nueimame nuo grotelių. Išpilame visą nuvarvėjusį skystį (riebalus) į nedidelį puodą (apsiliekame anties laistymui, o galbūt ir kitiems patiekalams ateityje gaminti – keptoms bulvėms pagardinti arba troškiniams). Vėl dedame paukštį ant grotelių į kepimo indą, nuimame foliją nuo sparnelių, užpilam ant anties apelsinų sultis ir vėl pašauname į orkaitę. Kepame 1 valandą. Per tą laiką mažiausiai 3 kartus palaistome antį apelsinų sultimis, kurios viso subėgo į kepimo indo apačią ir keliais šaukštais nupiltų anties riebalų.
  • Nuimame antį nuo grotelių ir padedameją  tiesiog ant kepimo indo dugno, be grotelių. Palaistom antį, sudedame ketvertukais supjaustytus apelsinus į tą patį kepimo indą ir vėl pašaunam į orkaitę. Kepame dar valandą (šis kepimo laikas labai priklauso nuo to, kokio dydžio jūsų antis. Mano 2kg ančiai šioje stadijoje pakako 35min). Kai anties viršus labai apskrunda, galima jį pridengti folija. Antį kepant ir toliau laikas nuo laiko laistom išsiskyrusiomis sultimis ir riebalais, kuriuos nupylėte į atskirą indą.

vietnamietiška antis

  • Jei manote, kad antis dar nepakankamai iškepė, pridėkite dar  20 – 25 minutes kepimo. Išimame antį iš orkaitės, kelias minutes palaukiame, kol mėsa „pailsės”, tada padaliname ją visą gabaliukais, sudedame į serviravimo lėkštę, apdedame iš šonų keptus apelsinus, viską palaistome kepimo formoje likusiu skysčiu. Pateikiame su virtais ryžiais, pagardintais tarkuotais obuoliais ir svogūnų laiškais bei džiovintų slyvų padažu.

Džiovintų slyvų padažas 

• 1 puodelis džiovintų slyvų
• 1 stiklinė sakė (arba baltojo vyno, arba 1/2 stiklinės baltojo vyno sumaišyto su 1/2 stiklinės apelsinų sulčių)
• 50 g cukraus
• 50 g vandens
• 2 šaukštai slyvų (arba apelsinų) džemo
• 1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies
• 1/2 anyžiaus žvaigždutės
• 2/3 stiklinės apelsinų sulčių
• 1 šaukštelis krakmolo
• 1/2 šaukštelio kakavos
• 1/2 citrinos sultys

Slyvas užpilame sake ir paliekame pastovėti (mažiausiai – valandai, bet jei turite laiko palikite ilgiau, parai). Supilame vandenį, cukrų ir užverdame. Sudedame džemą, anyžius, imbierą, supilame apelsinų sultis. Verdame maždaug 10 minučių, kol slyvos suminkštės ir padažas truputį sutirštės (gali užtrukti itri ilgiau). Pabaigoje mažame puodelyje sumaišome kelis šaukštus vandens su krakmolu ir kakava, supilame į karštą padažą ir gerai išmaišome. Pagardiname citrinos sultimis. Padažas turi gautis tirštas.

kepta antis su apelsinais azijietiskai

Ryžiai su tarkuotu obuoliu ir laiškiniais svogūnais

• 200 g ryžių (tinka ilgagrūdžiai, bet taip pat labai tinka ir lipnūs, naudojami sušiams)
• 1/2 obuolio
• 1 šaukštas citrinos sulčių
• 2 šaukštai supjaustytų žalių svogūno laiškų

Ryžius išverdame kaip parašyta ant pakuotės. Išvirtusius truputį pasūdome. Obuolį sutarkuojame burokine tarka, juos pašlakstome citrinos sultimis, kad nepatamsėtų. Tarkuotus obuolius ir svogūnus sumaišome su virtais ryžiais ir gerai išmaišę pateikiam.

Recepto originalas čia.

Komentarų apie "Kepta antis su apelsinais ir džiovintų slyvų padažu": 32

  1. Lina:

    Vakar kepiau anti 7 val. Tikrai iskepe taip, kad mesyte nuo kaulu byrejo.
    Bet skaniausia mums tai gruzdinta kai gaunasi, pagal si recepta. Labai tiko. Aciu.

  2. Nida:

    Kristina, nesuglavoju nei vienos priežasties, kodėl tokiu būdu pagaminta vištiena nebūtų tobula!!:) Bandykite, tikrai pasiseks.

  3. Kristina:

    Sveika, Nida, kepiau pagal šį receptą antį – pasaka! Dabar galvoju, o jei šį pikantišką marinatą panaudočiau vištai ir kepčiau analogiškai su apelsinais? Ačiū 🙂

  4. Pingback: Kelionės, draugystės ir pasiruošimas šventėms: 8 valandas kepta antis – Nidos receptai

  5. k:

    nuotrauka tikrai labai baisi, bet vis del to uzejau tik todel jog pamaciau, kad daug yra komentaru , bet ir cia radau ne zmoniu atsliepimus , o tik klausymus..

  6. Nida:

    Ačiū, Romai, už išsamią analizę!! Iš tikrųjų, salotų jau prie to patiekalo ir man nesinori:) Apelsinus kepiau tik Izraelyje, vietoje užaugintus, tikrai kartumo nebūdavo. Bet su lietuviškais visko gali būt, nes sako, kad ir apelsinų džemas sunkiai valgomas gaunasi, per kartus… Džiaugiuosi, kad patiko (nors tuo net neabejojau:)). Skanių patiekalų Naujaisiais!!

  7. Romas str:

    Su Naujais!
    Antis buvo fantastiška, o slyvų padažas buvo tirštas ir labai tiko ! Patiekus kaip priedą ryžius jokių dar salotų nesinori. Apelsinai nepatiko, gal dėlto, kad buvo mažoki ir šiektiek kartūs, netinkama rūšis kept, bet jų nieks nepasigedo 😉
    visiems rekomenduoju šį nerealų receptą, abi antys po 1.6kg kepė man lygiai pagal receptą 3h. Slyvų padažui prireikė daugiau laiko (gal 30min) gauti norimai konsistencijai.
    Antis beje aš marinavau tiksliai pagal receptą bet tik palaikiau šaldytuve beveik parą. Slyvas mirkiau vyne taip pat tiek.

    ačiū už receptą!

  8. Nida:

    Geras sprendimas, Romai. Tikrai bus įdomu išgirsti, kaip pasisekė!:) Smagių Naujųjų.

  9. Romas str:

    Visokie starteriai ir afteriai žmonos daržas 🙂 aš jaučiu polėkį tik mėsiniems patiekalams 😉 apsistojam ties ryžiais pagal receptą garnyrui. Anyžiaus žvaigždutes rast buvo iššūkis, bet jau viska turim – ryt paragausim, beveik neabejoju, kad lūkesčius pateisins! Brukštelsiu poto kas gavosi, gerų Naujų!

  10. Nida:

    Romai – smagu girdėti, sveikas prisijungęs:) Dėl garnyro – ši antis, pats įsitikinsi, tikrai labai išraiškingo azijietiško skonio. Prie jos tiks kažkas labai neutralaus. Ir nors aš pati mėgstu pašėlioti su karštais garnyrais (nes manau, kad tie garnyrai – ne mažiau svarbūs, nei pagrindinis vakaro patiekalas), tai su šia antimi ir aromatingu jos padažu man geriausiai tiko…. virti ryžiai. Gal verčiau kokį starterį pagamink kompanijai, o paskui jau mėgaukitės šia tikrai unikalia antimi. Tikrai nenusivilsi, pažadu:)

  11. Romas str:

    Labas, Nida,
    Naujiems metams kepsiu pora antyciu musu kompanijai:) radau si recepta, kadangi Nida taip isgyret, tai del recepto pasirinkimo abejoniu nebeliko 🙂 dar ir apie darbo santykiu kultura paskaitinejau, idomus blogas 😀 bekepant anti gal koki IT kampeli dar reiks cia uzkurt 🙂
    Gal patarsit kokias salotas pasidarius tinkamas? Mastau apie keptus burokelius arba kazka is salieru 😉

  12. Nida:

    Super:) Mes taip pat Velykoms kepėm. Buvo proga nuotraukas perdaryti:)

  13. Vaida:

    Kaip tik vakar tokią, tik su variacijomis kepiau.Labai labai skanu. Ačiū

  14. Nida:

    Dėkui už pastabą. Nuotrauka tikrai nekokia, pripažįstu. Progai pasitaikius būtinai pakeisiu. Bet patiekalas vertas dėmesio.

  15. sonke:

    nuotrauka baisi, apetito nekeliantis tai jau visiskai, nekilo noras net skaityt…..

  16. Nida:

    Hm, Liucija, klausimas, aišku įdomus:) Zoologijos kurso iš mokyklos laikų nepamenu:) Bet net jei paukštis turi vieną krūtinėlę, tai ji tikrai padalinta į dvi dalis:)

  17. Liucija:

    Klausimelis: Kiek paukstis turi „krutineliu”, kad prie ju ipjauname, o ant groteliu dedame „krutinelemis i virsu?”.

  18. Nida:

    Geras:) Tie vyrukai nuteistieji paprasčiau į gyvenimą žiūri… Bet tikrai įdomus fenomenas, kai tau rekia pasirinkti last meal…. brrrrr…..

  19. Nida:

    Šaunuolė. Tokius pastebi ir prisimena (su sąlyga, jei kam nors iš intervuojančių nesukeli tiesioginės konkurencinės grėsmės:) Bet tada dar labiau prisimena:))). Tu teisi – tik toks kelias į tobulesnę darbo aplinką.

  20. Dovilė:

    Nida, o aš pradėjau nebijoti pasirodyti keista ir pasirodyti kitaip nei kaip moko „sėkmingo pasisamdymo” teorijos. Einu į pokalbius (kviečia nes CV geras) ir nuėjusi pradedu kalbėt apie tai kas mano dūšioje, kas man patinka ir nepatinka, dėl ko skauda ir ką noriu pakeisti darbo santykių kultūroje. Tai atsiranda milžiniška rizika, kad mažai kam patiksiu kas samdys mane..ai, bet jau nebegaliu tylėt ir kažkas gi turi pradėti keisti.

  21. Nida:

    Užjaučiu. Visi aplink apie tas pačias problemas darbo srity kalba… Gaila, kad nepajudam tolyn vakarietiškos darbo aplinkos link… Net baisu darosi, kai pagalvoju, kad ir man jau greit į tą pačią lietuvišką darbo rinką teks sugrįžt…….
    P.S. Įsigyk groteles. Tikrai super daiktas. Nepamainimas visokiems „Sunday roast”- vištoms, kalakutams, žąsims, antims. Mano naujoji kapimo skarda (http://store.calphalon.com/calphalon-commercial-hard-anodized-16x13x4-in-roasting-pan-with-nonstick-rack/403899) buvo komplekte su grotelėm – labai patogu, nes jos telpa ir kitose skardose. Prie grotelių niekas nelimpa – pasaka!!

  22. Dovilė:

    Nida, ačiū už pozityvius palinkėjimus, nes paskutiniu metu taip trūksta pasitikėjimo savimi ir viskuom ką darau. Atrodo, mano norai, susiję su darbais, savirealizacija, žmonių santykiais ir t.t. nerealūs. Ir taip pavargau nuo Lietuvos rinkoje neveikiančių vadybos teorijų ir taip norisi dirbti su meile, o ne su baime viduje.

  23. Nida:

    Bravo, šaunuolė, laikau kumščius, kad pasisektų. Pokyčiai visuomet gerai nuteikia, naujų jėgų ir įkvėpimo atsiradna. Sėkmės!!

  24. Dovilė:

    Ant grotelių kepant, tai tikrai išbėga riebalų perteklius. Neturiu tokių grotelių, bet reiktų įsigyt.
    Dėl darbo, tai dar nežinau. Turėtų savaitės pradžioje paskambinti ir pasakyti dėl antro „rinkimų turo”. Bet kaip ten bebūtų, vistiek intensyviai tęsiu paieškas, nes jau reikalas labai prispyrė naujam darbui;-)

  25. Nida:

    Dovile, nuvirti prieš kepant anties niekada nebandžiau – gal tai ir gera mintis atsikratyti to, ko nereikia? Bet aš esu įsitikinus, kad jei antį kepi ant grotelių, kur visi riebalai per tas tris kepimo valandas visi nulaša, o aš juos išpilu. Ir apskrudusių skūrelių pas mus niekas nevalgo:) Tai man tikrai ji ne per riebi gavosi. Aš slyvom iki šiol visokias vištas įkimšdavau kepdama, bet šitas slyvų „chutney” tai buvo išvis tobulybė.. Kaip, beje, ir tas paprastas ryžių su obuoliais pateikimas. Žodžiu, aš dar neatsigaunu nuo šito patiekalo ir jo skonių harmonijos. P.S. Any news dėl darbo?
    Grita, norėsiu kada nors to ūkininko kontaktų:)) Net seilė nutįso…:)
    Odeta: Valentinas – Dubajuj? Netoli manęs:) Tiesa, kitoj barikadų pusėj:) Prabangus pasirinkimas (nors niekad nebuvau JAE – bet neprarandu vilties)!! Mes jau planuojam savo kelionę į Birmą:) Pritariu tau dėl to stebuklingo skonių mišinio, naudojant Vietnamu dvelkiančius priedus: tiek šiame recepte, tiek žąsies krūtinėlių, troškintų apelsinų sultyse… Geros kelionės, jei kartais nesusirašytumėm:)

  26. odeta:

    Nida, vėl seilės nutįso. Gaila, kad per Valentiną būsiu Dubajuose, o tai vyrui ištaisyčiau tokį patiekalą „šikarną” nusižiūrėjusi nuo tavęs. Nes kai išbandėme tavo patiekalą žąsis apelsinų sultyse ar kažkaip panašiai skamba, tai buvome tikrai sužavėti. Aš panašiais prieskoniais kepiau savo seksualiuosius viščiukus. Nors man labiausiai patinka lėtai kepta anties krūtinėlė arba confit de canard.
    Grita, o ančių kepenėlės paprastos ar riebiosios? Nes LT niekur nemačiau riebiųjų, tik Prancūzijoje.

  27. GRITA:

    ANTIENA PERKU PAS PAZISTAMA UKININKA,TOKIA GELTONA,GELTONA.LABAI JA MEGSTU,NORS ZINAU,KAD KALORINGA.MANO SEIMOJE LABAI MEGSTAMAS ANTIES KEPENELIU PASTETAS SU APELSINAIS.

  28. Dovilė:

    Nida, kaip tik šiandien vyras antį į namus parnešė.
    Na, mes dažnokai kepam antį ir būtent su slyvom ir apelsinais. Tik aš truputį apverdu antį, kad tokia riebi nebūtų (ir nešvarumai nuverda) ir tada paprieskoniavusi dedu kepti. Mane čia mama taip pamokė, o ji labai žiūri, kad viskas labai švaru ir ne per riebu būtų ir .t.t. Bet pati asmeniškai neturiu nuomonės tuo klausimu, ar čia reik apvirt ar ne;-)) Beje, mane sudomino tavo ryžių su obuoliais derinukas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *